Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
mrdds - специалист
Здравейте приятели!

Намираме се в дома на едно симпатично младо семейство от Пловдив,което до скоро живя в едностайния си апартамент,но щастието им се усмихна и вече плануват новото си жилище.

Да бе ,да...искаше ни се да дойдат големите майстори от телевизора да ни направят и нашия апартамент като по телевизора ама няма как да стане.Затова изчитаме строителните форуми,запретваме ръкави и започваме ремонта. :supz:

Имаме си вече тристайно,не много голямо жилище,строено 2000-та година.
Изображение
Днес стартираха първите процедури по изчистване на старите,врати,вземане на размери за нови дограми,и подготовка на съседите за предстоящото къртене на една малка стеничка.

Първоначално започвам с първия проблем,с който буквално се сблъсках.Тъй като съм 196см висок(да,сипваха ми изкуствена тор в обувките като малък :-D :lol: ) си треснах тиквата в каста на вратата.Викам си аабе аз ли съм пораснал,тази врата ли е ниска... :shock: :?
Една рулетка и ... :shock: :?
Изображение

Започнах да свалям вратите и касите,така и така ще се сменят с нови и какво да видя. :megaeek:
Изображение
Изображение
Между щурца и касата на вратата 6-7см пълнеж от парчета тухли и хоросан.Между касата и стената пак 4-5см парчета и хоросан.Викам си това само пиян циганин в неделя може да го направи.Успокоих се,защото се бях притеснил как ще ходя наведен през вратите.

Утре сутринта започваме физзарядка с бутане на една малка тухлена стеничка за да изравним хола с кухнята.Тоя архитект е измислил голяма недомислица.Но за щастие стената е тухлена,на която има прозорци и врата и ще може напълно да се премахне и да се сложат френски прозорци на терасата с изглед към тепето. :-D
Изображение
Изображение

На чертежа има една врата,отбелязал съм я в черно,която стария собственик е решил,че не му трябва и я е зазидал логично.Поредната недомислица на архитекта.

На червената линия на тавана се намира железобетонен пояс(с прекъснатите линии),който с колоната на терасата подпират горния - последен етаж.Това ще бъде рамката на френските ни прозорци.
До тук толкова,сега съм гроги и освен да чета форума и да държа вилицата друго не мога да правя повече.Очквайте утре снимки от бутането на стената.

А пък ако някой има мерак да пише похвали,идеи,забележки ... очаквам мненията ви.
Поздрави и до скоро!
tvoyboy - напреднал
Бутането най-вероятно ще е забавно, но дойде ли момента да се пребира... тос прах тес тухли ... ама щом се налага дано всичко да мине по вода :wink:
mrdds - специалист
Бутането беше като детска игра с тази машина.Тухлите паднаха за има няма 15 мин. и тъй и тъй сме я започнали дай да вземем да изкъртим и замазката на терасата,която се оказа 10см перлит и пясък финално шпаклована с цимент.
Е тука вече дадохме откат и дойде ред на цигането с чувалите.

Тва ромите не са хора да знаете.Едно 50 килограмово пишлеме изнесе едно....50 чувала с тухли,замазка,хоросан по стълбите надолу.За плочките на стената вече му дойде много и тях ще ги изнесе някой друг работлив ром.
Изображение
Изображение
Изображение

Пробихме и отвор за аспиратора директно навън,че комина ми идва на другата страна на кухнята.С този къртач кво има да пробиваш...
Изображение

Следобяд дойде ред на изваждането на ел.инсталацията в кухнята.Поредните шедьоври-разпределителни кутии на 150см височина,кабели пуснати диагонално,един идва от някъде незнайно от къде по тавана и влиза в контакта....
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Накопахме новите канали,предвидихме и външен за скаричката на терасата,твърди връзки за печката и аспиратора,остана ни да направим само твърда връзка и за климатика,но вече ръце не останаха.Другата събота и неделя ще положим и кабелите.

Чудя се има ли смисъл от гофрета или да ги фиксна с гипса само?
ferrari4456 - специалист
Ако е мостов кабел гофре не ти трябва.
Кабели се полагат само вертикално и хоризонтално!
mrdds - специалист
Мостов ще слагам.
Диагоналите не съм ги правил аз,да знаете :axe:

Аз ще си ги правя по стария метод хоризонатално на 220см височина с разпределителна кутия с капачка(не замазана)над всеки контакт и ключ.
tvoyboy - напреднал
Дааа. Добре че са циганите. Доста работа могат да ти свършат (особенно ако ги ,,стимулираш'' както трябва :axe: :-D )
mrdds - специалист
Сега съм пред дилема: шпакловка с гипс 2 ръце за изправяне или картон по всички стени.

Стените и ъглите им са леко криви.
С 2 метров мастар на стената хващам гладни места по 1см.Външните ръбове също се разминават с 1-2см кривина.
Ако реша да сложа картон как да го фиксирам към стената без скара?
Искам минимално загуби в пространството да имам.
VLADO66 - майстор
Зависи от грапавините-ако са малко не си заслужава картона.Тука http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/PerlfixBG.pdf може да погледнеш.Обръщам ти внимание че латекса е непопивна основа и трябва да го минеш с бетонконтакт за по-добро сцепление с последващата мазилка/шпакловка/.
Някъде из темите бях пуснал това клипче-пяна за ТИ
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N3hW47Y-idM[/youtube]
mrdds - специалист
За сега взехме решение изправянето на стените да мине с гипс и шпакловка.
Продължавам със снимките.
До тук приключихме почти с ел.инсталацията.
Магистралните линии от таблото към кухнята и хола.На тавана се вижда и кабела за осветлението,в по-късен етап ще го видите.Забравих да снимам таблото,но на кратко добавих ДТЗ с автоматичен предпазител за контактите в кухнята и терасата и още един предпазител за печката ...и мястото в таблото свърши.
Изображение
Изображение

Това тук ще бъде холната секция с телевизора,предвидена е розетка за LAN.Отгоре ще се слага кнауф.
Изображение
Изображение

Кухнята:
Изображение

Най-в ляво нагънатия кабел за печката-директно от таблото с отделен предпазител.Свърши гипса и не можах да го фиксна.
След него кабел за аспиратора,на дясно кабел за контакт на плота.Това е на едната стена.
Изображение
На другата стена надолу пускам кабел с двоен контакт -пералня и съдомиялна.В дясно се вижда розетката за другия двоен контакт-хладилник и микровълнова .В горе дясно се вижда кутията на осветителният кръг от където пуснах още едно кабелченце за скритото осветление.Основния кабел в средата на кухнята ще го ползвам за луничките.

Сега идва елемента на изненадата и нагледно да покажа защо е нужно да се грундира шпакловката преди нанасяне на следващ слой.
Изображение
Изображение
Изображение

На пръв поглед никой не може да каже,че шпакловката е калпава.Беше добре боядисана без видими следи от отлепване,но като тръгнах с шпатулата да зачистя местата около каналите на кабелите и така си изкарах цялата стена.Това според мен е латекса с финалния слой шпакловка,който не е хванал добре върху пришлайфания гипс.
Отдолу остава гладка гипсова шпакловка видимо добре изшлайфана.

Според някои "професионалисти" в строителстовото няма проблем да се мине с бетонконтакт отгоре 1-2 пъти и да "залепне",но тъй като ще се слага мазилка от 35лв метъра не мога и да си помисля да оставя стената така.

Ще продължа със снимките и разказите в неделя вечер когато ще има повече развитие на ремонта.
А вие до тогава не си пестете коментарите. :jump2:

Чудя се стената с падналата мазилка до тухла с какво да я обработвам.
-нова хоросанова мазилка,след нея шпакловка или щприц с лепило за плочки и плочките-това ми се вижда най-сложното
-ротбанд,пилета,отгоре плочки
-картон на кюфтета и върху него плочки.Това ми се вижда най-лесния вариант
mrdds - специалист
Здравейте,не съм поствал снимки последно време.

Изкъртихме банята с голям зор и мозайка :lol: ,падна част от мазилката на задните стени ,но нищо ще я оправим с картон :-D
Изображение
Изображение
Изображение

Шпакловката е готова,стените не се изправиха кой знае колко,но поне вече няма вълнички по тях.До дни ще сменим и дограмата,а сега свършихме някои топлоизоационни работи.

Изображение
Изображение
Каменна вата 5см 35кг/м,пароизолация по стриктните теми на Тани(не е с алуминиево фолио,но с дебел найлон водоплътно залепен с двойно залепващо тиксо по профилите ),и картон .Между другото българският картон TECHNOGIPS е гола вода.Изядох се от яд,че купих почти един тон и го качихме до горе.Чупят му се ъглите криви се,изобщо ... българска работа.
Купувайте качествен картон на кнауф ,ригипс,не се скръндзете като мен за 25лв разлика.

Това за сега.

Тема "Мисия- "Нашият апартамент"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: