• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
докера - специалист
Кои сортове дават плод чак след 12 , че и 14 око ? .....Че ми стана интересно .....
Аз поне не знам сортове , а и те са основно десертни , които да дават първи грозд след максимум 6 око....
Да не се има предвид , че при определени начини на рязане се оставят миналогодишни леторасти на 10-12 очи ?
kuuuuuul - майстор
Отрязах долните две пръчки,но горната оставих.дано поне едно гроздче да се роди да го опитам за да знам да ли изобщо си заслужава труда да го гледам.А тези на асмата всичките съм ги отрязал на две очи,а са десертни значи ли че няма да родят :?
докера - специалист
Има такава вероятност .Какви сортове са ?
докера - специалист
atanasov2004 написа:
Колега пусни тая година -плодна пръчка с дължина 12-16 пъпки и ще опиташ гроздето
Много сортове дават грозде м/у 12та и 16та пъпка....
Питането ми беше свързано с този пост ....
А иначе за увеличаване на родовитостта на някои сортове след 3-5 око наистина е така ...
Не целя да критикувам , само да се уточнят нещата , за да не се получат недоразумения :wink:
atanasov2004 - специалист
Привет! Точно така-му 12 и 16 плодни пъпки,върху миналогодишен летораст :-D дълъг
понякога до 4 метра/може и повече/която трябва да скъсите до определен брой пъпки, този формирофка е специфична за рязане на асми при десертни сортове. Конкретно сорта "БОЛГАР" и всички производни кръстоски
Страно но факт-най много грозде е точно там. Това е някаква сортова особеност...
Това е коментирано дори с професор Димитър Бабриков, един от корифеите в десертните сортове. Ако някой има възможност да си вземе лозички: "Афродита" или
"Троя", особено "Троя",може би най ранен сорт за България.
п.п. - При "дългата резитба" :) има и фактора да се прореди грозедто и се оставят по
малко и по добре оформени не изресели салкъми, този начин не е препоръчителен
примерно за сорт "Памид", щото ако оставите примерно плодна пръчка-развива се летораст от най крайната пъпка и нищо не става,няма грозде и се появява характерна
поляризация на плододаването....
boltik - специалист
Здравейте,да споделя едно наблюдение.Преди години,имахме два съседа по-лозя,при които преобладаваше памида.Единият го гледаше на пръти,береше по-малко от другия,но не загниваше.Вторият режеше на корона,лозите бяха претрупани и постоянно загниваше.Някой от гроздовете,направо си лежаха на земята.
atanasov2004 - специалист
По принцип "Памида" се реже на така наречена -резитба на чеп, добре е да се формира на кордон или по добре двоен кордон с тел на височина-60-70см, след това
два двойни тела на височина 40-50см от първия и след това след още 40-50см пак
два двойни тела, монтирани на колове, широкоредово-2,80м от ред до ред.Такива са
мойте лозя. Режа на чеп, хвърлям през 3 години по 30кг N-P-K, звъня на тракториста
да оре и запише в тефтера/ако не го видя на село/, между 6-10май първо пръскане и
така през 14-20дни в зависимост от дъждовете до 13-15 юли пръскам 5-6 пъти...
Веднъж пръскам под лозите с Глифоган, едни литър ме оправя...щото остава не изора-но в редовете малко. Не копая :-D Преди пръскане минавам и провирам или
привързвам леторасти, после пръскам и така си гледам сам 2,5 декара,помощ търся
само при резитбата/два дни с приятел/ и при брането /два дни/ четири човека.....
Лозето и смесено с различни сортове: Памид -60%;Димят-5%;Мавруд-5%-Хамбуски мискет и Каберне -10% ; "Десертни"-20%, добива е от 1,200т до 1,750т от декар,при
добра/лозарска година/. Така с десетина дни труд, 200лв за нафта за колата,100лв
за два пъти оран и една рекултивация, 100лв препарти, без да си броя труда :-D изкарвам средно около 3 тона грозде-има за ви
АКО ОБИЧАТЕ дайте повече информация за сорта ТРОЯ. Ще садя от него на есен но не го познавам
Krass - майстор
Троя
Узрява в третото деседневие на м. юли. Гроздовете са големи 400 г., крилати, рехави. Зърната са много големи, 6,5 - 7,5 г., овални, тъмночервени, оцветени. Месото е сочно, с хармоничен вкус и превъзходни вкусови качества. Добивът на грозде е 1,5-1,8 тона/дка. Гроздето съдържа 15% захари и 5,5 г/л киселини. Има много добра транспортабилност и отличен външен вид и вкусови качества.

http://babrikov.com/desert.html
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "По колко пръчки се оставят на младите лози?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: