• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
sniks - напреднал
Здравейте,
Имам проблем със съседите над мен, който се състои в следното:
Преди повече от година те си направиха основен ремонт на банята.Около месец след това таванът на моята баня започна да се овлажнява все повече и повеча, а в момента вече когато
се къпят покрай сифона и другите тръби направо си капе.Многократно съм ги молил да вземат мерки за оправяне на теча.Предложих им да съдействам с каквото мога, да им намеря майстор, но те нищо не предприемат.В началото обещаваха, а сега казват да не ги занимавам с глупости и до там. Въпросът ми е има ли административни или други законови начини да ги накарам да отстранят проблема. Ще бъда много благодарен, ако някой е имал такъв проблем и е намерил рашение да го сподели.Поздрави и пожелание за разбрани съседи.
VLADO66 - майстор
Най-безболезнено и просто е да си застраховаш апартамента.А иначе прочети това http://www.pravo-online.com/%D1%81%D0%B ... D0%B5.html
манихеин - специалист
Опитайте така:

"Чл. 45. (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) Собственикът на етаж или на част от етаж се изважда от сградата по решение на общото събрание за срок до три години:
а) ако използува или допуска да се използуват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди, "

или така:

"Чл. 109. Собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право.
във вр. с
Чл. 50. Собственикът на недвижим имот не може да извършва такива действия в своя имот, с които се създават пречки за използуването на съседния имот по-големи от обикновените."

Може и така:

"Чл. 216. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години." -

чрез жалба до Прокуратурата и препис до съседа, но това е по-скоро само за сплашване, понеже никой няма да Ви обърне внимание.
aiako - специалист
Застраховаш на не особено голяма сума при някой приятел, без да споменаваш проблема. След месец се оплакваш, и ще се оправят нещата.
5kof - специалист
Дупе да ти е яко!!! Почти няма управия. Преди 6-7 години нови собственици в апартамента над нас. Помолиха за достъп да си сменят щранговете от нас до етажа над тях. Аз им позволих и отидох командировка. Като се върнах в две от помещенията - баня и WC около сифоните плочките разкъртени от нескопосан опит за почистване на боклуците, след като са свършили работа. Даже и едно извинявай не чух. Мина се време и забелязахме влажно петно в спалната, която има обща стена с банята. Постепенно петното стана доста голямо и обхвана част от тавана и част от две стени. И понеже имах застраховка заведох щета и ми изплатиха нещо символично. Аз обясних, че не искам пари, а да решат въпроса с наглеца отгоре. Те (GENERALI) отговориха, че не решават съседски проблеми и повече за този теч щета няма да ми уважат. Опитах с "другарчето" отгоре с мекия брус - приказки, убеждаване, че проблема е при него. Никаква реакция. Намерих специалисти ( в София), дойдоха , разгледаха, продухаха сифоните му и цялата му канализация, и откриха къде е проблема. Платих им 90лв. Чаках да мивърнат парите и си направят ремонт, и да се свърши. Така и не дочаквам. Отидох в общината и исках да пусна жалба . Отговорът беше, че трябва да има решение на събранието на блока, което да представя в писмен вид, след което те щели да вземат отношение. Половин година чакам за това решение от една мърла, която води протоколите на събранието. И стигам до извода, че единствения начин е ТОРМОЗ и БОЙ. Друг изход не виждам. Омръзна ми да правя ремонт на една стая почти всяка година. Та да се върна там, откъдето почнах - дупе да ти е яко!!! Малко дълго се получи, ама това е ситуацията.
sniks - напреднал
Благодаря за бързите отговори и съвети.Аз също не искам такива пари, а решаване на проблема.Ще се възползвам от препоръките ви и започвам да действам по "мирните начини" пък дано не се стигне до "якото дупе".
Наивно е да питам, но все пак нещо може ли да се направи макар и временно от моя апартамент докато текат бюрократичните процедури.
jekasus - майстор
Като почнат да се къпят, слизаш в мазата и спираш главния кран - и т.н. няколко пъти, все ще им дойде акъла, като не разбират.
5kof - специалист
Понеже "съседът" отгоре е зъболекар и вечер се прибира с гръм и трясък след 22,30. и започват псувни, викове, караници. Целият свят му е крив. На 2-3 пъти слизам и отвивам техния бушон. Тайно се надявам да ми звънне да ме пита какъв е проблемът, за да го перфорирам с нещо, ама за сега му се разминава.
marian1 - майстор
Според мен трябва да вложиш пари в два спирателни крана и да ги монтираш на магистралния водопровод - почнат ли да се къпят - спираш - ако дойде някой да пита - казваш - тече ми и забелязах, че когато ги спра - спира да тече... това е моя съвет - трябва да докараш ситуацията до Пат!
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма право да монтира такива кранове - това е явно самоуправство, докато при теча трудно се доказва вина, само темерутство
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със съседи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: