Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
estorm - специалист
Имам траф с който захранвам винтоверт. На греца имам 4700мкф кондензатор.
Ще има ли полза относно мощноста на винтоверта ако сложа 22000мкф или 68000мкф / само такива имам на 25/28 волта/ ?
hidrazin - майстор
Бърз отговор - пробвай и сподели.
:partyman:
kosata - специалист
Никаква полза няма от увеличаване на капацитета
PCL82 - майстор
Дали ще усетиш полза, зависи от трафа. Ако трафът е слаб с по-голям кондензатор буферираш енергия и напрежението няма да пада така бързо при рязко натоварване. Кондензаторът поддържа напрежението да не се променя бързо при натоварване, същевеменно изглажда пулсациите от греца. С мощен траф може и нищо да не усетиш, даже и да махнеш кондензатора.
estorm - специалист
Точно това се чудех. Трафа е мощен, но в пиково натоварване кляка което ме хвърля в размисъл колко ампера може да консумира в силно натоварване един винтоверт. Мислех че са към 10А ама като гледам отива над 20. Да свали 5 кила траф от 22 волта на 14 не го разбирам. Ще пробвам с по голям капацитет как ще е.
hidrazin - майстор
какъв е трафа и колко му е дебела вторичната? Това че е пет кила все още нищо не означава.
estorm - специалист
Вторичната е 2,5кв, но отвих доста намотки за да сваля до необходимото напрежение. Може от това да е проблема с големия пад. Както и да е не ми коства да пробвам с по големия кондензатор.
fox_vt - майстор
Преполагам греца ти е поне 50А а винтоверта колко волта?
moimoimoi - майстор
с кондензатори ще е по стабилно
аз съм мерил консумация на винтоверт бош 12волта и отива до 30 ампера

само че с кондензатори напрежението ще се вдигне,понеже ще достигне амплитудна стойност, а без кондензатори си е ефективна стойност
lz1wvm - специалист
estorm написа:
Вторичната е 2,5кв, но отвих доста намотки за да сваля до необходимото напрежение. Може от това да е проблема с големия пад. Както и да е не ми коства да пробвам с по големия кондензатор.
От 2500 волта си направил 12 волта.

Тема "Бърз въпрос за кондензатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: