• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Mitbull - специалист
Здравейте!

Искам да сложа слъчев колектор с вакумни тръби на вилата, но там няма вода, и трябва да се изгради и хидрофорна система. Възможна ли е съвместната им работа, или ще трябва да се откажа от колектора.
Ако има значение, за захранване на хидрофора ще се ползва вода от кладенац в мазата. И може ли бойлера да е под нивото на панела и банята (в мазето при кладенеца)?
syncho - майстор
Възможно е. Има даже няколко варианта. Зависи от това какво целиш, колко често мислиш да го ползваш и колко като финанси си предвидил за това.
Mitbull - специалист
Възнамерявам да живея там сам, макар че човек никога не знае кога, от къде, и с каква сила ще го шамароса живота :). В крайна сметка, нали: "живота е това което ни се случва, докато ние си правим други планове" :).
Колкото до средставата, искам да се направи както трябва. Работата ми е свързана с чести пътувания, и отсъствия от по ден-два, за през ден-два. За целта, трябва да се избегнат замръзвания праз зимата, и избухвания праз лятото, ако не се наглежда 2-3 дена... А ако може да сипва и на кучето :lol:

ОФФ: Може ли да ми разрешите ЛС.
syncho - майстор
По-добре е в такъв случай да се направи инсталация с бойлер вътре в къщата, защото една термосифонка ще прегрява лятото и ще създава проблеми, а с бойлер вътре няма да имаш извирания и проблеми, а просто колектора няма да има циркулация докато не се поизточи вода. По този начин ще имаш и гореща вода, когато отидеш там. Вярно е, че е малко по-скъпо, но не създава грижи и проблеми.
Mitbull - специалист
За какви пари говорим ориентировачно с монтажа? За около 100 - 120л. бойлер.
syncho - майстор
Ами има вакуумни панелчета за по около 700-800лв, които са добри и идеални за тези литри. От там бойлера по спомен беше около 400-500лв, помпен възел за около 400-500лв и тръболяк за около 20лв на метър с изолацията и един соларен разширителен съд за около 60лв. Имаш и стойка за колектора към 100-150лв. Остава само за монтажа да се види каква цена ще дойде. Може и да изпускам нещо, но мисля, че това са големите пера.
маречков - специалист
А сега сметни дали ще го избиеш това нещо със слънцето.
Извинявам се, но аз съм твърд противник на тея панели. Смятам, че дори да са ефективни, то инвестицията се избива твърде дълго във времето и то стига инсталацията да не създава проблеми, които естествено се решават с пари. За себеси съм го смятал и стигнах до извода, че ще му избия парите от пестене на ток за 10 години :? , в случай че нямам абсолютно никакви проблеми с инсталацията, а това е нерентабилно за мен. Скоро смених бойлер, който издъхна няколко месеца след гаранцията му, а през това време не съм го докосвал с пръст. Просто си купих нов за същите 200 лева и съм си хепи. Всеки се сеща, че няма толкова бързо да реша проблема с топлата вода, прежалвайки едни 1000 лева за панел, ако се строши от буря, вятър, летяща чиния, тенджера и т.н. или 500 лв. за помпена група или едни 500 за бойлер, щото и той ще е емайлиран и той като моя на 5-тата година хваща пътя за рая.
syncho - майстор
Маречков, не че защитавам производителите на бойлери, но имам само един единствен въпрос към теб:"Колко пъти си смени анодът в бойлера?". По това, което си написал
а през това време не съм го докосвал с пръст
разбирам, че отговорът е "Никога!".

За съжаление в България никой не мисли за тези неща, а е силно необходимо, особенно на места с по-варовита вода. Има и друг проблем - в софийска област (както и на някои други места в България) водата е киселинна и какъвто и бойлер да сложиш той ще има луд късмет да изкара и 5г.

Не искам никой да убеждавам, но ако си се поддържа една система няма никакъв проблем да изкара дълги години на работа. Аз лично съм си горд притежател на италианска термосифонка под налягане, която си ми прави топла вода вече 10г.
маречков - специалист
Въпрос на преценка на ситуацията е всичко. Просто за мен е безсмислена и голяма инвестиция. Със сигурност има аргументи в подкрепа на такава система.
От друга страна наистина не съм сменял нищо по бойлера. Като го отворих анода не беше зле, не че не се беше понакопал, но това го намирам за нормално. Във В. Търново водата си ни е хубава и не правят проблеми бойлерите. Виж на къщата ми е друга работа и за това там прежалих пари и си сложих хром никелов бойлер, чиито нагревател сменям регулярно на 6 месеца.
Mitbull - специалист
:idea: Май наистина не е оправдано за сам човек, и рядко ходене.
А има ли някакъв проблем, обикновен бойлер да работи в хидрофорна система?
  • 1
  • 2

Тема "Слъчев колектор и термофор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: