• 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brad4edat - специалист
Няма фокусиране тоя диода и това си ти е, има моменти когато достига осветеността с ксеноновата крушка но неможе да я надмине, а трябва да даде минимум поне 2-пъти по-светла картина. Просто тия разсейки на светлината са ужасни, то не са лещи, рефлектори, разни други магии и нищо не помага. Дори разглобих малкия оптичен входен тунел и го почистих. Представлява 2см кух огледален тунел зад който има лещи и от там светлината навлиза в камерата на DLP чипа.
Просто си нямам идея на къде да го мъча и как този фокус.
Тия френелови лещи ги няма никъде, има ги само на картинки и някъде по дебелите учебници, дори и да ги намериш са или огромни или струват 100-таци.

Намери едни
Изображениеhttp://www.ebay.com/itm/350461076714?ss ... 1439.l2649 и ще взема да опитам и с тях, но ми се струва, че няма да издържат на топлинатаи че се размекнат.

Друго дето мисля да опитам е с кристално кълбо Изображение
Изображение

Наникъдето не върви с тва фокусиране, да беше LCD проектора да си свиркам вече, ама тва DLP-то е някакъв ад :|

При LCD-тата не се ли махат при мода едни лещи с малки квадратченца??? Пожеби такава леща поставена дъректно върху диода ще изправи поне излъчваната светлина, понеже матрицата на диода излъчва в ъгъл от 150*.

Тези дни би трябвало да пристигне и фенера ми за колелото, който е с точков 1800LM CREE диод -http://www.ebay.com/itm/271058326464?ss ... 1439.l2649 Май ще взема да извадя диода и да го сложа макисмално близо до цветното колело и оптичния вход. Може би ако успея с този точков диода да вкарам реални 1600LM ще е добре!?!?! Дори сега с ксенона и рефлектора си нямам идея дали реално влизат поне 2000LM от уж 3200lm ксенонова крушка.
Stoianovkv - помощник
[quote="brad4edat"]
Виж тая тема http://diyprojector.info/forum/topic/53 ... t-lb10svu/ със огледален тунел и леща мисля че ще фокусираш в точка.
garvanat - специалист
Здравейте. Това с огледалния тунел е все едно да сложиш лещата на 7-8 см. Лъчите който идват директно от диода към лещата ще се фокусират в точка, обаче другите който падат под ъгъл как ще се пречущят? Това не ми е много ясно... но че се спечели някой лумен сигурно. Целта в случая е още от диода лъчите всички лъчи да тръгнат поне напред.

Тука има малки френелки:
http://www.fresnelfactory.com/index.php ... ory_id=170

http://www.3dlens.com/shop/fresnellens.php
http://www.bhlens.com/fresnel_lens.aspx
brad4edat - специалист
И аз в момента си мислех за нещо подобно на огледален тунел от стъкло или огледална ламарина която да зи запоя на необходимата форма. При LCD тата е чудно защото си имат френелови лещи на входа и входа им е по-голям от самата матрица на диода:)

При мен обаче е много сложна, даже безнадеждна ситуацията. Точно зад цветното колело на 2мм зад него е оптичния ми вход, който е именно такъв огледален кух тунел дълъг 3см и широк 2.5 х 5 мм.

При такива голями диодни матрици е именно проблема, че източнита не е точков( каквито са крушките) а е плоска матрица и напрактика със обикновенни лещи е абсолютно невъзможно да се постигне въпросната събирателна точка в която да е всичката светлина от диода, просто няма как. Дори лещата да е плътно върху диода, имам отново някакъв минимален ъгъл 10-20* който при такава широка матрица на 100w диод е сигурно поне 70% загуби на светлина в моя случай.

За да имам някакъв шанс да уловя първоначално 90-100% от излъчваната светлина и да я насоча напред ми трябва френелова леща залепена буквално върху матрицата на диода. Да ама тия лещи немогат да издържат на тая зверска жега там, ще се разстопят.

И се замислям за нещо като малка куха оптична пирамида от огледала, дълга 3см и в края завършваща с 3х5мм кух оптичен тунел. слагам му края на 1мм от цветното колелото и стискам палци да има няаква файда. Но явно ще трябва да вградя и френелова леща някак си в цялата система, ама пуста жега :((

В общи линии при DLP тата е умряла кауза, до сега не видях никъде някой да е моднал DLP с диод и да има картина в светла стая, аз това търся, иначе св връщам на ксенона и диода го продавам или хвърлям в шкафа.

Тия хора доставят ли до България тези френелови колиматори?
brad4edat - специалист
Направих запитване дали могат да доставят до България и на каква цена тези френелови лещи - http://www.fresnelfactory.com/index.php ... t_id=29830

Иначе за тези другите правоъгалните френели дето са за четене, си поръчах снощи 5 от тях http://www.ebay.com/itm/350461076714?ss ... 1439.l2649

Но френелите ги правят от пластмаса за която чета че издържа до около 80* и си мисля, че тази която трябва да е върху диода ще се разтопи. Мисля да сложа върху диода едно стъкълце от тези дето си нарязах за ксеноновата крушка, слагам стъкълцето върху матрицата на диода и може би на 1мм над него да закрепя първата френелова леща, като вероятно ще ми трябват 2-3 лещи една след друга за да събера светлината в точка в мястото с което разполагам в проектора. Идеята е да имам малко разстояние между нагрятата площ на матрицата на диода и първия френел за да мога да вкарам въздух за охлаждане на лещата.

Мисля че това е едиснтвения шанс който имам за да успея, с няколко такива лещи да хвана цялата светлина и да я насоча и събера отпред. Това с оптичните тунели и пирамиди, няма да реши проблема с хаотичното разпръскване на светлината.
garvanat - специалист
Да според мен ще стане с тея френелови лещи. Целта е като сложиш френеловата леща да постигнеш поне успореден сноп лъчи. Тея успоредни лъчи много лесно после се събират със събирателна леща... и вече имаш точков източник на светлина :)
да се гледа от дясно на ляво
Изображение
Сега въпроса е дали тея френелки ще издържат на температурата, добре си го замислил с охлаждане... но пък за да е ефективна трябва едва ли не да е допряна до матрицата на диода. А там е много топло.....
Тази корейската е изработена от Poly(methyl methacrylate) (PMMA) гледах в wikipedia Т на топене е 160 градуса целзий. Мисля че ще издържи.

2-рото е дали тази каква е пречупвателната способност. Дали само с една ще стане или ще трябват повече. Сега се сещам че ти реално ако имаш повече френелови лещи една след друга най-вероятно ще успееш да фокусираш светлината.

Третата ми неизвестна е дори всичко това да работи и ги фокусираш в оптичния вход дали тези лъчи трявбва да влизат паралелно, или под ъгъл. Защото сега при фокусиране ще падат под ъгъл. А ако искаме паралелни лъчи ще трябва още една леща на оптичния вход... но до там да се стигне
brad4edat - специалист
Ами и аз това се надявам да успея да хвана почти всичката излъчвана светлина от диода и да я насоча право напред с френелова леща. Със втора леща да я събера вече в точка. Имам и събирателни лещи, а и поръчах и кристална сфера. Ако успея с френела да насоча всичката светлина напред то с другите една камара бръмбазлъци би трябвало да успея да я фокусирам вече в точка.

Аз тези френелови лещи дето поразгледах са до около 80-90 температура да издържат! Ти за коя леща говориш, че е издържа до 160*.

Преди малко ми писаха от първия сайт дето си дал за френелките, че доставят до България, но неразбрах дали тези 20-25 долара са само доставката или доставката+френелката. Писах им допълнително писмо сега и ще чакам отговора. Мисля да взема поне 2 френелки, дават ги с F -30мм, което е добре, че съм много ограничен в пространството при моя проектор.

Ще опитам и с 1800луменовия диод от велофенера ми който трябва да пристихне тези дни, ще го извадя заедно с драйвера и ще го поставя диода с и без оптика на 1мм пред цветното колело. Ето този пич изглежда е постигнал добри резултати с подобен точков лед [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v1pkCavwGgA[/youtube]
Разговарям в момента за съвети и със него.

Това което казваш накрая за пречупването и успоредността на лъчите не го разбрах добре, но мисля че ако успея да задам F точката да е точно в началото на оптичния тунел, то тунела и лещите зад него ще свършат другата работа, понеже оригиналната крушка се фокусира с рефлектор в една точка и би трябвало точно тази система от огледалния тунел и оптиката зад него да се грижат за насочването на светилната по правилен начин към чипа. Вътре след нея има една сферична огледална повърхност която събира и отклонява лъчите към друго огледало и чак след него се отива вече към DLP чипа.
Мисля, че от мен се иска само да успея да хвана всичката светлина от диода, да я изправя и събера в точка точно на входа на проектора ( на 2мм зад цветното колело), от там на сетне би трябвало оптиката на проектора да си свърши работата.

Иначе пак потвърждавам че само с обикновенни лещи и огледален тунел след диода и преди цветното колело е невъзможно да се събере всичката излъчвана светлина в точка, загубите са колосални :rolleyes:

Уж ми казват, че имат в сайта си калкулатор за доставката, ама аз ли сам сляп :) не мога да го видя къде е - http://www.fresnelfactory.com/index.php ... t_id=29830
brad4edat - специалист
Ето какво казва и electrodacus
Is not possible to focus the 100W LED that is made out of 100 x 1W LED dies 10x10 matrix. And all lenses can only focus from one point light source so it will only focus one die that is 1W not that useful.
Fresnel lens is the same as a normal lens just that is made flat but it will give you the same result as any other lens.
The only way to use that 100W will be to have a custom made lens made out of 100 small lenses one for each die and even then the result will not be that great.
Това със специалната леща съм го срещал вече, но изработката и цената ще е космическа :))

Все пак, който има LCD проектор ще успее да използва 100w LED, за DLP е явно обречена кауза. Ще изчакам да пристигнат и френеловите лещи дето поръчах и ще видим, но не съм оптимист за сега хич [-(
brad4edat - специалист
Ето една много добра нагледна илюстрация на принципа на действие на обикновенните лещи и колиматоти при ЕДИН източник на светлина!!! Вижте за каква огромна загуба на светлина говориме, когато се стремим да уловиме уж всичката излъчване светлина в една точка! Дори тази "идеална" система, работи с много голям % загуба-разсейка.
Прикачен файл:
collimator led f spot problem.jpg
collimator led f spot problem.jpg (87.92 KиБ) Видяна 5690 пъти
Ето още една интересна илюстрация! Да приемем че многоточковия източник (100w LED) на светлина е цветето, то интересната част са трите лещи отдясно а в средата ще ни трябва френел. Може би!
Изображение

Light Collimation
A Fresnel lens can easily collimate a point source by placing it one focal length away from the source. In a finite-conjugate system, the grooved side of the Fresnel lens should face the longer conjugate (Figures 3 - 4) because this produces the best performance.
Изображение

Light Collection
One of the most common applications for a Fresnel lens is the collection of solar light, which is considered very nearly parallel (an infinite-conjugate system). Using a Fresnel lens for light collection is ideal for concentrating light onto a photovoltaic cell or to heat a surface. For example, a Fresnel lens can be used for popular home maintenance such as heating a home or pool! In these cases, the overall surface area of the lens determines the amount of collected light.
Изображение

Фокусиране на ЕДИН източник на светлина с рефлектор. Оригинална система при проекторите.
Изображение

Ето една интересна концепция. Леща като тази, но средната и част да е с размера на матрицата на диода, да е кристално чиста а цялата леща трябва да бъде доста голямка. Такава леща е възможно и да насочи напред почти цялата светлина от многоточков диод. След лещата един френел и работата заспива. Толкова голяма такава леща е друг въпрос къде ще я дири човек :lol:
Изображение

:drinkers:
Изображение
Изображение

А ето каква точно леща е необходима за да стане работата добре! Аз обаче до сега не съм загледал в нета такава леща, поне за сега.
Изображение

Ето как пречупва светлината и сферата
Изображение

Ето и един чудесен пример, че цялата излъчвана светлина от един многоточков източник е невъзможно да се фокусира в една единствена точка!Изображение
Това потвърждава и казаното в постовете до тук, че DLP проектор неможе (неефективно е) да се модва с диод с площ на матрицата по-голяма от 2х2мм! Само едноточкови източници, като оригиналната лампа или XENON!

Единствено проектор с LCD технология си заслужава опитите с мощни диоди!
garvanat - специалист
След като изчетох няколко пъти целия ти научен труд и разгледах малко в интернет, се оказа че такъв много точков източник на светлина все пак може да се фокусира в точка но преди това трябва да е събрана в успореден сноп. Това обаче не е толкова лесна задача. Според мен трябва да опиташ с тези френелови лещи, дето си поръчал.
Според мен теоретично за да стане работата, трябва всеки един източник на светлина от тези 10 на 10 да се разглежда самостоятелно и за всеки да се приложи тази схема:
Изображение
Дали ще е с френелова леща или обикновена това няма голямо значение. Това означава да се намери нещо такова:
Изображение
Изображение
В allinbox не знам точно от какъв материал са си направили такава леща. Идеята е след тази матрица от лещи светлинните лъчи да са успоредни, но дали реално се получава не се знае зависи от пречупвателната способност. И след това със събирателна леща лесно става точка. Ако се намери евтина такава може да се пробва.

Отностно тая
Изображение
С поръчката от амаралайгтнинг с 40 ватовия ми лед дойде точно такава леща.
Аз тези френелови лещи дето поразгледах са до около 80-90 температура да издържат! Ти за коя леща говориш, че е издържа до 160*.
Тук: http://www.fresnelfactory.com/index.php ... t_id=29830 пише:
Focal Length (mm) = 35
Size (mm) : Ø52
Groove Pitch (mm) :0.5
Thickness (mm) : 2
Material : PMMA
Type : LED

Като напишеш в google PMMA ти излиза: Melting Point 160 градуса :)

Ако искаш може да пишеш на този китаец: http://www.alibaba.com/product-free/114 ... &t=6&cids=

До колкото разбирам от гоогле преводача от френския форум са си направили такава леща от някакъв силиконов каучук RTV-HB и прексиглас което е ПММА . Аз не нито съм виждал нито съм чувал за него :)

Прикачен файл

353_fig1.jpg
353_fig1.jpg (41.12 KиБ) Видяна 5668 пъти

Прикачен файл

377910P1030919.jpg
377910P1030919.jpg (29.31 KиБ) Видяна 5668 пъти

Прикачен файл

184437P1030921.jpg
184437P1030921.jpg (31.8 KиБ) Видяна 5668 пъти

Прикачен файл

184437P1030921.jpg
184437P1030921.jpg (31.8 KиБ) Видяна 5668 пъти