• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте,
от скоро съм собственик на къща в Симеоново, София. Един от най-важните въпроси който изниква пред мен е как да уредя отоплението за цялата къща и евентуално охлаждане за през лятото (там съм до планината, може и да няма нужда, но евентуално..)
Доколкото чувам от приятели и чета във форума вариантите са няколко:
- котел с твърдо гориво;
- термопомпа вода-вода;
- терпопомпа вода-въздух;
- котел с пелети.

Какво бихте ме посъветвали от вашия опит?

Разположение на къщата - котелно помещение на приземен етаж (нямам комин точно в него за съжаление, но може би има вариант за свързване с тръба към комин в съседна маза), 1 етаж (който не е мой) , 2 етаж (100 кв.м) и 3ти етаж (100 кв.м). 2 и 3ти етаж са мои.

Кое и как би ми излезнало най-ефективно в дългосрочен план в съотношение цена / качество?

Евентуално бих се радвал и на съвети за изпълнител на тези инсталации.

Благодаря ви и поздрави!
Веселин

П.С. Ще имам доста нужда от съвети през идните месеци, докато се нанеса.. ще се радвам на вашата кооперативност.
igt - специалист
Термопомпа вода-въздух, но като гледам, че си със стара дограма става по-сложно. Пелетен котел, но добре обмисли откъде ще минат тръбите от котелното до обитаваните от теб етажи.
Съветвам те, да си вземеш и термопомпен бойлер.
Най-добре се свържи с фирма, занимаваща се с отоплителни инсталации, защото хлад едва ли ще ти трябва.
Здравей,
дограмата няй-вероятно ще я сменя, просто в началото 1-2 години докато се стигне до там..

Поздрави,
Веселин
torbalan - Дървен философ
igt написа:
Термопомпа вода-въздух, но като гледам, че си със стара дограма става по-сложно. Пелетен котел, но добре обмисли откъде ще минат тръбите от котелното до обитаваните от теб етажи.
Съветвам те, да си вземеш и термопомпен бойлер.
Най-добре се свържи с фирма, занимаваща се с отоплителни инсталации, защото хлад едва ли ще ти трябва.
По-голяма дивотия трудно може да се измисли!

olstream, ако имаш подпочвена вода - най-ефективно ще ти е да се грееш (и ако имаш желание да се охлаждаш) с термопомпа вода-вода.
Ако нямаш - следващото по ефективност е термопомпа с вкопани тръби - ако има място в двора по-евтино е с хоризонтално закопаване, ако няма - вертикално (по-скъпо, но пък по-ефикасно)

Пелетен котел ако ще слагаш - бойлера лете ще го грееш със слънчеви колектори, а зиме с котела. Това също не е лош вариант, но си има своите неудобства. Трябва да строиш котелно, комин, трябва да предвидиш място за складиране на пелетите и т.н.
Ако имаш място по етажите - може да сложиш котела някъде там, стига да има комин наблизо. Сравнително чисто е.

Ако ти се разправя да купуваш нафта с нисък акциз (има такава за отопление - горедолу с лев по-евтина е от другата) котела на нафта май е по-евтин от пелетния... Също не е лош вариант.

Всеки от горните варианти съм го виждал грамотно реализиран и гарантирам, че работи.

Варианти много - като си избереш някой от тях - кажи на какво си се спрял и пак ще му мислим.
idunno - специалист
Ако само ще се топлиш и имаш бюджет, е най-удачно една високотемперетурна Дайкин Алтерма ил подобен уред.Ако ти е ограничен бюджета-котел на твърдо гориво и слънчеви колектори.Не ти препоръчвам ТП вода-вода или земя- вода, че ще се хванеш в приключение, като ти свърши водата в сондажа( не че не може да се случи).
При термопомпа земя-вода коя вода свършва? Че аз вече трета зима с такава се грея - нещо не ми свършва водата :)

Ако се изгражда отопление с термопомпа вода-вода, естествено че първо трябва да се проучат възможностите на сондажа...
Проблем е не само да не свърши водата, проблем е и къде ще се връща охладената вода.

Котел - да, но на пелети. Въглищата са голямо и мръсно приключение :)
hr.hristov57 - специалист
olstream написа:
Здравейте,
от скоро съм собственик на къща в Симеоново, София. Един от най-важните въпроси който изниква пред мен е как да уредя отоплението за цялата къща и евентуално охлаждане за през лятото (там съм до планината, може и да няма нужда, но евентуално..)
Доколкото чувам от приятели и чета във форума вариантите са няколко:
- котел с твърдо гориво;
- термопомпа вода-вода;
- терпопомпа вода-въздух;
- котел с пелети.

Какво бихте ме посъветвали от вашия опит?

Разположение на къщата - котелно помещение на приземен етаж (нямам комин точно в него за съжаление, но може би има вариант за свързване с тръба към комин в съседна маза), 1 етаж (който не е мой) , 2 етаж (100 кв.м) и 3ти етаж (100 кв.м). 2 и 3ти етаж са мои.

Кое и как би ми излезнало най-ефективно в дългосрочен план в съотношение цена / качество?

Евентуално бих се радвал и на съвети за изпълнител на тези инсталации.

Благодаря ви и поздрави!
Веселин

П.С. Ще имам доста нужда от съвети през идните месеци, докато се нанеса.. ще се радвам на вашата кооперативност.
Здравей olstream и честито за придобивката,
Отоплението на къща и то в Симеоново, на надморска височина повече от 700м е сериозен въпрос и изисква внимателен подбор на вида отопление още повече, че отоплителния сезон започво в началото но октомври и свършва в средата на април- т.е повече от 6 месеца. Прочетох коментарите и мненията по твоя въпрос и моето мнение е,че едвали отоплението с термопомпа ще е удачно и то по няколко причини.
- изисква много голяма първоначална инвестиция (за самата термопомпа и сондаж или разкопаване) и едвали ще получиш съгласие на съсобствениците за разкопаване на двора или сондажи;
- много силно ависим си от ел захранването а то, кокто и в останалите южни райони на София вероятно е много нестабилно.
Лично аз, на база личен опит от последните 4 години ти препоръчвам да се ориентираш кам отопление със система на пелети, а въпроса за комина и преминаване през първия етаж на щранговете са разрешими и не изискват кой знае какъв финонсов ресурс.
Моята къща - 200м2+ 60м2 подпокривно,което за сега не отоплявам +300л боилер е отоплявам с пелетна система (комплект котел,горелка,управлиние, шнек, бункер), напълно автоматична с променяща се мащност от 3 до 20 Квт,взависимост от моментната потребна мощност, работи непрекъснато( автономност по отношение на ел. ток-UPS) и разхода за отоплителен сезон е 4,5-5,5 тона –зависи от зимата. Почистването го правя на 10-15 дни за около 15-20 минути. Системата е българско производство и е с микропроцесорно управление , а от няколко дни и монтираха и модул за управление и контрол по интернет. То май почнах много да я хваля, но нали си е моя... Та мнението ми е – слагай отоплителна система на пелети и ще останеш доволен! Ти си проявил желание и на лични ще ти препоръчам изпълнител на такава инсталация, а избора е твой. Успехи !
PS Едвали ще се нуждаеш от охлаждане през летните месеци.
vasikata - специалист
Освен тези варианти може да помислиш и за отделни сплитове с добри параметри. Щом сега си я купил се предполага ремонт, значи всичко може да се скрие и да изглежда добре, без висящи тръби вътре и вън. Отделните машини имат и друго преимущество, каквото и да стане с някоя от тях другите работят и проблема не е толкова голям. Но при възможност за термопомопа това е най-доброто решение за мен, само да не е въздух-вода.
Mega - специалист
Няма по-ефективно от термопомпата. Освен това и охлажда лятото ако е проектирана и изпълнена с по-дебели тръби и конвектори. По-добрия избор е въздух-вода. Другото е доста скъпа авантюра с неизвестен край. Колко хора изреваха от "правилно" изчислени серпентини, които като дойде студа и засилят системата и замръзват. По 60-70 хиляди лв. на улицата. До сега от въздух-вода не съм видял недоволен. Освен това системите с които се работи са заводски и там подръжката не е като на видни столични спецове по термопомпи дето сега са подсъдими. Сега започваме две къщи, едната 320 квадрата в Драгалевци, другата 130 в Казичене и двете ще се правят с Toshiba Estia, като в голямата къща ще има два агрегата по 16 и 14 киловата. + солари. Разбира се има доста голям избор и от други марки. Въпрос на сметки.
Чакай, аз за 70 хил. купих къща, достроих хол и гараж, направих нов покрив, под покрива тавански стаи... И термопомпа монтирах с вкопана серпентина...

Цялата галимация с термопомпата - машината, копане на канали за полагане на серпентината, заравяне, оживяване на машината ми струваше около 7 хил. лева...

Иначе за едно си прав - много често се прави неграмотно и после потребителя страда...
  • 1
  • 2

Тема "Избор на отопление / охлаждане - къща 200 кв.м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: