Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Ще се опитам да обобщя и анализирам това което се коментира за белгийската мрежа. Спомнете си и темите за белгийската система в София с 3х150В (линейно напрежение) и предпазители в две/три фази (където после единият се оказал в нулата), която сме коментирали преди. Хората си пазят стандарта, просто са вдигнали напрежението от 150 на 236В а по късно и на 440.

Всичко тръгва от т.нар. Едисонова мрежа за постоянен ток в Америка. Има три проводника-отрицателен, неутрален (среден) и полижителен. В последствие когато променливото напрежение се е наложило над постоянното (АC/DC war в края на 19-ти век между Едисон и Тесла/Уестингхаус) мрежите са се запазили но в Америка са пуснали две фази по 110В по тях (spit phase). Едисон е изграждал мержи и в Европа-такива са белгийските мрежи. Те обаче вместо две фази и нула са пуснали три фази по своите мержи. Пробутали са ги и на нас с 150В. После са се уеднаквили стандартите за напрежение в отделните страни, за да върви търговията и са минали на 220(230В). Такива мрежи има и в миньорския район на Германия-Руур, който e до Белгия, имало ги е и в Австрия. В Австрия също ползват двуполюстни предпазители.

От Едисон тръгва и стандартът между щифтовете на щепселите-19,05мм (3/4" цол). В Америка са минали на плоски щифтове, в Европа на кръгли. После се е появило и заземяването и различните видове щепсели.
Последна промяна от PCL82 на нед апр 14, 2013 1:06 pm, променено общо 1 път.
darken_nz - специалист
Остава да кажем и какво е направил Едисон в борбата си с променливия ток и колегата му Тесла.
Едно много хубаво нещичко, дето са го ползвали за изпълнение на смъртни присъди по едно време.(присъства и в доста филми) :mrgreen:
KingLin - майстор
Миро, относно пунктУацията приемам забележки всякакви, защото аз наистина съм забравил много от правилата, а малката не е стигнала още до там в училище че да си ги припомня. Проблема ти е, че винаги си в позиция "атаката е най-добрата защита" или с други думи никога не признаваш грешките си. Приемай го градивно.
Относно несвързването на коментарите - посочил съм твоите взаимно свързани коментари, в които си противоречиш и ако не си го видял, дори и след моя пост, не мога да ти помогна повече.
За атаките без причина си прав, но ти ако не виждаш причина за нещо, това не означава че другите също са слепи. Иронията ми беше породена от твоя сарказъм.
Извинявай и приятен ден

П.П. Драстар извинявай, че ти оспамих темата. Спирам да пиша.
MIRO_073 - майстор
KingLin написа:
Миро, относно пунктУацията приемам забележки всякакви, защото аз наистина съм забравил много от правилата, а малката не е стигнала още до там в училище че да си ги припомня. Проблема ти е, че винаги си в позиция "атаката е най-добрата защита" или с други думи никога не признаваш грешките си. Приемай го градивно.
Относно несвързването на коментарите - посочил съм твоите взаимно свързани коментари, в които си противоречиш и ако не си го видял, дори и след моя пост, не мога да ти помогна повече.
За атаките без причина си прав, но ти ако не виждаш причина за нещо, това не означава че другите също са слепи. Иронията ми беше породена от твоя сарказъм.
Извинявай и приятен ден

П.П. Драстар извинявай, че ти оспамих темата. Спирам да пиша.

Между моите взаимно свързани коментари има други коментари които не ти отърват изглежда, а за атаката ти сам си сложи за***ка където хората си мерят пи***те ДИРЕКТНО.
fikata - майстор
darken_nz написа:
Остава да кажем и какво е направил Едисон в борбата си с променливия ток и колегата му Тесла.
Едно много хубаво нещичко, дето са го ползвали за изпълнение на смъртни присъди по едно време.(присъства и в доста филми) :mrgreen:
Поклон и пред двамата за това,което са направили за техническият прогрес на човечеството.
И все пак да отбележим,че само с инат и удари под кръста това не става.Както и само със самороден талант и без поне обща теоритична подготовка.
PCL82 - майстор
Сега проверих. В Белгия, Франция, Испания и части от Италия мрежата е със система на заземяване ТТ. В Белгия както беше казал един колега в преден пост е 2х236В, 3х236В и 3х400В. Т.е. имаме малки токове на късо съединение и нужда от разделяне на всички полюси. Без ДТЗ не може да се мине. Това обяснява и защо по металните стари стълбове из центъра на София няма повторни заземители, или ако има те са по късни.

Във Франция има нула, но тя не е повторно заземена, затова също се прекарва през автомат.
MIRO_073 - майстор
MIRO_073 написа:
... А да ти е минавало през ум, че тези са разработени специално за даден пазар или държава?
Това разбира се не е към теб PCL82 А към всички аФтори на предходни "полезни " коментари
pavelari - майстор
fikata написа:
Човекът съди по себе си,когато грандоманията му не е задоволена. pavelari сподели мерака си.
Фикуса и хидрсека - само в раздел общи приказки... поне така като гледам мненията по темата
pavelari - майстор
fox_vt написа:
pavelari написа:
Какви коментари само а?
Тук можеше да се поразсъждава на тема, че двуполюсния автомат изключва чрез разделяне на дъгата на две места и така щетите от самата дъга са минимални.
В белия свят, в самите инсталации: монтират се оптималните сечения кабели а не се работи като в БГ - 4 квадрата откраднато от единия обект отива за инсталация на другия щото няма пари за материали... Трагедия.
А некои тука хора с много АМА МНОГО смачкано ежедненвие висат по ЦЕЛ ДЕН в тоя форум и почнаха да дават квалификации на сериозни фирми - ФИРМИ В КОИТО САМО БИХА МЕЧТАЛИ ДА РАБОТЯТ.
Какъв е смисъла от 2P предпазител за домашно ползване.Щетите от дъгата може да са минимални при 3P и 4P даже може да са никакви но колко често ще има претоварване и късо у дома при правилно направена инсталация :?:
както преположих, а иколегата дръстър каза - идвата проводника са фазови /спрямо земята са с потенциал и трябва да се изключат при късо или претоварване/ .. осталаното е ясно напрежението е по-ниско ~1.73 пъти от това което изисква 4.5 или 6 КА устойчивост.

Тема "Табло с 2P автоматични предпазители ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: