• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Илчо Илиев - майстор
От поне 30 г си гледаме в двора смокиня, макар,че рядко оцелява повече от 4-5 г и замръзва, въпреки че се завива с царевичак, найлони, чували и.....каквото има..
В повечето случаи избива от долу ,но първата година не узряват плодовете ...
Предни години натрупвах по 15-20 снопа царевичак и в повечето случаи я спасявах,но по-миналата година измръзна тотално и не изби...
Взех издънка от друго място и успях да я запазя 2 г, като този път не оформих дърво,а храст, да може по-лесно да се завива...
Сложих малко царевичак, да стане нещо като конструкция на парник и нанизах чували, а върху тях завих с черен найлон...
Да,ама не ,въпреки,че тази зима беше доста мека, спрямо миналогодишната, смокинята е замръзнала тотално, може би ще избие от долу, но ...
Ако някой има опит с това растение, да сподели опит,че вече ме хваща яд,а става страхотно сладко,а как върви с ракия....

Друго питане имам за дафинов лист-лаврово дърво...
Имахме такова дръвче в голяма кофа-бака от боя и си го прибирахме зимата в мазата и оцеля така 25 г.,обаче преди няколко години изсъхна, дали замръзна, дали защото не го бяхме поливали цяла зима....замина..
Взех си фиданки, засях ги в кофа от сирене, но на втората година изсъхнаха..
Преди години се опитвах да си вкореня издънки,но в 95% от случаите не се получаваше,а тези които се вкореняваха,след 1-2 г изсъхваха..
Знам,че по южното черноморие има доста лаврови дървета, ако има някой ,който да има идея защо при мен не се получава, ще съм много благодарен да ми отговори..

Трето питане за нар..
Преди много години бях си взел издънка от нар от района на Сандански, засях я в двора и 2-3 години го завивах и устиска на студа, дори беше дало плод,но след това заминах да уча и нямаше кой да го завие и....замръзна, идеята ми е...някой в северна Б-я опитвал ли е да си засади в двора такова дърво и как го спасява от студа..

Иска ми се да направим една такава тема за топлолюбивите растения и кой как успява да ги спасява от студа
Последна промяна от Илчо Илиев на вт апр 09, 2013 6:57 am, променено общо 1 път.
Krass - майстор
Имам 20годишен нар, т.е. коренът му е 20 годишен. Всяка зима мръзне и напролет покарва. Само веднъж го видях цъфнал, но не върза. Ще трябва да се разделяме с него, но все не се решавам. Гледам го в с. Голямо Дряново до Казанлък. И смокиня имам на 7-8г. и тя е така. При вас климата е по-суров предполагам. Така че не бих те обнадеждавал :|
iivanov - майстор
Откак се помня имаме смокиня като храст.Само един сезон съм ял смокини. :cry:
stiv1961 - майстор
Аз вече четвърта година имам дафинов лист. Сега го коланя да стане дръвче/ четох доста неща за отглеждане, подрязване и т.н./. В края на есента го завивам с найлон и като пукне пролетта :) го отвивам. За сега държи, ако се сетя в събота ще направя снимка на сегашното му състояние, а есента пак/ преди да го подкастря/
bisermonov - специалист
Илчо Илиев написа:
От поне 30 г си гледаме в двора смокиня, макар,че рядко оцелява повече от 4-5 г и замръзва, въпреки че се завива с царевичак, найлони, чували и.....каквото има..
В повечето случаи избива от долу ,но първата година не узряват плодовете ...
Предни години натрупвах по 15-20 снопа царевичак и в повечето случаи я спасявах,но по-миналата година измръзна тотално и не изби...
Взех издънка от друго място и успях да я запазя 2 г, като този път не оформих дърво,а храст, да може по-лесно да се завива...
Сложих малко царевичак, да стане нещо като конструкция на парник и нанизах чували, а върху тях завих с черен найлон...
Да,ама не ,въпреки,че тази зима беше доста мека, спрямо миналогодишната, смокинята е замръзнала тотално, може би ще избие от долу, но ...
Ако някой има опит с това растение, да сподели опит,че вече ме хваща яд,а става страхотно сладко,а как върви с ракия....

Друго питане имам за дафинов лист-лаврово дърво...
Имахме такова дръвче в голяма кофа-бака от боя и си го прибирахме зимата в мазата и оцеля така 25 г.,обаче преди няколко години изсъхна, дали замръзна, дали защото не го бяхме поливали цяла зима....замина..
Взех си фиданки, засях ги в кофа от сирене, но на втората година изсъхнаха..
Преди години се опитвах да си вкореня издънки,но в 95% от случаите не се получаваше,а тези които се вкореняваха,след 1-2 г изсъхваха..
Знам,че по южното черноморие има доста лаврови дървета, ако има някой ,който да има идея защо при мен не се получава, ще съм много благодарен да ми отговори..

Трето питане за нар..
Преди много години бях си взел издънка от нар от района на Сандански, засях я в двора и 2-3 години го завивах и устиска на студа, дори беше дало плод,но след това заминах да уча и нямаше кой да го завие и....замръзна, идеята ми е...някой в северна Б-я опитвал ли е да си засади в двора такова дърво и как го спасява от студа..

Иска ми се да направим една такава тема за топлолюбивите растения и кой как успява да ги спасява от студа
Аз съм от северна България от 4-5г. се опитвам да отгледам нар и смокиня с какво ли несъм ги увивал и все измръзват зимата и пролетно време избият от долу млади издънки. Тази зима беше по мека и ако не са измръзнали ще опитам следващата зима да ги увия със светещ маркуч така увиват палмите и имало ефект.
stiv1961 - майстор
Илчо, включи и киви в темата :) , сега съм се навил да го ,,прикоткам" в двора. Засадих едно ,,мъжко", ама май чак есента ще намеря и ,,женско".
kabel96 - специалист
Krass написа:
Имам 20годишен нар, т.е. коренът му е 20 годишен. Всяка зима мръзне и напролет покарва. Само веднъж го видях цъфнал, но не върза. Ще трябва да се разделяме с него, но все не се решавам. Гледам го в с. Голямо Дряново до Казанлък. И смокиня имам на 7-8г. и тя е така. При вас климата е по-суров предполагам. Така че не бих те обнадеждавал :|
Моя нар е на 7 години и при мен е така с разликата че миналата година не измръзна и цъфна и върза 10 нара.Не ги опитах щото като ги обрах ги забравих в мазата и изгниха.Смокинята всяка година измръзва и тръгва наново но не съм опитал нито една бройка а уж е маркова.С кивитата приключих,изкорених ги миналата година.Всяка година се качват на асмата развиват се цъфтят и юни исъхват и избиват от около един метър и пак тръгват нагоре и така 6 години.
Krass - майстор
И при мен миналото лято цъфна нарът, след тежката зима. А кивитата и аз изкорених миналата пролет и посях лозички. Поумняваме, но бавно :lol:
stiv1961 - майстор
Krass написа:
А кивитата и аз изкорених миналата пролет и посях лозички. Поумняваме, но бавно :lol:
Някои поумняват... други изпростяват :) , аз пък изкорених лозата :?
hidrazin - майстор
Аз пък по-миналата пролет изкорених 16-тина сини сливи от тротоара и насях микс от дръвчета на тяхно място. :?
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Смокиня, Лаврово дърво ,Нар и Киви" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: