• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 47
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg - майстор
То сеното защо е жълто? Май не е от влага :)
infomar
Предполагам, че зависи и от сорта, защото при мен един сорт си е нормално зелен, а друг на някой растения леко пожълтяване листата от долу.
Едно от предположенията е желязна хлороза - изсветляване и пожълтяване на листата, дължащо се на железен дефицит. За това си има течен тор.
Изображение
Не съм го ползвал.
Една баба казва, че ако листата на доматите са жълти то ги е нападнала бактерия. По-старите листа се накъдрят и краищата им пожълтяват. Растенията се развиват слабо и постепенно изсъхват. При силна зараза по стъблото се образуват надлъжни жълти пукнатини, които понякога се разтварят при възлите и образуват рани. Основен източник на зараза са семената.

Относно температурата, при мен денем на 10 см в почвата е около 15 гр. а нощем около 12. Чета, че препоръчват разликата между почвената и въздушната температура да не надвишава 6-8°, но това мога да го постигна само в лабораторни условия :lol:
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Предполагам, че зависи и от сорта, защото при мен един сорт си е нормално зелен, а друг на някой растения леко пожълтяване листата от долу.
Едно от предположенията е желязна хлороза - изсветляване и пожълтяване на листата, дължащо се на железен дефицит. За това си има течен тор.
Изображение
Една баба казва, че ако листата на доматите са жълти то ги е нападнала бактерия. По-старите листа се накъдрят и краищата им пожълтяват. Растенията се развиват слабо и постепенно изсъхват. При силна зараза по стъблото се образуват надлъжни жълти пукнатини, които понякога се разтварят при възлите и образуват рани. Основен източник на зараза са семената.
Ами не знам дали зависи от сорта, но има някъкъв резон. Значи пожълтяха листата на "Прекоса", "Насладата" и "Розовият блян", а в същото време при "Балката" всичко си е наред, а се гледат при едни и същи условия. Същеверемено разсада от "Прекос", "Наслада" и "Розов блян" който е в апартамента в града си е перфектен. Използвах този тор при поливките на всичкият разсад така, че според мен "железният дефицит" отпада. Колкото до това дето го е казала бабата при мен няма накъдряне на листата и не са пожълтели само краищата, а почти целите листа, а и семената са закупени от "Сортови семена" и предполагам, че семената не са заразени при положение, че както казах един и същ разсад в града си е добре, а на село взе да пожълтява. Най вероятно според мен както писах по горе се дължи на прекомерно пресушаване на почвата, но ще видя утре като си отида на село дали има ефек от поливката която им направих. Забелязах, че при сеидба в "торф + перлит" трябва по често да се полива защото почвената смес бързо пресъхва особено когато е слънчево, явно съм пропуснал поливката навреме. Абе каквото стане, така или иначе този разсад дето пожълтя беше предназначен за сеидба от вън, така, че най-много да се наложи да купувам разсад от пазара :lol:
infomar
Специалистите да кажат има ли смисъл да опрашваме доматите и др. зеленчуци които са в малки количества в малки оранжерии? Или е излишно изхвърляне и престараване?

Изображение
Krass - майстор
Миналата година, когато почнаха да цъфтят доматите, беше студено и влажно и пчелите не си свършиха работата. Доматите поразнаха, а завърз няма.Така че доматина върши работа не само в оранжериите.
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Специалистите да кажат има ли смисъл да опрашваме доматите и др. зеленчуци които са в малки количества в малки оранжерии? Или е излишно изхвърляне и престараване?
Ами да ти кажа има смисъл и то голям. Аз пръскам с "Доматин" в оранжерията всичко което е засято даже и пчелите да си свършат работата. Понеже ми и оставо от разтвора пръскам и външните зеленчуци. Да ти кажа честно доволен съм от действието му. Ако си го купил използвай го, но ти препоръчвам да го разредиш първо половината че, 10л. идват множко за любителски цели и понякога се изхвърля накрая.
alsted - майстор
Понеже лично съм скептичен по темата, ви предлагам тази година да напръскате половината или да оставите поне малко ненапръскано и кажете след това дали има разлика :wink:
Stefan_62 - майстор
alsted написа:
Понеже лично съм скептичен по темата, ви предлагам тази година да напръскате половината или да оставите поне малко ненапръскано и кажете след това дали има разлика :wink:
Ако не си изпробвал изкуствено да опрашваш растения може и да си скептично настроен, но бъди сигурен, че в оранжерията определено има разлика , още по-вече както каза колегата "Krass" по рано, ако се случи и времето кофти и пчелите не летят масово тогава ако искаш да береш зеленчуци ще трябва да опрашваш изкуствено. Бъди сигурен, че ако и не помогне в опрашването /в което се съмнявам/ то няма и да навреди на растението.
Krass - майстор
На практика доматинът не е опрашител, но подобрява условията за зачеване така да се каже :)
Stefan_62 - майстор
Krass написа:
На практика доматинът не е опрашител, но подобрява условията за зачеване така да се каже :)
Абсолютно си прав :drinkers: , но повишава качеството на опрашването и плодообразуването и може би затова го предлагат като изкуствен опрашител.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 47

Тема "Разсад в домашни условия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: