Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
digitalpr написа:
Не мисля, че има полза от подобна класация. Българина не гледа по далече от носа си и неговия телефон/телевизор/кола/котел... е дай-добър винаги.
+1000 :)
VLADO66 - майстор
filmatoplo написа:
... извънбордова пелетна горелка ...
Това ми хареса =D> И веднага си представих това:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2er8OM9O9RI[/youtube]
Смятам че трябва да видите това !!!!
Доста интересна горелка https://www.youtube.com/watch?v=uZiqweEpNHo
VLADO66 - майстор
Радостин написа:
Смятам че трябва да видите това !!!!
Доста интересна горелка https://www.youtube.com/watch?v=uZiqweEpNHo
Е има цяла тема за тази горелка-Команд 4MW
catpat - специалист
naskov написа:
catpat написа:
Някой преработвал ли е SOLIDA SIME 6 секционно за пелетна горелка? Ако да, реже ли се вратичката, защото според мен има доста място? Каква горелка използва? Какви резултати се получават?
Мисля, че имаше нужда горелката GP32 да се изнесе 3см навън са да не закача в отвора. Направих го с профил
Добре, а не може ли да се монтира на вратичката/клапата, която регулира горенето, без да се реже долната вратичка?

А доволни ли сте от резултатите?
Strahil - специалист
catpat написа:
naskov написа:
catpat написа:
Някой преработвал ли е SOLIDA SIME 6 секционно за пелетна горелка? Ако да, реже ли се вратичката, защото според мен има доста място? Каква горелка използва? Какви резултати се получават?
Мисля, че имаше нужда горелката GP32 да се изнесе 3см навън са да не закача в отвора. Направих го с профил
Добре, а не може ли да се монтира на вратичката/клапата, която регулира горенето, без да се реже долната вратичка?

А доволни ли сте от резултатите?

няма как на клапата да сложиш горелката ако си гледал размерите им, а и горелката ще опира долу в чугунената секция .Варианта е в горната част на долната вратата подобно на У22 с фланец
catpat - специалист
Искам да спестя рязането на вратичката, какво ще ме посъветвате?
Дайте някакви отзиви ,за разхода на Симето с пелетна горелка,защото чувам различни отзиви за раход и кпд :drinkers: ,дайте съвет коя горелка, ще е най-рентабилна и безпроблемна.
stosto - помощник
Здравейте,

Това ми е първото мнение, но преди него съм изчел два пъти цялата тази тема.

Предстои ми нанасяне в къща, която е на 1300 метра височина в планината. Тухлите са Поротерм на Винербергер. Изолацията е 12 см каменна вата. Дограмата е Тисен Инутик (профилът е носен от Германия, а не е от гръцкия) със стоп стъкла (на теория излорат в двете посоки, за разлика от К-стъклата, които на теория изолират само отвътре навън). Латексът по външните стени, на които няма мебелировка е Термомакс.

Идва моментът с отоплението. Тръбната част е изградена, но самите уреди все още не са закупени и монтирани (котел, лири, радиатори, солар, бойлер).

Какво има да се отоплява?

1) Бойлер, за който освен един кръг към котела има изводи и за солар.

2) I-ви етаж:
- хол с водно подово, който е 52 м2 (~140 м3) , южно изложение. Тук има и камина, която има по един въздуховод към коридора, стаята и банята на същия етаж. Тази камина не я смятам към отоплението, защото искам да си я паля предимно когато ми е кеф. Което не означава, че ще изхвърля в комина стопленото от нея. Освен това ми е План Б, примерно ако спре тока за няколко дни поред. Освен това, понеже жената я е страх, са оставени и разклонения за 2 радиатора, които се надявам никога да не се използват и засега са закопани под гипсовата мазилка.
- коридор + стълбище с водно подово (~30 м3, но подовото е разположено само върху равната част (~8м2), северно изложение
- стая 13 м2 (~34 м3), южно изложение - радиатор
- баня <3 м2 (~6 м3), северно изложение - лира
- гараж - 2 малки радиатора точно пред двете коли, които евентуално в най-студените дни да се включват за по 2 часа сутрин преди запалването им.

3) II-ри етаж
- стая 15 м2 (~39 м3), южно изложение - радиатор (западната стена също е външна, но тя почти цялата е мебелирана)
- стая 16 м2 (~42 м3), южно изложение - радиатор
- стая 14 м2 (~37 м3), южно изложение - 2 радиатора, т.к. източната стена е външна с врата към тераса и до тази врата ми се иска да има нещо малко, което да придава комфорт.
- баня 4 м2 (~11 м3), северно/западно изложение - лира
- баня 4 м2 (~11 м3), северно/източно изложение - лира

Над втория етаж има таванско помещение, което смятам да отоплявам с конвектори на ток (не са вързани със системата) само ако се налага (дойдат гости, реша да правя нещо там горе). Все още не мога да намеря точен начин за оразмеряване на мощността, защото стойностите по БДС са на ръба, а жената е зиморничава и отказва да прави секс когато й е студено. Но така или иначе, от това, което намерих в нета като формули за лаици показва, че около 20кв мощност трябва да е достатъчна.

Тук идва голямата чуденка: какъв котел да избера? Чист пелетен или такъв, който гори всякаква биомаса?

И по-важното: колко скъп? Примерните варианти са 3: ератовски (4-6 хил лв), Понаст (10 хил лв), Херц/Бош (15+ хил лв). Нямам предвид марките, а ценовите класове. Основно ми трябва съвет за цената на котела. От темата досега не можах да разбера какви са предимствата на Херц пред Ерато (абсурдно ми звучи да няма такива, все едно да няма разлика между Грейт Уол и Мерцедес). По точно ако приемем, че сега платя 10 хиляди лв повече за котел, тези пари ще се избият ли в дългосрочен план? За колко време? От какво? От разход при горенето, от липсата на намеса от моя страна, от други екплоатационни разходи, от нещо трето, за което не е ставало дума? Скъпите котли имат ли недостатъци (примерно да са по-претенциозни към пелетите)?

Относно експлоатацията - как може се оптмизира комбинираната система (подово, радиатори, бойлер)? Чрез термостат, чрез термоглави, чрез комбинация от двете, чрез нещо трето? Фен съм на модулите, които могат да се командват през интернет/телефон, защото ми се струва, че това може да спести разходи за горене през деня, когато в къщата няма никой, но дали съм прав, не е съвсем сигурно.

Благодаря предварително за съветите.
joro_vn - специалист
Ерато против Херц е същото като Грейт Уол срещу Мерцедес.
И двете вършат работа, ама с Мерцедеса е по-голям кеф. Естествено на Мерцедеса няма да му избиеш парите, плащаш за кефа.

И по-добре комбиниран котел - я ще ти паднат дърва на далавера, я пък няма да има пелети, или цените им ще литнат до небесата при кофти обстоятелства.

Като мощност 20 киловата е напълно достатъчно.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: