• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
докера - специалист
Прикачен файл:
allevamento-guyot.jpg Гюйо
За да обясня , ползвам снимка , постната от timo1.
Така , както е на снимката , изглежда резитба на Гюйо. За следващата година резитбата ще е - с бяло съм маркирал къде ще се отреже тазгодишната плододаваща пръчка , а с черно - как да се оформят догодина тазгодишните леторасти , които ще порастнат от двете пъпки на късата пръчка . И този метод се повтаря при всяко рязане на пролет . Единственото постоянно нещо остава чукана ...
За двоен Гюйо се пуска по същия начин , но в другата посока , като още при първоначалните рязания се оставя още един чифт леторасти. Изображение
Дано съм бил ясен .... :-D
stiv1961 - майстор
Тоя Гюйо бил голям майстор бе :) , ак бях видял това обяснение по- рано щях да спестя 30 кинта :) . докера, благодаря, запаметявам снимката и догодина аз съм човека по резитбата :supz:
докера - специалист
Ако знаех , че ще даваш 30лв за резитба , щях да пиша по-рано , ама на ..... :roll:
boltik - специалист
Здравейте,аз бих казал следното:Колегата много-правилно е показал начина на подрязване,но според мен не на правилните места.Така се застарява лозата.Аз бих оставил 1 ако е пъпка за следващата година и ще отрежа на червеното място до нея на следващата пролет.С една дума ще се стремя винаги да оставям най-добрата пръчка,която е най-близко до стеблото.Останалото с триона долу.На снимката съм посочил 3 възможности за подрязване.Червеното е мястото на среза.Зелените са предполагаеми пъпки.Това беше метода на дядо ми.Ако лозата е много-силна,се пускат отводки към слабите лози и след време слабите се премахват.

Прикачен файл

untitled.JPG
stiv1961 - майстор
Айдеее, пак тема за размисъл :?
stonesour - специалист
kuuuuuul написа:
От миналата година следя темата и нещо съвсем се обърках,тя много сложна тая работа :x За това взех апаратчето и направих снимки.Това с телта е без семки е на 3г,втората година имаше два грозда но нещо изсъхнаха на стеблото преди да узреят :sad: миналата година беше поизмръзнало и много късно успя да върже един грозд който така и не успя да узрее.На другите пръчки до къщата/4-5г десртно бяло и червено/ сега им направих асмалък,те раждат добре но да ли съм ги орязал както трябва/на две пъпки/ :? Всички са купувани от магазин,ама сортовете не ги помня.
резитбата на лозята е проста работа.
трябва малко четене и/или кой да ти покаже на практика.
на мен ми отне 2 сезона да се науча. сам. с помощта на книжка и интернет. :)

има точно три начина да си орежеш лозята. :-D
1.) на чеп с 2 очи.
2.) на плодна пръчка (стрелка) с 6 до 12 и повече очи.
3.) смесено от 1. и 2. (такава резитба е тук дискутирания гюйо)

за да е успешна резитбата, обаче, трябва да познаваш сортовете, с които си имаш работа.
един сорт (хамбургски мискет примерно) иска рязане само на чеп с 2 очи, друг (като болгар) няма да роди нищо, ако го орежеш по същия начин. за него е подходяща смесената резитба.

първата година, която рязах, така окепазих моя болгар. орязах го на 2 пъпки и нищо не роди.
timo1 - специалист
boltik написа:
Здравейте,аз бих казал следното:Колегата много-правилно е показал начина на подрязване,но според мен не на правилните места.Така се застарява лозата.Аз бих оставил 1 ако е пъпка за следващата година и ще отрежа на червеното място до нея на следващата пролет.С една дума ще се стремя винаги да оставям най-добрата пръчка,която е най-близко до стеблото.Останалото с триона долу.На снимката съм посочил 3 възможности за подрязване.Червеното е мястото на среза.Зелените са предполагаеми пъпки.Това беше метода на дядо ми.Ако лозата е много-силна,се пускат отводки към слабите лози и след време слабите се премахват.
Сега виновен ще ме изкарате че исках да помогна на колегата :)
Точно както съм показал е Гойо,гледам 40 дка.лозе по тоя начин,а ти колега правилно казваш и показваш пъпките и си прав но тои си нямаше на представа от нищо и само исках да помогна.
Това което показваш се прави напролет при плевенето...оставя се ако има добре развит ластар за следващата година по близо до стъблото....хептен ще го объркаме сега :drinkers:
докера - специалист
Правилно уточнявате за подмладяването .Аз показах само какво следва за другата година ...
А колкото до това на колко пъпки да се реже според сорта , дядо ми казваше така - ако не знаеш точно какъв сорт е гроздето , остави го първата година по 1-2 пръчки на повече /4-5/ очи , виж на кое око ще направи грозд и режи оттам нататък на толкова ....
batence81 - специалист
Благодаря ви много бе хора:) Само един тарикатски въпрос, за стъблото ще прокарам най-добрата от изрязания на 2 очи чеп, но така и така имам вече вързана плодната пръчка, дали да не я оставя да видя дали ще направи някоя чепка грозде или на 2-рата година му е още много рано?
batence81 - специалист
ще един въпрос: ако трябва да се режат дългите пръчки, нали не е късно, защото пъпките са бая набъбнали, да не повредя сокоподаването нещо?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "По колко пръчки се оставят на младите лози?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: