• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Методи - специалист
Когато започнах да се занимавам с доброволната делба на съсобствен имот не успях да открия по форумите обяснение, което да ми свърши работа.
Затова реших да публикувам опита си и стъпките , които всеки един следва да има предвид при доброволна делба на имот. Не твърдя, че това което ще напиша е валидно за всички, но в по-голямата си част това е процедурата.
1. Попитайте съсобствениците на имота дали са съгласни.
2. Ако са съгласни попитайте ги как ще бъде финансирана делбата.
3. Ако откажат да плащат, както беше в моя случай се пригответе за сума над 1500 лева и то, ако площта на мястото е под 1 декар. Въоръжете се и с търпение. Аз съм в тази процедура близо 9 месеца.
4. Попитайте в общината какво ще искат за делбата. Имам предвид това, че независимо от факта, че в моята част има построена къща в застроителния план същата не фигурираше. От общината ми отговориха, че има ли място трябва да има и петно за къща. И така освен делба ми се наложи да изготвям и проект за застрояване. Мисля ПУП И РУП се казваха двата проекта.
5. От общината ще ви дадат заявление, което се попълва от заинтересованите страни. Отивате при нотариус и го заверявате нотариално.
6. Намерете си свястна фирма която ще ви изготви мотивирано предложение за делбата заедно с проекта за застрояване. Уточнете дали работят, както е в моя случай и с архитект. Или вие ще си търсите такъв.
7. Фирмата ще трябва да направи заснемане на имота, което да приложи към мотивираното предложение.
8. След като ви е готово мотивираното предложение го внасяте в общината, плащате такса и чакате установения по закон срок. Ако има забележки ще ви уведомят писмено да ги отстраните. Моята препоръка е да им звъните по телефона и да се интересувате имат ли такива.
9. Ако всичко е наред общината ще ви уведоми да се изготви проект.
10. Отново отивате във фирмата да ви подготвят проекта.
11. Готовия проект го внасяте в общината и чакате да ви издадат заповед за одобрение на проекта. Ако нямате нотариално заверено заявление ще се наложи да се подписвате два пъти преди и след като подготвят заповедта. При мен така се получи защото пък аз съм на калкан със другите съседи. Такъв ми е проекта за застрояване. В този случай и с тях подписах декларация за покриване на калкана и във фаза мотивирано предложение, както преди и след издаване на заповедта от общината за одобрение на проекта.

Аз съм стигнал до тук след 9 месеца чакане, над 1700 лева платени и много телефонни разговори с фирмата и общината. ВЪОРЪЖЕТЕ СЕ С МНОГО ТЪРПРНИЕ.

12. Със заповедта отивате в геодезия и кадастър плащате такса в зависимост от това какъв е срока, 3, 14 или 30 дни и след като минат тези дни, със съсобствениците отивате и подписвате акт. Минават 14 дни и по пощата с обратна разписка получавате заповед за делбата.
13. Изваждате си скица, данъчна оценка на имота и право при нотариус за да осъществите доброволна делба.
14. Отивате в общината и подавате заявление за оградна линия.
15. Отивате във фирмата да ви направи проект за оградна линия.
16. Внасяте проекта и чакате одобрение.

ЧЕСТИТО ВЕЧЕ СТЕ ГОРД СОБСТВЕНИК НА РАЗДЕЛЕН ИМОТ.

Забележка:
Дано нямате проблеми със измерването на точките на имота и съществуващите планове, защото ще влезете в приключение.
Дано сте в добри взаимоотношения със съсобствениците иначе минавате в сагата „съдебна делба на съсобствен имот”.
манихеин - специалист
Да ме поправят колегите, ако греша, ама цялата работа става с около 200 лева за адвокат и по-малко от стотина лева за такси. Оттам насетне всеки решава как да направи "Похарчи си сам" парите.
gogata1987 - специалист
манихеин написа:
Да ме поправят колегите, ако греша, ама цялата работа става с около 200 лева за адвокат и по-малко от стотина лева за такси. Оттам насетне всеки решава как да направи "Похарчи си сам" парите.
Преди 3-4 години разделих с роднини един парцел горе долу по същата схема, но с малко повече разходи. Но, като чета, темата засяга май разделянето на едно УПИ с няколко парцела в него на вече отделни УПИ-та.

Иначе преди няма и месец минах по стъпките на колегата по-горе, разделяйки парцела на вилата ми, който някой умник в кадастъра го беше обединил със съседния. Верно е голяма мъка и много търчане.
Методи - специалист
Едно УПИ го делим на две самостоятелни УПИ.
Извинявам се, че не уточних по-рано.

Манихеин аз нямам и не искам да пръскам пари за нещо, което мога да направя и с малко средства, но това е варианта при мен.
Исках просто да споделя опит, защото в интернет няма описана процедура от първо лице.
piron45 - майстор
манихеин написа:
Определено грешиш, за 200лв и адвокат ме съмнява и ливада да разделиш, какво остава за имот в застроителна зона -УПИ. Бюрокрацията в БГ е отвратителна и навсякъде гледат да ти вземат парите.
манихеин - специалист
О, определено не греша. Доброволната делба на съсобствен имот и образуването на два нови УПИ са твърде различни неща, както правилно е отбелязал и авторът на темата.
ArturDent - Почти Безобиден
Само да добавя точка 0.
0. Първо се уверете че имота е делим по смисъла на закона! Има изисквания за минимална площ и лице, в зависимост от вида на имота (земеделска земя, УПИ, ... ) и местоположението град, село, наклонен терен...
Много често съсобственици имат да кажем имот в някой град от 3 декара с лице 40 м. и искат да го разделят на 3 х 1 декар, ама нъцки - нямат достатъчно лице.
Методи - специалист
Пирон 45,

Нека уточним. Ти си се разделил доброволно чрез адвокат и някакви минимални такси. Как е записана твоята част от имота? Като самостоятелно УПИ или като 1/2 идеална част. Ако е първото, като умножиш по 8 ще получиш сумата, която ще трябва да приготвиш за делбата и това, ако е по-малко от декар. Второто не мога да коментирам, защото не съм се сблъсквал с такъв казус.

И да, проверете дали е делим имота. Препоръчвам да си внесете искане за писмено становище от общината, защото после някой може да каже, че имота е неделим. В зависимост от това къде е разположен имота има минимални изисквания за лице и квадратура на имота. Какво да се прави, бюрокрация.
манихеин - специалист
Как бих постъпил аз - вадя виза за проектиране и строителство, одобрявам проектите за постройки в УПИ, правя доброволна делба, като всеки сънаследник получава право на строеж и - пито-платено! След това правя предварителен договор за продажба на реална част от УПИ, който ми служи само като доказателство за предаване на владението. И не се занимавам да деля УПИ на две!
ArturDent - Почти Безобиден
Методи написа:
Препоръчвам да си внесете искане за писмено становище от общината, защото после някой може да каже, че имота е неделим.
Доброволната делба е възможна само ако са спазени изискванията за минимална големина на парцелите по ч. 19 от ЗУТ, а именно:
- за градовете: лице на парцела най-малко 14 метра и 300 м² повърхност
- в курортни зони - лице на парцела най-малко 16 метра и 500 м² повърхност
- във вилни зони - лице на парцела най-малко 18 метра и 600 м² повърхност
- в села с равен терен - лице на парцела най-малко 16 метра и 500 м² повърхност; при спецефични терени, стопански условия и главни улици - лице на парцела най-малко 14 метра и 300 м² повърхност.
- в села със стръмен терен - лице на парцела 12 метра и площ 250 м².
При делба на поземлените имоти по реално обособените части могат да бъдат намалени най-много с 1/5.
  • 1
  • 2

Тема "Доброволна делба на имот (УПИ), дворно място." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: