Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a.3 - напреднал
Здравейте,

имам изградена СОТ система Тангра Плюс с 6 зони на (стара е но работи без грешка за сега) искам към един съществуващ обемен датчик да добавя още 3 датчика, които ще са в други помещения и това да се води като една зона на клавиатурата (Мога да дам още параметри на системата ако са нужни). Понеже ми искат 150лв за тази "услуга" реших аз сам да се пробвам. Кабелите съм ги пуснал остава само да купя датчици, които ще работят на тази система и да ги свържа. Притесняват ме обаче следните неща:

1. Да не претоваря системата или нещо от сорта като вържа още 3 датчика към 1 съшествуващ?
2. Датчиците имат ли си вход и изход обозначен на тях?
3. Какви датчици да купя? В ръководството, което издирих пише да се използват следните производители: Electronics Line, Scantronic, Optex, Visonic, DSC, Viper, CQR
4. Трябва ли да изключа някак с-мата преди да отворя работещия датчик?
5. Трябва ли препрограмиране на с-мата?

Общо взето всякакви мнения и препоръки ще са ми полезени.

Благодаря предварително,
Кирил
gogata1987 - специалист
За претоварване - няма да я претовариш. Но при един евентуален проблем/дефект с някой от датчиците в тази зона, ще се видиш в приключение, докато го намериш. Ако наблизо до въпросната зона имаш още една, може към нея да свържеш също датчици, за да не са ти 4 накуп в 1 зона. Поздрави и успех!

П.П. Ако си от София, мога да те свържа на лично с човек, изграждащ алармени системи, който може би ще ти измисли по-оптимален вариант за допълнителните датчици. Няма да е фор фрий де, но все пак.
PCL82 - майстор
Свързването е просто. Всеки датчик има захранване 12V. Всички захранвания свързваш паралелно, спазвайки + и -. Обикновено датчиците се свързват последователно. Ако един прекъсне веригата, цялата зона е прекъсната. В датчиците трябва да има две вериги. Едната е тампер зона-това са механични ключета в кутийките на всяко устройство. Щом отвориш някоя кутийка тампер зоната, която е с постоянно наблюдение се задейства и показва саботаж. Отделно датчиците имат релейни изходи, които също се свързват последователно и при прекъсване задействат зоната.

Добре е релейните изходи и тамперите да са на две отделни зони, но ако има само една, свързваш всичко последователно: реле Д1, тампер Д1, реле Д2, тампер Д2 и т.н.

Преди да започнеш трябва да изключиш централата- да спреш мрежовото захранване и да откачиш акумулатора, за да не стане късо и да не се разписка докато работиш. Ако известява някъде на СОТ ги предупреди, че я спираш ти, защото отпадането на захранването също е сигнал за проблем.

На всякъде работи с една и съща комбинация от цветове за съответните връзки, за да не се объркаш сега или в бъдеще.
a.3 - напреднал
Благодаря за отговорите!

Може ли още малко разяснение относно последователното свързване? Това, което си представям е като отворя работещият датчик да има 6 обозначени клеми, които да дублирам върху новите датчици и да изпълня следното:
1. Изключвам системата
2. Отварям работещият датчик и:
а) от + на работещия датчик, пускам кабел до + на новия датчик
б) от - на работещия датчик, пускам кабел до - на новия датчик
в) от тампер 1 на работещия датчик, пускам кабел до тампер 1 клемата на новия датчик
г) от тампер 2 на работещия датчик, пускам кабел до тампер 2 клематата на новия датчик
д) от реле 1 на работещия датчик, пускам кабел до реле 1 клемата на новия датчик
е) от реле 2 на работещия датчик, пускам кабел до реле 2 клемата на новия датчик

след което повтарям т.2 и всички подточки за останалите 2 датчика.

Дали съм разбрал правилно или ще се омажат нещата?
zmiori - специалист
Ще се опитам да то го обясня с твойте термини. От реле 2 на работещия датчик пускаш кабел към реле 1 на първия /допълнителен/ датчик, от реле 2 на първия към реле 1 на втория и така докато свършат. Абе така трудно се обяснява.
Как ще удължиш линията? Кабелите на всички допълнителни датчици къде отиват в кутията ли или кабела на 1 допълнителен при работещия датчик. 2-допълннителен при първи допълнителен и т. н. ? Тамперите за сега ги остави настрана /въпреки че и те се свързвар като алармената линия-последователно.

Приципа е влиза-излиза . И 10 датчика да свържеш в краина сметка трябва да получиш на "изхода" само два кабела и в "дупките" на аларменото реле на всеки датчик ТРЯБВА да има само по един кабел.
Пример ако ползваш на пример бял и жълт кабел на едната клема влиза бял и излиза жълт за този жълт "връзваш" белия на следващия датчик от неговия жълт връзваш пак бял от друг датчик и така докато свършат и на края / зона - СОМ/ трябва да имаш пак бял-жълт.
Дано си ме разбрал. Успех.
PCL82 - майстор
Ако зоната е само една обща за релетата и тамперите, виж картинката. Ако имащ две отделни зони за релета и тампери ще ги разделиш и ще имаш още 2 сигнални проводника във всеки кабел-общо 6. При първият вариант ползваш само 4.

Ползваш следната логока: влизаш на външните клеми (една на релето и една на тампера) излизаш от вътрешните и караш към следващия. На последния датчик вътрешните клеми ги замостваш със сивото мостче на картинката.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (32.03 KиБ) Видяна 5769 пъти
a.3 - напреднал
Благодаря ти PCL82 - направо ми просветна :partyman:

Днес пак гледах датчиците и вече пуснатите кабели и се оказва, че от работещият датчик трябва да се захранят 2 датчика едновременно :( и от единият нов да се пусне кабел към 3-ят последен. Опитах се да го нарисувам както съм го разбрал и както си мисля, че трябва да се свържат (извинявам се, че малко грозно се получи). Можете ли да ми кажете дали така ще стане?
Прикачен файл:
Sensors_1_800x600.jpg
Sensors_1_800x600.jpg (22.47 KиБ) Видяна 5751 пъти
zmiori - специалист
"Тангра +" е с отделна тампер зона. Правилно е да "обереш" алармените релета и да би "боднеш" в зона N тамперите на всички датчици от всички зони се "обират и се слагат в тампер зоната.
Ето ти инструкция за твоя панел.
http://www.maxsecurity.eu/teletek-tangr ... %BE%D1%80/
на 3 страница има схема на свързване на алармени релета.
По този начин по който са ти показали и ти който си нарисувал ако някой ти отвори датчик от тази зона няма да ти регистрира тампер в зоната и може да си я манипулира както си иска.
a.3 - напреднал
Пиша, за да се запази хронологията и евентуално да е полезна темата и за други колеги в същата ситуация след време.

Утре мисля да отворя работещият датчик и да видя как е вързан. След, което ще направя нова схема със съответните цветове.

В тази връзка как е най-правилно да изключа тотално алармата, че най-вероятно като отворя датчика ще писне? Вариантите за които се сещам са:

Вариант 1: Предварително ще се обадя в сота да ги предупредя, че може да им "изчезна" от полезрението, а после мисля да изключа централния бушон за тока и да откача алармата от батериите и чак след това да отворя датчика.
Вариант 2: Директно да отворя датчика, когато системата не е под охрана, тъкмо да проверя дали е вързана правилно с-мата

И в двата варианта обаче ме притеснява да не би да се натрупат някви грешки, които да не мога да изтрия в последствие.

Също така този аналогов датчик подходящ ли е за моята дърта система Tangra+ или трябва датчика да е цифров ??
http://www.sat-24.info/index.php?productID=423
zmiori - специалист
Правилния начин е да се обадиш. После отвори кутията и я спри, първо 220в. после батерията. Няма как да натрупаш грешки "Тангра + " има буфер само за 8 събития.
Тоя датчик който си посочил е с цифрова обработка на сигнала иначе си е релеен /обикновен/. "Другите" който трябва да те безпокоят са адресируеми и са с терминал от 4 бр. клеми. Те са друга бира. /и цената им е друга малко по нагоре/
Последна промяна от zmiori на чет апр 04, 2013 9:02 pm, променено общо 1 път.

Тема "Монтиране на допълнителни датчици СОТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: