• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
Здравейте съфорумци,
Мисля, че се отклонихме от темата, а на такива „широкомащабни колоси” като idunno пожелавам успех.
Първо моля за извинение от Христо, ако по някакъв начин съм го засегнал. Фирмата Х... е сериозна и аз не се съмнявам в качеството на продукта но е факт, че задължително използват буферен съд в инсталациите захранвани с техния котел. Информацията от Христо е полезна и го подтвърди - причината е сравнително високата минимална мощност на котела- 6Квт. и режима на работа при плюсови ( 6-12-15..*С) външни температури. Въпрос на фирмена преценка.
Лично аз смятам,че поставяне на буферен съд при съвременна, с широк диапазон на регулиране на мощността пелетна система е излишно губене на средства. По добре е да се монтират по големи бойлери( 2х 1000-1500л),за осигуряване на запас от топла вода,( а те по същество са и до известна степен и буфери към отопл инсталация)защото така или иначе бойлерите са необходими, отколкото по-малки бойлери и буферен съд. В случая –хотела на Димчо буфера/буферите трябва да са поне 4-5м3 и като прибавиш автоматиката за тяхното управление – финансовия параметър става значителен ( по моя скромна преценка съизмерим с цената на един 50Квт пелетен котел). Освен това ще нараснат, от самите буфери и топлозагубите, а от там и разхода на пелети.
Това е моето мнение с което, както казах на енгаджирам никой. Въпроса е сложен и както съм написал в първия ми пост по темата- докато не се направи обследване на сградата, отчетат и др.фактори и определят топлозагубите на сградата си приказваме малко на изуст.
Не знам дали е тук местото, но от два дни към моята пелетна система вече ми монтираха модул за управлинеи и контрол през интернет. Все още го разучавам, но освен пускане, спиране мога и да корегирам параметри – зададена температура, мах мощност на горелката, различни корекции и т.н. и най важното е в реално време в графичен и цифров вид – температура на изходяща от котела вода, моментна мощност на горелката, температура на връщащата вода и в цифров вид средна дневна мощност, средна месечна мощност, консумирана мощност от началото но месеца и др. По важното е, че сервизирането на системата е през интернет а, данните от работата и възникнали проблеми се съхраняват в паменна на модула. През интернет при изменение/подобрение в софтуера на управлиние се ъбгрейтва. За сега толкова – нямам желание да досаждам.
LazarGanev - "Велик майстор"
hr.hristov57 написа:
За сега толкова – нямам желание да досаждам.
Не досаждаш, продължавай. Понякога с досада чета постовете на idunno, но го преживявам като си помисля, че той така получава удовлетворение. Всички сме различни, някои получават удовлетворение чрез постоянно самоизтъкване и отричане на всичко наоколо. Във форума от известно време отсъства Стефко/Чефос/Стефан, но в природата не остава нищо незапълнено - на негово място като достоен заместител виждаме idunno - да ни е жив и здрав :partyman: :-D
Чаро - Акълия
LazarGanev написа:
Във форума от известно време отсъства Стефко/Чефос/Стефан,
Да ти кажа, някъде мернах стила му! Нищо в природара не се губи, нали знаеш!? :-D
filmatoplo - майстор
:) За буферни съдове ли чувам , бяхме(те) ги поотрекли :wink: в комплект с пелетни котли (шегувам се) :) .
Dimcho14 - специалист
idunno написа:
След такива детайлни анализи за пелетните котли, как ще преодолеете следните ситуации:
1.В хотела идват гости, неочаквано и за да пестите вие не сте пуснали отоплението, как ще стане топла стаята, за времето на чекиране?
2.Винаги сте пуснали 2 стаи да се отопляват за неочаквани гости.Не идва ли котела или котлите малко мощничък за две стаи лекинко да прегрява и изключва.Ами разхода?
3.Лято е, но е облачно и колекторите не затоплят водата, а вода трябва най-малкото за ресторанта.Какво сега ще палите пелетния котел да греете вода и навсякъде да мирише леко на дим, та гостите да се насладят на чистия въздух?
4.Зима е и държите целия хотел топъл, та ако дойдат резервациите да не стане фал.Горелката на котела почва да дава някакви грешки, вътре не е топло и топла вода от слънцето няма.А фирмата продала и монтирала пелетния котел ви казва,че:
- не осъществява сервиз;
- дава ви номер на някъкъв човек, който сервизира горелки, ама той е зает;
- праща двама монтажници, които ви обясняват научно, че всичко е наред и два часа след като са си тръгнали, проблема е пак налице.Има и други ситуации...
Вярно сте предвидили евентуалните ситуации, които могат да бъдат "сервирани". Имал съм ги предвид и мога да споделя как бих могъл да ги разреша в някаква степен, а именно:

1. През годините знаем много добре кои клиенти и дори в коя част на деня пристигат, така че стаите им са предварително стоплени, салатката е приготвена и т.н. А за евентуални неочаквани гости, няколко стаи са винаги в готовност, т.е. вече отоплени за всеки случай. С други думи бъдещата отоплителна инсталация ще работи постоянно, за да бъдат обезпечени с топлина всички предвидени стаи, рецепцията, ресторанта и коридорите. Затова съм се насочил засега към избирането на котел с възможно много малка минимална мощност, което да "изпари" юношеското ми и може би инертно желание да се "обзаведа" с буфер или го заместя с по-големи 2 бойлера, какъвто съвет получих от hr.hristov57.
2. Предотвратяването на загуба на пелети от излишна работа на котела ще бъде облекчено от наличието на вътрешна стабилна изолация, която е налице (гипсокартон + минерална вата) и намерението ми да направя надеждна външна изолация.
3. За да не паля понякога излишно котела за приготвянето на БГВ или пък слънцето се е скатало зад тъмносиви английски облаци, ще оставя бойлера, който ползвам в момента, за резерва. Сакън да не се окепазим, особено пред част от клиентите ни от една огромна страна, които са въодушевени, че в стаите, които наемат, имат баня и тя може да им предостави достатъчно количество "горячая вода", т.е. банята не е в дъното на коридора и не е обща.
4. Човечеството трудно се е справило с нелоялни фирми или "единаци", които са извършвали лошо или изобщо не са извършвали гаранционен/ следгаранционен сервиз. След като направят някакъв монтаж на количество техника незнайно как в момент на умопомрачение, алкохолно въздействие или друг феномен още същата вечер им се загубват телефоните и дълго време те не могат да си закупят нови. Тук споделям, че ще предвидя монтирането на два еднакви котела, ще запазя ел. радиаторите в стаите и една тумба "духалки", за да се подсигурим. Ужасно смущаващо съм се чувствал, когато клиент сутрин с някакво неудобство споделя, че не му е било много комфортно (топло) през нощта въпреки изключителната чистота, която поддържаме и дружелюбната атмосфера, която е винаги на ниво.

Ще бъда признателен, ако някой помогне с напътствия или наставления към гореизложеното от мен, защото вярвам, че все нещо не съм предвидил поради незнание или недостатъчен опит.

Вярвам, че idunno има достатъчно позитивни черти в характера си и в отношението си към околните в житейски и професионален план, но все още не ги е предоставил на нашето внимание поради свенливост, толерантност или умишлено е сдържал поради вродена скромност. Все пак ще е приятно, ако в бъдеще бъде констатирано, че към него има проявени симптоми дори на начална симпатия, която да прерасне в джентълменство за дълго време и безвъзвратно. За което би помогнал и самият той като израз на доброжелателност и себеуважителност. Така че наздраве, idunno :!: :partyman:
idunno - специалист
Благодаря Димчо, за думите и на теб наздраве :partyman:.Обикновено проявявам леко насмешлив тон, само към хората, които само написаното (то по написаното винаги се разбира, кой колко разбира) решават да дават оценка за това колко човек знае и към хората, които зад уж добронамерени съвети се опитват да пробутат някакъв продукт.Не искам да афиширам с какво се занимавам, защото ...не е нужно.
Към хората, които наистина имат проблем и търсят решение съм съвсем друг...това някои могат да го потвърдят :).
Колкото до насмешливото ми отношение към цялата истерия с пелетните котли, това е така,защото съм преживял истерията с електрическите котли, след това с нафтовите и накрая с газовите котли все украсени с приказки за икономичност и т.н.
А, щом като се оправям с Дайкин, Бицер и цяла купчина други агрегати и системи, все ще се оправя с пелетна горелка.То си е мой проблем, в края на краищата :)все пак аз се подписвам под гаранцията :) :).
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
... зад уж добронамерени съвети се опитват да пробутат някакъв продукт.Не искам да афиширам с какво се занимавам, защото ...не е нужно.
... Дайкин, Бицер и цяла купчина други агрегати и системи... :) :).
Предполагам, че това не би трябвало се смята за продуктово позициониране :-D
idunno написа:
Колкото до насмешливото ми отношение към цялата истерия с пелетните котли, това е така,защото съм преживял истерията с електрическите котли, след това с нафтовите и накрая с газовите котли все украсени с приказки за икономичност и т.н.
Не разбрах защо въпреки насмешливото отношение към пелетните котли са ти поверили да монтираш такъв котел, но това си е проблем на твоя клиент и е извън нашата тема. За газовата и пелетната истерия и аз съм изненадан - щом Бат Бойко се отказа от АЕЦа и обеща да строи Газова ЕЦ на нейно място, щом французите във Варна построиха за 10 дни и пуснаха в експлоатация нов, пети по ред когенератор с мощност 3МВт, щом известни хора с много пари садят масиви слонска трева за да правят пелети, които да горят в ТЕЦове - верно си е истерия :? . Ама и това е друга тема :)
fbr - майстор
То и за фотоволтаици и ветрогенератори имаше една истерия.
hr.hristov57 - специалист
Истерия ли е отоплението с пелетена система? Въпроса е филосовски и вероятно се струва „истерично” такъв вид отоплиние само на хора, които са подочули нещо и нямат пълна представа какви са възможностите му, или по някакъв начин са притеснени от навлизането му на пазара. Е трябва да ги „успокоя” – този вид отопление все повече и повече ще става актуална поради няколко причини:
- то е екологично чисто по отношение на изгорелите газове;
- то е чисто и ниско трудоемко по отношение на експлоатация;
- то има възможност за пълна автоматизация и ефективно регулеране на горивния процес даже, както писах преди -може да се управлява и контролира през интернет и съхраняват данните от всеки отоплителен сезон;
- то е автономно - не зависи от доставчици монополисти, топлинни счетоводители ... и всеки може да си направи сметка, какъв финансов ресурс му е необходим за месец и отоплителния сезон, а заедно с топлото осигурява и БГВ;
- то е два пъти по-евтино от отопление с ел енергия и 35-40% от отопление с газ. Единствино по-евтино е отоплението на твърдо гориво, но кото прибавим „ефективността” му и хамалогията.....??
Тъй като, по статистика от последното преброяване около 57% от домакинствата в България се отопляват на твърдо гориво и на база изброените предимства, то тенденцията е в следващите години значително да се повиши търсенето на този вид отопление.
Всичко това го казвам на база използване през последните 4 сезона на отоплителна система на пелети за отопление на еднофамилна къща (200м2+300л БГВ), а преди това, централно парно (ТЕЦ) +БГВ за апартамент 90м2 за същите пари.
Нека всеки сам си направи извода до колко този вид отопление и истерия и до колко реалност?
kalin72 - майстор
Хайде и аз да кажа нещо по отношение на отоплението пелети-дърва. Казвам дърва, не въглища, защото единственно дървата се сравняват по чистота с пелетите.
Не избрах пелети поради факта, че с дърва отоплението на 130 м2 къща и 300 литра бойлер за един сезон 6 месеца ми излиза 20 м3 дърва по 55 лева приблизително 1200 лева. С пелети щеше да ми излезе двойно.
Хамалогията я има и при пелетите, макар и в по-малко количество.
Автоматизацията е голям плюс на отоплението с пелети. Това не го отричам, но не ми пречи да зареждам котела с дърва 4 пъти дневно. Защо-защото ми е два пъти по-евтино. Засега това е водещото при избора ми на котел, ако цените и качеството на пелетите се подобрят - напълно вероятно е да купя пелетен котел след някоя и друга година :)
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: