prascho написа:В този конкретен случай не стана въпрос дали има необходимост да се постави и найлон. 8180 би ли коментирал този казус???Сори за закъснението - приключвах годината.
Кое по точно да коментирам - жълтото фолио или найлона?
За пародифузното - трябва да се гледат някакви инструкции на производителя. Нямам представа за твоето. Иначе съм чел, че някои по-евтини не трябва да допират ватата. По-скъпите имат някакъв слой за отвътре (към ватата) и го допускат. Мисля по чужди сайтове беше. На това жълтото обозначена ли е някаква посока?
За найлона, като паробариера - говорихме наоколо. По сигурно е да се слага при изолация с вата, въпреки че и мен не ме кефи особено - аз проучвам за дървена къща. Ще ми се да не опакавам интериора с найлон, но не съм намерил сигурно решение, а и в БГ нещо малко инфо има по въпроса. Те някои производители не знаят къде и за какво се слага найлона - вероятно си го представят САМО като въздухобариера. Като такава действително върши работа където и да се сложи, но като паробар. си има место.
При внимателно проектиране съществва възможност да се ползава паропреграда - например недишащи бои и шпакловки откъм топлата страна. Доста е рисковано с нашите материали защото се търси баланс - външните слоеве (след ватата) да са 5-10х по-паропропускливи от вътрешните. Малко е "висш пилотаж" и ако ни излъжат за някой от материалите може да не сработи.
Ако не съм разбрал въпроса - уточни.
Весели празници.