• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
menka - напреднал
Някой ползвал ли е този, или този контролери?
Преки или непреки впечатления и/или наблюдения?

Посочените контролери ще се разбират ли нормално с този драйвер?

Някакви съвети към какво да се ориентирам - контролер плюс 2 драйвера за NEMA17 мотори, 1,67А.

Поздрави.
dobrev - специалист
menka написа:
Някой ползвал ли е този, или този контролери?
Преки или непреки впечатления и/или наблюдения?

Посочените контролери ще се разбират ли нормално с този драйвер?

Някакви съвети към какво да се ориентирам - контролер плюс 2 драйвера за NEMA17 мотори, 1,67А.

Поздрави.
Първия няма опто изолация на изходите от компютъра и при едно късо може да замине целиия комп. Аз ползвам подобен на втория / купен на части и събран от мен/ и съм доволен. Драйверът, който посочваш, ми се струва твърде слаб. Това " Брейкаут платката е проектирана да отделя топлина, но ако ще подавате повече от 1А е необходим радиатор или друг метод за допълнително охлаждане" е ТВЪРДЕ ПРИТЕСНИТЕЛНО! Погледни предлаганите от EXOROR. http://www.exoror.com/st_driver.htm . И каква е тази конфигурация " контролер плюс 2 драйвера" ? Няма ли да има трета ос?!
При мен управлението изглежда така:

Прикачен файл

17112012510.jpg блок предпазители

Прикачен файл

17112012509.jpg общ изглед
menka - напреднал
dobrev написа:
Това " Брейкаут платката е проектирана да отделя топлина, но ако ще подавате повече от 1А е необходим радиатор или друг метод за допълнително охлаждане" е ТВЪРДЕ ПРИТЕСНИТЕЛНО! Погледни предлаганите от EXOROR. http://www.exoror.com/st_driver.htm . И каква е тази конфигурация " контролер плюс 2 драйвера" ? Няма ли да има трета ос?!
При мен управлението изглежда така:
Да, няма да имам трета ос, проекта е по-скоро нещо като плотер. За това и се спрях на по-малки мотори.
Не ми се взима скъп драйвер за домашен експеримент, но като че ли другите варианти са по-рискови (вече върнах един контролер с драйвери на мистър чайна).

Мотора е нема17 1.68А / 2.8V, а за драйвера пише и "може да подава до 2А на намотка" - за това го загледах, дори и с предложеното радиаторче, 25лв бройката по се ядва.
Mhitoss - напреднал
Привет на "Корифеите" в областта на cnc техниката. Казвам се Димитър Стефанов и по професия съм инженер-дизайнер. Та: към моя проблем. Въпреки рисковете и всичко изчетено за нискобюджетните китайски лазери и най вече за техния бъгав софтуер си закупих такъвИзображение за хоби - задачки. Машината става за растерно гравиране без проблем, но при мен основната идея е за използването и за векторно рязане на малки детайли от тънък листов материал. Точно тука са бъговете и неработенето на системата. Смятам да сменя контролера с китайския TB6560AHQ Изображение,и да управлявам с mach3 но не мога да разбера едно (въпреки четенето из нета на всичко възможно за него), може ли релето на шпиндела да управлява директно лазера, няма да гравирам растер а само веторно рязане по контур. Колегитеhttp://www.cnczone.com/forums/general_l ... _ebay.html подават напрежение чрез "Z"сигнала а само през релето пускат или спират лазера за безопасност. Въпроса ми е защо така Изображение, а не директно през релето и има ли друг вариант за управление?
MrMurdjo - майстор
Като цяло оставам с впечатлението, че слагане на таралеж в гащите ви е нещо като хоби :-D
Точно този драйвер, оплют и обруган от кой ли не, едва ли ще подобри нещата.
Освен това стои на дневен ред въпросът въобще може ли той да се спрегне към наличните мотори.
Релето е за управление на шпиндел, като през контактите му се комутира захранващото напрежение аз шпиндела.

В случая не се подава захранване към лазера, а само разрешаващ/забраняващ сигнал, който се взема от 4 краче (посока на въртене) за вертикалната ос. Т.е. при всяка команда от г-кода за вдигане или спускане (обръща се посоката на мотора), ще се получава сигнал за спиране/пускане на лазера.
skat - специалист
Колега, възможно е да те бърка досадната правописна грешка "Сериен порт". Портът си е паралелен, с командите М3/М4 и М5 си включваш релето, което комутира захранването към лазера, а от пин 4, както е казал предният колега, се разрешава работата на лазера. Защо това решение не те устройва?
Mhitoss - напреднал
Благодаря за експресния и компетентен отговор на уважаемите колеги съфорумци, стана ми частично ясно за "Z", и се извинявам за евентуално лаишкия си въпрос но принципно може ли да се избегне вземане от "Z" при условие, че моята машина има вградено захранване 5 и 24 волта, което се използва в оригиналния контролер за моторите и лазера? Другата идея която ми се върти е да не махам оригиналните драйвъри а само да добавя новия със съотвения преходник, и при нужда от растерно гравиране просто да превключа куплузите на стария.
nunep - специалист
Релето неможе да работи с голяма честота на включване изключване и затова предполагам го използват само за пускане и спиране на тока към лазера. Сигнала от ос Z управлява паленето и гасенето на лъча което трябва да става бързо. Иначе, ако наистина се използва лазера само за рязане където ще е постоянно включен сигурно ще може и през релето. Като синала на релето се прикачи към ос Z в MaCH3. Поне така си ги обеснявам нещата :? Ама невиждам смисъл защо да не се направи универсално от раз иначе после кои ще сменя електроники. А тая китайската платка наистина не си струва. наскоро и аз изгорях с една такава. Казвам ти коя платка нестава, но немога да ти кажа коя става която да е хем читава хем евтина купешка, всичко отива към доста пари. Друг вариант е да се направиш или някой да ти направи драйвер с L297+L298.
mika - специалист
Mhitoss, виж тук.

P.S. MrMurdjo ме поправи, че ти вече си бил във въпросната препратка. Не съм забелязал, извинявам се!
Последна промяна от mika на вт апр 16, 2013 11:10 am, променено общо 2 пъти.
MrMurdjo - майстор
Бе той човекът нали от същата тема в зоната е тръгнал, виж му поста :)
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: