Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Subsa - специалист
стане, на празен ход хъб мотора прави голям съпротивителен момент ли?
Колелото върви тежко, като със спирачка?
stanetzz - специалист
Да, бая съпротивление си има- и ватметъра си показва генерирано напрежение. А със спирачка-още повече.
ge6aaaa3 - специалист
^Има нещо сбъркано в системата ти. Безчетковия мотор/генератор/ без товар, не прави никакво съпротивление. Да не би да минава в генериращ режим само?
shotik - майстор
Специално за vaseff : харесай си нещо от тази страница и го направи с подръчните средства и материали :

https://www.google.bg/search?q=Cargo+Bi ... 66&bih=599
MMIel - специалист
Някой има ли идея как да огранича скоростта на ел.велосипеда наполовина. Не искам детето да развива максимална скорост.
Като най-просто ми се струва, че е добавянето на самонарезен винт, с който да огранича движението на палеца на "газта". Но те днешните деца са умни. Като види къде навивам ще хване отверката и ще го развие. :lol: А и като го развия и завия няколко пъти ще стане негоден.
Другият вариант, за който се сещам е чрез прост делител на напрежение вързан на сигналният кабел на датчика на хол. До колкото знам скоростта зависи от напрежението, което се предава по този кабел (макс 4,9V). И си мисля че чрез един прост делител на напрежение бих могъл да смъкна напрежението наполовина (2,5V), съответно скоростта наполовина, ако зависимостта е линейна, но и да не е опитно би могло да се постигне. Повече ме притеснява да не навредя на контролера по някакъв начин и това, че не знам как да изчисля съпротивленията. Намерих ето това, но ме притеснява, че тока ми също е неизвестна величина. Това май е за друга тема.
Помагайте ако имате други идеи или нещо по тези.
val4o89 - специалист
Те днешните деца ще свалят чипа и ще го закачат на програматор :lol: Иначе извън шегата, можеш да ограничиш напрежението, подавано от тротъла. Това е най-лесното май.
vaseff - напреднал
Ей това е мотора! :lol:

Изображение
Изображение

Ще обърна функцията на динамото от кола на електромотор като му подавам ток, тоест мотор с 1000W мощност. :partyman:
vaseff - напреднал
В такъв случай 12-14Волта със очакващ 70 ампера ток, колко трябва да бъде дебел кабела? (4mm2 за 50см кабел и 10мм2 за 1м кабел?)
shotik - майстор
Поне 50 кв.мм,а колко време можеш да ползваш такъв ток от акумулатор ?

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: