Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Голяма цена - 1200 лева е този кабел, а с другите неща ще отидеш на 2000 лв. И това са инвестиции, които ЧЕЗ трябва да поема.
За кабелите, ако е малка разликата в цената вземай по-дебелия, Другото което съм виждал в Каблекомерс точно, е че отстъпките от крайната цена при кабелите са големи, могат да стигнат 56%. Това колегата MIRO_073 надявам се да го потвърди. Мисля че има резерви тука.
Аз имам някакъв ценоразпис, но е от 2011 г. и е за крайни цени на дребно. Там САВТ 2x50 .6/1 kV= 5.53 лева с ДДС. Търси начин и да смъкнеш ддс-то като купиш кабела на някоя фирма, а те ти върнат платеното ддс.
MIRO_073 - майстор
Тази цена която съм посочил е горе-долу пазарна и е по спомен ( все пак в този момент не съм на работа) Да в бранша с кабелите се работи с базова цена и отстъпка.
kalin7 - специалист
Да стигна до купуването на кабела, а иначе имам цените на почти всички големи фирми с БГ, които са в бизнеса с кабели. Един познат който има фирма, която купува количества ми е дал добра цена, но с ДДС-то няма как да се справя дори и през него, пък и не настоявах много все пак ми ги дава с неговите отстъпки, а те не са малки сравнени с базовите цени. Действително отстъпките достигат и до 60%. Което лично мен ме озадачи, но ме радва :-D Няма да цитирам фирмите с най-ниски цени. Ако някой го интересува да ми пише на лични. Установих, че разликата в цената която ми дадоха на мен като обикновен човек и тази към фирмата не е голяма, тъй че търсенето на фирма не е много задължително.

@MIRO_073
Съгласен съм, че съпротивлението никога няма да е еднакво, но все си мислех, че разликата между отделните жила в кабела ще е пренебрежимо малка. Чудех се дали при товар, няма да се разпредели натоварването между двете жила, може и да не е точно 50%:50% но и 51%:49% все върши работа. Т.е. дори и да има някакви минимални разлики дали това ще се отрази толкова много. По тези размисли ако може някакви мнения от хора навътре в материята.
moimoimoi - майстор
определено разпределението няма да е 50 на 50 %
но дори и 48 на 52 % да е няма да има проблем
ти искаш да черпиш 6 киловата монофазно, това са към 30 ампера.или 1 ампер ти се явява 3%.
е няма начин ако през единия тече 14.5 а през другия 15.5 ампера ти този 1 ампер да доведе до проблем в работата на кабела,отделно че този ток/15.5А/ не може да натовари това сечение 25мм* алуминии което се избира най вече заради дължината на линията

а колегата който продава кабели да вземе да измери съпротивлението на две еднакви жила и да видим колко процента ще е разликата,не вярвам да са повече от 1 процент
kalin7 написа:
Здравейте,

Предстои ми да захраня къщата на село, но за целта трябва да си опъна кабела до таблото сам.
Разстоянието е 170 метра въздушно по съществуващи стълбове и 90 метра под земя в тръба в двора.

Молбата ми е да се изкажете дали това, което съм замислил е правилно...]
kalin7 пич вкарваш се в страшен филм,не ти трябват никакви таблици никакви идей, по една проста причина!
Това е село,щом е така към момента има 1 трафопост тип селски и на него е навързано цялото село,имаш 260м разтояние до твоята къща,няма как да получиш повече от 215 волта, не съм сигурен че и толкова ще имаш!
Проблема е многото народ и големите разтояния ама така е на всякъде,така че

170 метра въздушно - УФК 2Х25кв
90 метра под земя в тръба в двора - пак 25 кв

Мой съвет, виж да ли няма да е по добре да изпълниш всичко въздушно,с идеята като дойде трифазния някога този кабел 2Х25кв може да стане 4Х25кв в зависимост от разтоянието и да го ползваш пак :idea:
Успех
ArturDent - Почти Безобиден
Е па може и да получи.
При мен разстоянието е почти същото, но имам ОГРОМНИ съмнения че някой в енергото е набичил трафа на 250~260~270 V.
Щото до мен идва 180m 2 х 16 въздушно Al. + 40 m 2х16 (мед)
Ако взема да смятам на 10 kW (4 къщи) със сигурност ще се получи над 12% пад. + 2% (оптимистично) във вътрешната мрежа...
Ама на контактите е заковало на 230V...
pavelari - майстор
и да направиш заземяване! още щом пуснеш времянката. съвсем наскоро мой клиент с позастояла времянка /1 год./ се отърва от двуфазно захранване /пада фаза върху нулата на стълба/. верно изгореха уреди, които енергото платиха но държа да отбележа, че клиентът ми се е къпал в този период а е с ел.бойлер
pansim - майстор
Колега, твоите сметки са напълно достоверни, и с кабелите които описваш НЯМА да имащ проблеми! Говоря за 2х50 алуминий.
Не се притеснявай, още повече едва ли през цялото време ще имаш 6 киловата консумация.
Руския сайт който си дал с достатъчна за практиката точност дава резултата.
Тези 5-6 волта няма да окажат влияние на нито един уред!
Успех!
kalin7 - специалист
Много се извинявам, че до момента не отговарях в темата, но по непонятна за мен причина съм спрял да получавам известията за нови мнения! Съответно мислех, че няма никакво движение в нея :shock:
Благодаря още веднъж, за всички мнения.
utopia написа:

kalin7 пич вкарваш се в страшен филм,не ти трябват никакви таблици никакви идеи, по една проста причина!
Това е село,щом е така към момента има 1 трафопост тип селски и на него е навързано цялото село,имаш 260м разстояние до твоята къща,няма как да получиш повече от 215 волта, не съм сигурен че и толкова ще имаш!
Проблема е многото народ и големите разстояния ама така е на всякъде,така че

170 метра въздушно - УФК 2Х25кв
90 метра под земя в тръба в двора - пак 25 кв

Мой съвет, виж да ли няма да е по добре да изпълниш всичко въздушно,с идеята като дойде трифазния някога този кабел 2Х25кв може да стане 4Х25кв в зависимост от разстоянието и да го ползваш пак :idea:
Успех
Тръбите и шахтите, ще са достатъчно широки за да поемат тази промяна и подземно. Просто не искам в двора да ми висят кабели и простори.
MIRO_073 написа:
Какво решение взе?
Ще го правя с 4х25. Разлика има в цената разбира се, но е около 25-30% нагоре, което е неприемливо но "под прага на болката" и смятам така да изпълня проекта. С идея, че ако някога дойде въпросния трафопост, ще мога да преместя кабела и да се озова до него с 8х25 респективно 4х50 макар и не на 100% балансирани, но в рамките на допустимото. Относно цените, твоята фирма (ако не се лъжа къде работиш) беше първата, която проверих за цена, защото винаги са ми давали много добри от там, но в конкретния случай не беше така и разликата е доста голяма.

Тема "Избор на кабел за къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: