Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
zandor - специалист
Здравейте, пиша с някакви готови впечатления.
Направих го правотоков, след изправителя сложих и дросел.
Пробвах и с кондензатор.
Много е дълго да обяснявам, но най накравя мога да кажа следното - в момента го ползвам директно след токоизправителя без никакви дросели и ръкохватката ми е на (-).
Не ми е ясно защо дросела не само не ми помагаше ами дори ми пречеше.
поздрави
gogo7777 - майстор
Колко навивки си навил на дросела и каква въздушна междина си оставил? И най-вече с какво сечение му е магнитопровода?
zandor - специалист
Да не се срамя, ама да си кажа честно - за дросел ползвах магнитопровод от един стар траф. Магнитопровода е О образен със дебелина може би около 4/4см. Иначе грубо размерите на самия магнитопровод са 15/8см, съответно на дебелината на самият магнитопровод.
Така и не успях да го разлепя, руснаците с какво за го лепили незнам, но двете У-та нямаха отлепяне и заради това навих 20 намотки директно върху него.
:rolleyes:
СЕГА - да си кажа - през цялото време имах ясното съзнание че така не е добре, но нали за първи път е по -добре да си с нещо отколкот с нищо.
За кобал използвах три отделни жила по 6 квадрата.
Резултатите - и с дросела и без дросела - общо взетоп има някакво минимално подобрение че е на постоянен ток, но не е това което си представях.

Още нещо - вчера си взех базични електроди - не ще да ги пали. Едвам едвам ги пали - успях да направя само няколко наплюти заварки.
Пробвах дори и с едни кондензатори да вдигна малко напрежението - пак същата работа.

Все пак да поясня става дума за уж 160А Райдер - така че, нищо не ме учудва.
pansim - майстор
Така няма да имаш ефект. Дросела се насища, поради липса на междина между половинките. Трябва да ги разделиш и пробно да определиш необходимата немагнитна междина.
Дай снимка на готовия дросел.
Успех!
profesionalist_wood - майстор
zandor написа:
Все пак да поясня става дума за уж 160А Райдер - така че, нищо не ме учудва.

Ами недей да използваш черупките на райдер, ами вземи на GREEN 200А горе долу за домашна работа стават
Надявам се да пуснат инвертори от SPARKY за 300 лв и поне да е 180 ампера
gogo7777 - майстор
Надявам се да пуснат инвертори от SPARKY за 300 лв и поне да е 180 ампера
Конкуренцията е безмилостно жестока :-D . Имам тесла, пирони и всичко необходимо да си пусна и аз една марка инвентори. Чудя се дали за 250А машина да искам 150-200 лева. Ще избия рибата на пазара :-D . Всичко зависи от дизайна на кутията и какви цифри ще нарисувам там. Ще дойде момент, когато ще се купуват 300А-ви апарати за да топиш 2,5мм електрод и то с почивки :-D .
Говореше се че били запланувани отде да знам. Дано не се споминат като инверторите на ,,Поли,, българско производство, Драгозов им има координатите.
gogo7777 - майстор
Изобщо няма да се изненадам. Поговорката за жабата и гьола отдавна е невалидна тук. Всеки прави това от което нищо не разбира :-D
Имаше един лаф на Тато от соца: ,,В България всеки се занимава с нещо което не му е работа,,
zandor - специалист
Черупката на раидер - ха това ме разсмя. :razz: =D>
Едиснтвеното му хубаво нещо е че е със вентилатор и няма ала бала поне в тази насока.

честно казано това което мога да кажа че до3,2 си се справя, само че само с рутилки.
Дума не може да става за базичен електрод - говоря след предправянето на постоянен ток.Само ги плюе, нищо друго.
Чувал съм че с истински електрожен дори на променлив ток може да запалиш базичен електрод.
Имам едно предположение че характеристиката му на този електрожен не е падаща, ами е много падаща :-D и затова не ще да ги пали базичните.

Тема "Въпрос от начинаещ зависимост ток/дебелина електрод/заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: