Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
goodkat - специалист
Здравейте!

Това е моята първа тема в този форум, надявам се, че ще изложа проблема си изчерпателно. Не се занимавам често с електротехника, за това ще помоля форумците да обесняват малко по-простичко =)

Задачата е следната - Искам да изградя електрическо табло за малко сървърно помещение в жилище. Целта ми е да предпазя оборудването си от токови смущения, удари, къси съединения и други лоши случки.
В помещението има няколко сървъра, малко мрежово оборудване, конвекторна печка и вентилатори, които през определено време правят обмен на въздуха. Предвиждам скоро да монтирам и влаго абсорбатор.
По-нежната техника (сървърите и мрежовото оборудване) са вързани за 2 UPS системи ( 2 х 900 вата ) , вентилаторите са към 500 вата (пикова мощност) а конвекторната печка 2 кВ (обикновенно работи на 1400 вата за кратки периоди (30-40 минути)).
По мой изчисления в пикови моменти цялото помещение има нужда от 4,3 кВ но най-често не повече от 3 кВ (зимен сезон) и 1,8 кВ (летен).
В помещението има само един контакт, след който има разклонител, в който за момента са включени само 2та UPSа и вентилатор. Помещението се намира в къща (дейстително е бивш килер) и си нямам на идея каква е квадратурата на кабелите зад контакта (до сега не съм го отварял, не ми се е налагало).

Понеже скоро ще добавя реле за всеки уред (за да мога да го стартирам дистанционно) реших, че ще е хубаво да си измайсторя и едно ел. табло със предпазители.
Моето виждане за това как ще изглежда таблото, можете да видите на прикачения файл (извинете ме за лошото качество на схемата, не съм много добър в схемите).

Коментар към схемата:
Кабелите който идват от ел. таблото на къщата ще ги сложа в клеми (+, - и земя). Към тези клеми че добавя няколко контакта директно за отоплителната конвекторна печка и вентилацията на помещението. Към клемите също ще вържа и 2та UPSa. От всеки UPS ще пусна по един кабел (пак +, - и земя) и ще ги вържа към други клеми (по три клеми за всеки UPS (+, -, земя)). Към клемите на УПСите ще вържа релетата (които се контролират от един малък компютър - Raspberry Pi). След релетата ще сложа контакти, към които ще свържа оборудването. Така всеки контакт ще е защитен от UPS и оборудването ще може да се пуска/спира дистанционно, и изгася по нормален начин при спиране на токоподаването от ел. мрежата.

Въпросите ми са следните: По-разбиращите виждат ли проблеми в моята схема? Къде точно трябва да сложа предпазителите в тази схема? Какви да са те? Какви клеми е преопръчително да се използват? Трябва ли да си набия заземителен колец към който да си свържа земята, понеже не мисля че къщата има такъв и всичко що трябва да е земя е скъсено с нулата?
Понеже контактът в помещението е само един (и е съответно само на един бушон, който пък е вързан и с други жадни за електричество уреди (пралня, готварска печка)), какво мога да направя за да пусна паралелна, аварийна връзка, която да се използва в случай на изгаряне на бушон? Ще си пусна кабел от друг бушон (мисля, че на близо до помещението има разклонителна кутия и ще има кабел и към някой друг бушон) но .. какво трябва да дели тези две връзки? Как става превключването от една на друга? Възможно ли е това да става автоматично, при липса на ток от едната да се прехвърля на другата?

Надявам се, че съм бил достатъчно ясен. Ако има нещо което не ви я ясно или съм пропуснал - моля пишете.

Благодаря предварително на отзовалите се.

Поздрави,
Стилян

Прикачен файл

170420131131.jpg Контролен компютър и релета.

Прикачен файл

el.tablo-shema.jpg Схема на Ел. таблото
stiv1961 - майстор
Извинявай, ти да не си откраднал замундата :-D / с това сървърно помещение/ :-D
goodkat - специалист
stiv1961 написа:
Извинявай, ти да не си откраднал замундата :-D / с това сървърно помещение/ :-D
Здравей stiv1961.
Ами.. не съм =) За момента го използвам за разработка на отворен софтуер, експериментиране и обслужване на приятелски нужди ;) Не ми харесва идеята да разчитам на разни хора за отстраняване на технически проблеми по мои машини,а също и да плащам космически цени за колокиране, при положение, че не изкарвам пари от това.

Поздрави,
Стилян
Последна промяна от goodkat на съб апр 20, 2013 5:41 pm, променено общо 1 път.
drastar - специалист
Здравей,

1.покажи и 2-та Ups-са, как работят заедно или по отделно ?
2.какво решение търсиш, бюджетно или малко по, демек аматьорско или професионално ?
Има и още въпроси, но после

ПП. видях как си ги навързал, + и - няма, явно не отбираш много от тоци :-D
goodkat - специалист
drastar написа:
Здравей,

1.покажи и 2-та Ups-са, как работят заедно или по отделно ?
2.какво решение търсиш, бюджетно или малко по, демек аматьорско или професионално ?
Има и още въпроси, но после

ПП. видях как си ги навързал, + и - няма, явно не отбираш много от тоци :-D
Здравей drastar.

UPS системите работят поотделно. Целя да направя хубаво изградено и премислено решение, с електричество не трябва да се рискува. Не искам после да съжалявам. Може да се проточи във времето, но в крайна сметка ще закупя нужните материали.
Дейстително не съм особено навътре с електричеството но смятам че съм обозначил схемата изцяло. Къде липсват фазата ми минусът?
KingLin - майстор
Здравей
Макар и видимо да нямаш познания имаш логическата мисъл която е също толкова важна. След като искаш да си подредиш нещата с мисъл и капиталовложение ще се опитам да дам някои насоки и конкретности.
Да започнем от захранването на твоето табло. Аз бих пуснал директно кабел от главното табло на къщата който е преди всички други битови консуматори. Ако това не е възможно при теб става и да вземеш от разклонителна кутия. По въпроса ти дали можеш да направиш така че при отпадане на едното захранване да се включва друго - да може. За това евентуално по-късно. След като си пуснеш захранващата линия е добре да си пресметнеш консуматорите в отделните токови кръгове и да си проектираш таблото според тях тъй като са ти предварително известни. Разбира се ще си имаш и запас за евентуално допълване. Т.е. като знаеш че печката ти и вентилаторите са 2,5 kW за тях следва да избереш предпазител 16А и кабел м/у предпазитела и контакта 2,5 кв.мм. Формулата е мощност=ток х напрежение (човека иска на разбираем език :) ) Кабела го избираш по старото правило киловат-квадрат.
Кол за заземление си забиваш щом имаш къде на удобно място и никъде няма да го свързваш със нулевия проводник. Дефектнотоковите защити трябва да са тип "si" които се използват за хармоници каквито са компютрите в твоя случай.
Другото след UPS-ите си е добре, релетата са с достатъчна товароносимост.
Ако имаш други въпроси ще се радвам да помогна.

(,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,) запас от запетайки за придирчивите :-D
drastar - специалист
:-D това на бързо, от 20мин не мога да кача пдф файл. Я ти като отбираш от тези неща ми кажи къде мога да качвам пдф файлове бързо и лесно , ма на лични, че да не осираме темата....то не, че не го направих с тази снимка :-D
:partyman:

ПП. я изпреварили са ме.....+ за това което е писал KingLin

схема
http://upload.bg/?get_file=ce35b0e980f1 ... 4ac2adb7cc
Последна промяна от drastar на ср апр 17, 2013 9:33 pm, променено общо 2 пъти.
goodkat - специалист
Здравейте KingLin. Благодаря ти за информативния коментар.

Явно липсата на задълбочени познания по електротехника при мен е доста прозрачна =)
Кабел директно от таблото мога да прекарам само от външната страна на къщата, понеже вътре е правен ремонт скоро и едва ли собствениците ще се зарадват ако започна да дупча насам - натам. Това ще значи че ще ми трябва кабел към 20тина метра (може би малко повече) и доколкото съм запознат с изчисляването на квадратурата, то той ще трябва да е поне 5 квадрата. Мисля че ще се спра на опзията да взема втори ел. източник от разклонителна кутия. Трябва да видя каква е квадратурата на тези кабели и дали изобщо няма да се наложи да прекарвам нови, понеже тези може да са по 2 квадрата (което мисля, че ще е недостатъчно за моята пикова консумация). Относно превключвателя между двата ел. източника - това може ли да става автоматично при отпадане на един от източниците? А токовите кръгове как да ги проектирам? Тежки консуматори (печката, два от сървърите (които общо точат към 900 вата) и евентуално вентилаторите / Леки консуматори (монитор, kvm, мрежови комутатори, малки сървъри (базирани на mini itx) ?
Какво ще се получи ако по кабелът се пренатовари? Ще грее?
А колът с каква квадратура кабел препоръчваш да е вързан към клемата в таблото? Според мен с кол ще е по-добре, понеже късо между нула и земя ми звучи странно и не особено надеждно (ще е хубаво разбира се да проверя дали там където мисля да го бодна този колец няма тръби, да не взема да направя някоя голяма беля).
А относно релетата.. мене ми изглеждат малко дребцанки. Към едно от тях смятам да завържа печката (като предварително я настроя да работи на 1300 вата) и малко ме притеснява. Някакви предпазители след тях няма ли да е хубаво да поставя? Ако нещо при тях се омота, да не ми заминат захранванията по сървърите, че.. там е скъпата работа. Къде се монтира тази дефектнотокова защита? Трябва да прочета за нея, доста ми е мъглива.
Последна промяна от goodkat на пет апр 19, 2013 12:20 pm, променено общо 1 път.
goodkat - специалист
Благодаря ти за схемата drastar!! Много добре направена е.
Главен предпазител не е ли хубаво да сложа? Какви клеми би ми препоръчал да използвам? Трябва да я разгледам малко по-подробно когато имам повече време довечера.
И какво мислиш - трябва ли да сложа предпазители след релетата, директно преди сървърите и другото оборудване от по-нежен тип, за да се застраховам срещу проблемни релета?
Какви марки предпазители препоръчвате? И бихте ли ми дали някаква приблизителна цена за цялата инсталация (ей така, грубо, както казва Гришата.. :D).

Относно това, къде можеш да качваш фаилове .. пробвай ъплоуд.бг (на латиница) или който и да е друг безплатен файл хостинг (потърси с google), но не съм сигурен там за какво време се задържат. Аз лично използвам собствен файл сървър, понеже знам, че като кача нещо там ще остане за вечността, или поне докато мога да мърдам.
drastar - специалист
Главен автоматичен предпазител(АП)има в схемата, не разбирам на кое казваш клеми. Тези релета са слабички. Можеш да управляваш същият брой контактори със тях, но себестойността на операцията се вдига. За цени нека колеги в бг да споделят, но няма да е ефтинко. И ще е трудно да го направиш сам. Е, тук има много добри специалисти и със снимки и схеми може да стане.

Тема "Ел. табло за малко сървърно помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: