Напишете въпрос свързан със санирането.
EDI - майстор
Еинствения домашен климатик, който поддържа и регулира влажността е УРУРУ САРАРА/ R модела/ на ДАЙКИН.Цена около 3000 лева.Иначе проблема с влагата се е появил, защото външната изолация, съвсем неправилно, е от ФИБРАН, като по този начин наистина е променен микроклимата - увеличила се е нормалната влажността в помещението.Най-дборното решение към момента е намаляване на влажността.След това или външна изолация със СТИРОПОР ли вътрешна с ВАТА, за увеличаване на температурата на стената в точката на контакт.
emergency_bg - специалист
velsi написа:
Sim4o написа:
Ако решиш да правиш вътрешна изолация - то нека е стиропор. ;)
Точно така, градски, подкрепям напълно!
добре, нали казвате че структурата на стиропора е паропропусклива и има възможност да се появи мухъл между стената и стиропора? или не е така?
velsi - Почетен майстор
Не знам кой измисли тази глупост, че може да се появи мухъл между изолацията и стената и защо това твърдение непрекъснато се подкрепя от някого. Ако някой някъде е виждал нещо такова най вероятно става дума за некачествено изработена изолация, която се е отлепила, попаднала е влага между стената и изолацията и се е образувал конденз и мухъл съответно. При качествено изработена изолация, добре залепена, дюбелирана и измазана с мрежа там както си е по спецификация просто стената и изолацията са вече едно цяло и няма логика от този момент нататък да бъдат разглеждани по отделно. В този случай достъп на въздух между стената и изолацията просто няма и не виждам за какъв конденз и мухал изобщо говорим.

Прикачен файл

izolaciq.jpg
Лявата стена е вътрешна, без изолация, дясната е външна с 3 см вътрешна изолация. Каква е разиката? Къде е стиропора и как да се образува конденз зад него?!
izolaciq.jpg (59.56 KиБ) Видяна 23175 пъти
Sim4o - помощник
И нека измежду всичките акъли, които се мъчим да даваме всички тук не забравяме, че всяка една ситуация с проблем в жилището е много уникална и се решава по свой уникален начин. На едно място може да иска външна изолация, на друг вътрешна, в трети случай може просто повече да трябва да се отоплява помещението и да се проветрява.
Казвам за външната изолация като добра инвестиция и общо решение, понеже във всеки един случай при добре поставена външна изолация се носят плюсове за жилището, но вече от там самия проблем може да иска и нещо допълнително.
Другия решения могат да бъдат - нашумелите наскоро термокерамични покриятия. Може да прочетете повече за тях във форума потърсете има добра информация от нчкой който е провал с тях и реузлтата, който понякога е положителен :)
По ваш съвет се спрях на стиропор, купих доста тънки плоскости от тези, които се лепят на тавана, 4 мм, не целя топлоизолация, а просто да се избегне конденза, пък и те са едни такива декоративни, с картинки по тях 50х50 см, налепихве ги с лепило за стиропор PUFAS, немско. Сега очакваме да видим дали ще има резултат. Ако има такъв и проблема се реши след няколко дни ще шпакловам и боядисам плоскостите, ако пак отнякъде избие, ги оставям така до пролетта и продължавам да мисля за по-генерално решение. Благодаря на всички за помощта, утре на светло ще ви направя снимки.
Тани - модератор
Радвам се че се вслуша в съветите ми!Пожелавам ти късмет!
сутринта по плоскостите и около тях няма конденз, както и на стената над плоскостите /50 см от земята/, конденза се е изместил нагоре, по долната пластмасова рамка на дограмата. Хубавото е, че нямаше по стената никъде, макар, че нагоре стената също е много студена. сега изсуших капчиците и затворих отгоре плътно със силикон, за да не потече под стиропора.
Според мен предпазихме конкретния проблемен участък, но трябва и да се подобри микроклимата, който според мен /и вас/ е променен от изолацията на външната най голяма стена със фибран, както е и на целия блок. Мисля, че трябва да помислим по въпроса за циркулация на въздуха в стаята. Ето и снимки:

Прикачен файл

SUC54150.JPG
SUC54150.JPG (186.01 KиБ) Видяна 17735 пъти

Прикачен файл

SUC54152.JPG
SUC54152.JPG (186.66 KиБ) Видяна 17735 пъти

Прикачен файл

SUC54153.JPG
SUC54153.JPG (193.93 KиБ) Видяна 17735 пъти

Прикачен файл

SUC54154.JPG
SUC54154.JPG (190.63 KиБ) Видяна 17735 пъти
> И все пак по въпроса на темата да се върна. Ако решиш да правиш >вътрешна изолация - то нека е стиропор. ;)[/quote]

аз направих външна със стиродур мисля че се казва (син цвят топчесто като стиропор) и отвътре опаковах навсякъде даже и тавана с XPS 2 см оранжев. Не съм щпакловал още, чакам да изсъхне хубаво замаската с мрежата. помещението се затопля страшно бързо, ще поддържам темературата с климатик и смятам че е идеално. Не виждам причина вътрешната да не е XPS, все пак не забравяйте че има и други стаи и стени и ако има някаква влага защо ще кондензира при положение че стената е топла? Единствено по прозореца може да се случи и то ако стъклото не е К и ще се усеща тежък влажен въздух при вдишване както е сега при мен тъй като все още изсъхва
според мен ако си облицовал навсякъде със фибрана вътрешно, ще имаш конденз по стъклата, дори да е К стъкло, което ако има вентилация или се проветрява редовно няма да е никакъв проблем. Просто топлият въздух ще търси студени повърхности в посока от долу нагоре.
Колеги, не мога да повярвам, но сутринта днес нямам капчица конденз нито по стъклата, нито по дограмата или стените :party: . Снощи съвсем за проба махнах цветята /2 саксии драцени/ от хола, както и оставих дръжките на дограмата наполовина затворени /по съвет на velsi от една друга тема :prayer: / и резултата е налице. Според мен решаващото е било махането на цветята, защото в стаята, където ги сложих, която също е с ПВЦ дограма, външна изолация, но не се отоплява и никой не живее там, сутринта имаше по стъклата лек конденз. Вие как мислите?

Тема "Вътрешна топлоизолация срещу конденз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: