Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
искам да споделя една идея, която смятам да реализирам тази година.
Завареното положение е следното:
Къща 3 етажа по 100 кв.м., пвц дограма + изолация (5см "термопор" или нешо такова)
Отоплението до момента е с котел на твърдо готиво 37кВ гравитачно (пре-пре оразмерен)
БГВ с по два проточни ел.бойлера на етаж.(баня и кухня)
Предстои преработка, като идеята е следната:

Съществуващата тръбна инсталация се запазва и паралелно на котела на твърдо гориво
се монтира газов кондензен (още съм в процес на смятане на мощността).
На покрива се монтира 30тръбен термосифон със серпентина.
спрях се на него защото:
1 ще имам топла вода през серпентината(под налягане).
2 Топлоносната вода в колектора и бойлера ще има възможност да циркулира и в
отоплителната инсталация, и да помага на газовия котел.
Боилера ще се явява разширителен съд на парната система.
Намислил съм входа да бъде отворен(входа на бойлера) а на изхода троен термовентил на 55 или 60 градуса.
Това ще ми гарантира, че винаги ще имам вода за къпане 55- 60 градуса, а всичко в повече ще е бонус за парното.
Предварително да кажа, че съм наясно с ефективността на която мога да разчитам.
Около нулева през зимата, но през април-май и октомври-ноември мисля, че ще има ефект.
Инвестицията е почти като при термосифон под налягане, но функционалността е по-голяма при тази схема(мое мнение).
Прилагам и една аматьорска схема.

Имам и малко(поне на този етап) въпроси към специалистите:
Термовентилите осигуряват ли някаква малка циркулация от към студената страна, при затворено положение.
И как ви се струва като цяло идеята?
Поздрави на всички!

Прикачен файл

parno.JPG
syncho - майстор
Това няма да работи както си го направил на схемата. На всичкото отгоре ще имаш повече загуби от този бойлер от колкото ползи. Ако искаш да ползваш подобна система, си сложи бойлера вътре в къщата.

Не разбрах много и това със смесителния вентил и оставащата вода да се ползва за отопление. Ако мислиш, че ще ти остава вода да се топлиш с нея или да помагаш на отоплението си в много голяма грешка. Ще трябва да си много доволен, ако успееш да си докараш от слънцето необходимата вода за къпане, да не говорим за излишъци. Другото е, че ако успееш да стигнеш до излишък в БГВ-то, то това означава, че е имало силно слънцегреене, което от своя страна означава, че температурите навън са се покачили и необходимостта от отопление ще клони към нула.

Не се заяждам, просто се опитвам или да ти спестя малко пари или да те насоча как да си я направиш така, че поне да не те вкара в допълнителни разходи, защото един бойлер на снега през зимата 100% ще те вкара в допълнителен разход за енергия, който в никакъв случай няма да можеш да избиеш от евентуалните (по-скоро имагинерни) излишъци през преходните сезони.
Evgeniy - майстор
syncho,
Човекът няма да топли външния бойлер през зимата. Просто ако температурата в него е на 60 градуса трипътният вентил ще взема от него и като спадне на 55 ще се превключи по нормален поток, като бойлера остане само разширителен съд за парното. Според мен няма какво да губи, само може да спечели - супер си е идеята. Още повече през лятото, когато сте на почивка ще може да се завърта излишната топлина през парното, макар, че освен да изври малко вода няма какво толкова да му стане на термосифона.
Това е хубаво да се направи с контролер и трипътен вентил със задвижка за да няма смесване.
Kalsot ако те интересуват такива термостати с програмируем хистерезис, пиши ми, ще дам инфо откъде поръчах моите.
Ето тук има описана една такава действаща система, но през вентил конвектор:
http://sunstar.bg/blog/toplofikacia-termosifon/
syncho - майстор
Аха, сега като премислих пак нещата и видях точно каква е идеята. Въпреки това си мисля, че ще има проблеми с колектора зимата и лятото ще си ври като го няма. Ако мисли да го пусне в радиаторите лятото... :) малко странно решение, но ако обича да му е още по-топличко лятото... :)

Относно решението като разширител - защо да не става. Само да си провери дали газовия котел може да работи в отворена система :roll:

Тема "Отопление на къща с газ + помощ от соларен панел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: