Напишете въпрос свързан със санирането.
Привет колеги... последните дъждове ми изсипаха много занимателен проблем. Дограмата е PVC Aluplast слагана преди 2 години (още в гаранция). На схемата се вижда точно откъде текна - НАД перваза, между него и рамката на прозореца. Тéче порядъчно - локвичка на пода преди да забележим, гъбичка, 2 ролки тоалетна хартия и 3 часа прибърсване след това. Влязох в някакъв безумен спор с изпълнителя относно причината за теча - аз твърдя, че проблема е във фугата образувана при монтирането на козирката под наклон и замацана отгоре със силикон, който е видимо напукан/ отлепен от дограмата и една видима отвътре фуга между перваза и рамката на прозореца в този участък (в която спокойно влиза лист хартия/дебел офсет :x )... техните версии илюстрирах на схемата:
Изображение

Кажете, е ли възможно дъжда да е почнал да вали против природните закони :-D ?

Ето я и фугичката отвътре:
Изображение

Хората казват, че е невъзможно да има такъв проблем и на всичкото отгоре ми искат такса за пускане на рекламационен протокол (внесена по сметка)... в гаранционния период [-X .
Последна промяна от armlin на ср мар 27, 2013 1:41 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
armlin написа:
Кажете, е ли възможно дъжда да е почнал да вали против природните закони :-D ?
Не :-D
EDI - майстор
Тц, съвсем правилно си вали точно във фугата. :-D Перваза, като гледам, не можеш го свали, за го подлепиш.Почисти идеално стария силикон и си купи силикон за стъкло - няма линейни разширения и свивания, не му пречат УВ, не старее и не се напуква, прилепва към ПВЦ-то и алуминия идеално.На ново покрий фугата, като гледай да натъпчеш и в процепа.Или да речем, ако е хванат с винтове, развий ги, натисни на долу перваза, гледам само пяна го крепи и напълни доколкото можеш процепа.Като го пуснеш, ще прилепне към касата и отгоре пак го залей със силикон добре.
dokobg - специалист
Според мен, слабото място е "напукан силикон". Когато сменях дограмата мислих, че това ще е най-проблемното място, защото жената искаше отвън да е гранитогрес. Ходих на много места да питам и незнам точно къде ми похвалиха един силикон на TITAN. Беше със светло зелен на цвят и сега не го намирам в сайта им - http://www.selena.bg/cms/ .Изключително гъст силикон, който с пистолет да силикон едва го изкарвах. Силикона е с UV защита. Направих и фугите на плочките с него. Дограмата е на западен прозорец и лятото се пече по цял ден, за сега вече 2 години почти, няма проблем с напукване или отлепяне. Съседният прозорец е със силикон на Ceresit отново с UV защита, но там за 6 месеца се напука и отлепи.
tysonlkr - специалист
+1 за напукан силикон :wink:
Както казват старите хора "шашави хора има, но шашава вода нема" :arrow: в превот водата няма да тръгне да тече нагоре :lol:
Версия едно е вярната, причината напукан силикон. Както те посъветваха по горе сменяш силикона и всичко заспива. Външната дъска ако е с винтове ги разхлаби, почисти стария силикон и нанеси нов, след което стегни винтчетата.
А за фирмата която те кара да внесеш пари за да разгледа жалбата ти и да си оправи бакиите, ти си прави сам извод колко читава е.
kozl - майстор
За уплътняване ползвам полиуретанов уплътнител на СИКА (салами или в туби с бутало по 330 мл). Устойчив на ултравиолетови лъчи, еластичен, лепи яко. Освен това подсилвам с рапиди ламарината към профила.
НО виж къде са ти дренажните отвори на профилите. Ако ги застъпва алуминиевата пола (козирка), то всичката вода проникнала през уплътненията на дограмата се събира в профила (най-долния) и през дренажните отвори трябва да се излее в-у полата. Ако полата ги е закрила, дори след ново уплътняване с полиуретанов или друг уплътнител, дренажната вода пак ще се излива под полата и най вероятно пак вътре.
stiv1961 - майстор
kozl написа:
НО виж къде са ти дренажните отвори на профилите. Ако ги застъпва алуминиевата пола (козирка), то всичката вода проникнала през уплътненията на дограмата се събира в профила (най-долния) и през дренажните отвори трябва да се излее в-у полата. Ако полата ги е закрила, дори след ново уплътняване с полиуретанов или друг уплътнител, дренажната вода пак ще се излива под полата и най вероятно пак вътре.
:supz:
Няма смисъл да го повтарям :)
velsi - Почетен майстор
Силиконът не се пука. Поне аз не съм виждал. Най-верятно са ти сложили акрилен уплътнител, който прилича на силикона, но няма неговите качества. Не вярвам да са го направили умишлено, просто такова са имали в момента. Изчисти го, сложи качествен слиликон и няма да има проблем. А най-добре развий перваза, намажи борда и го монтирай отново. После фугирай отново отгоре.
velsi - Почетен майстор
kozl написа:
Това е вярно и не е лошо да се провери, НО ако това е причината течът ще бъде под пвц перваза вътре, а не над него.
marmoz - специалист
Не се мъчи и чуди,разстъкляваш фикса,отваряш крилото и силиконираш около кемфера...... а защо става така да тече не ми се обяснява :) :-D

Тема "Странен теч от PVC дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: