Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
VLADO66 - майстор
bulhomes2 написа:
VLADO66 написа:
Има една особеност при оригиналния калъп и тя е че стените на дупките имат наклон по няколко градуса за да може да се декофрира лесно.
bulhomes2 написа:
...Лек наклон 2-3° за по-лесно изваждане ...
Чукча не читатель :)
За изработване на такъв калъп са ти нужни :абкант,гилотина,телоподаващо и лист 3мм. ГВ ламарина.От 1 лист ламарина излизат 2бр. калъпи ,ако отливаш с цел търговия начинанието си заслужава,но ако е за лична употреба по добре си купи готови :? по - евтино ще ти излезе!!!
martin_ganev - специалист
Незнам дали ще ми излезе по евтино, на мен ми трябват около 80-85бр блокета по 7лв броя- 85*7=595+ транспорт
Мисля че ако го направя от дървени плоскости калъпа ще стане но ще е голяма играчка.
С полиестерна смола или фибро стъкло нз може да е едно и също дали няма да стане ако се направи на някалко слоя за да е по здраво.Гледам хората си правят канута,лотки ,вани и др от него и е здраво.
Ако облепя блокчето с нещо за да мога да махна калъпа и така върху него нанеса смулата и влакната на някалко слоя и така някалко пъте за да стане здраво дали няма да се получи?Все някак са правени тея калъпи нали.
Дай те предложения (сайтове и интернет магазини) за такава смула и влакна откъде да си закупя че в Разград нещо няма.
Прилагам примерна снимка:

Прикачен файл

default.jpeg
default.jpeg (5.45 KиБ) Видяна 12551 пъти
bulhomes2 - майстор
Нали пак трябва да имаш модел и за смолата. Не мога да разбера каква толкова игра виждаш в дървото. Шперплат за дъното и страниците и едно бичме с подходящ размер за пирамидките. Банциг, дрелка, видии и мерак... Ако пък позашкуриш ръбчетата и добавиш и лепило при сглобките, ехеее...

В леярната моделите са най-често от дърво.
martin_ganev - специалист
Така реших ,че ще го правя калъпа от дърво, дори си набавих повечето материали.През седмицата когато съм свободен ще започна да го правя и ще сложа снимки на получения калъп :partyman:
fox_vt - майстор
Най добре да е метален макар да става малко по тежък.За съжаление без телоподаващо няма да стане.С дървото може и да стане може и да не стане.И един съвет като човек занимаващ се вече 12 години с такива работи-направи го квадратен без едната осмица стандарта вече е такъв пък и ще ти е по лесно направата и работата с него.
nikel - специалист
Квадрат 50 на 50 см от кофражни дъски.Отворите от ПВС тръба и заливаш бетона на място.А защо не и метър на метър с електрозаварена армировъчна мрежа.
gechev - специалист
Как видях да го правят професионалисти от бившето НИПК. Вземаш терка иделен и възстановен и го обмазваш с масло отделител след това го обмазваш със силикон. Когато всичко се втвърди забъркваш гипс с вода в хоризонтално разположено корито и в бозата слагаш формата обвита със силикон и обмазана с отделител и изчакваш гипса да се втвърди. После изваждаш терка /модела / , обмазваш и само заливаш и изваждаш от силиконовия калъп. Надявам се да си ме разбрал. Така можеш да си устроиш занаятчийско производство.
fox_vt - майстор
Тези са за декоративно паркинг тяло само за пешеходци и евентуално велосипеди :!:

Тема "Направа на калъп за бетонни изделия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: