Напишете въпрос свързан със санирането.
VLADO66 - майстор
Може и с обикновенно фолио.Според някои теории алуминия отразявал инфрачервения спектър. :?
манихеин - специалист
Каменната вата се продава в зависимост от плътността (на килограм/м2). В една от стаите ми в къщи (последна по ред на работа), когато слагах изолация и ГК на тавана, ми свърши минералната вата, не ми се купуваше ново руло, а имах каменна (забравил съм каква точно). Сложих един пласт каменна и един пласт минерална. Навсякъде най-отдолу слагам найлон. Това сега ми е най-добре изолираната стая на етажа. Имай предвид, че трябва да се закрепи надеждно за тавана, а да не виси на профилите, понеже си е тежка.
gechev - специалист
Искаш ли добра термо изолация вземай колкото ти предложат по лека вата. Въздухът е изолаторът, когато не се движи. Раздвижиш ли го, нищо добро не те очаква. Много затворен въздух, по голяма термоизолация. Умирам от смях, като чуя за висока плътност и висока термоизолация, и това не се отнася само до ватата, но и за стиропорите. Много хора не могат да си представят процесите в термоизолациите и поощрявят мненията за висока плътност към по добра изолация, но има Физика и нейното величествено мнение е съвсем друго . Производителите се затрудняват само от едно, как да направят ОТ НЕЩО МНОГО ЛЕКО И ТЕРМОИЗОЛАЦИОННО В НЕЩО МНОГО ЗДРАВО. Дилемата е жестока. Борбата е епична, но хората трябва да са образовани, защото всеки знаещ или незнаещ за термоизолациите българин, трябва да живее природосъобразно.
KingLin - майстор
Гечев, това че въздухът е най-добрия изолатор и аз съм го чувал, но много ми е чудно следното нещо:
Стъклопакет, троен. Там би следвало газа вътре да е статичен. Пипаш го и си е студено стъклото. Ако сложа примерно 3 мм депрон на стъклото на пипане не е студено. Не искам да споря, но наистина ми е много интересна тази тема и обяснението й.
ivanovbg - майстор
KingLin написа:
Гечев, това че въздухът е най-добрия изолатор и аз съм го чувал, но много ми е чудно следното нещо:
Стъклопакет, троен. Там би следвало газа вътре да е статичен. Пипаш го и си е студено стъклото. Ако сложа примерно 3 мм депрон на стъклото на пипане не е студено. Не искам да споря, но наистина ми е много интересна тази тема и обяснението й.
Самото стъкло си е направо проводник на топлината. Когато го допираш то ти отнема топлината на ръката и го чувстваш студено. Нашите нерви не реагират на самата температура като стойност толкова, колкото на нейната промяна - все пак това си е опасност за тялото и затова са така настроени. Всичко което има коефициент на топлопроводност над 1 отнема бързо топлината и промяната е по драстична. Ако примерно си допреш ръката до стъкло и метален блок с еднаква температура ще ти се струва че метала е по студен. Днепрона е с по малък от 1 коефициент и отнемането на топлина от ръката ти е по бавно, нищо че и той е със същата температура като стъклото. Същото е и с немокрещите течности. Винаги ще ни се струват по топли от водата при една и съща температура. Остава малко въздух м/у ръката и тях. Площта на допир също е от значение за субективните усещания, както и масата на обекта който докосваме.

А да попитам между другото. Нали ватата, било минерална или каменна се троши след време и попада като прах в белите дробове. Не е ли само за външна изолация? Че не ми се хваща силикоза :?
VLADO66 - майстор
По принцип ламбдата на ватата намалява до 100-110кг/м3 в случая съм предложил някаква среда между цена и топлотехнически характеристики/а също и звукоизолационни/.сега се сетих за още една система -калибел/сандвич от гипскартон,пароизолация и вата/
8180 - майстор
И мен ме е вълнувал въпросът на KingLin.
Склонявам към психо-физичното обяснение и примерите на ivanovbg.
Обсъжданите ефекти доста успешно се ползват от търговците на Термошилд, Депрон и под.
Из си обичам примера с чука/теслата, забравени в снега - там кое е по-студено - желязото ли, което може да ти отлепи кожата или дървената дръжка?
Не твърдя на 100%, но като физика, по-скоро играе параметърът "топлинен капацитет", а не "топлопроводността".
В примера със стъклопакета и Депрона - общата топлопроводимост на двете заедно малко се променя от тънкия Депрон - "дебелината има значение". :)
При докосване, обаче, Депронът отнеме и акумулира в себе си много по-малко топлина от стъклото.
Търговците, с техните си опитни постановки показват и твърдят, че ПОВЪРХНОСТНАТА температура се повишава с 1-2оС и почти никога не дават данни за топлинните загуби като ТИ.

ПРИЕМАМ, обаче, че тези 1-2оС биха могли да спомогнат на УСЕЩАНЕТО за комфорт при по-ниска температура в помещението, която вече може да има икономически ефект.
Колко - не знам и не го твърдя на 100.

П.П. Понеже се отклоняваме малко от питането на Emooo.
Според мен, пароизолация, като такава, във вид на Ал. фолио, найлон и под. НЕ Е необходима в случая. Ако спомага за друго и има бюджет - не вреди.
gechev - специалист
Аз сигурно нещо не разбирам, защо вата се комбинира с пароизолация? Щом за таван някой е решил да слага пароизолация, защо директно не сложи фибран хем по твърдо и хем по лесно? На найлона мю-то е 15 000, на алуминиевото фолио 30 000, а на ватата е само 2. Нещо не вдявам, помагайте. :?
gechev - специалист
gechev написа:
Аз сигурно нещо не разбирам, защо вата се комбинира с пароизолация? Щом за таван някой е решил да слага пароизолация, защо директно не сложи фибран хем по твърдо и хем по лесно? На найлона мю-то е 15 000, на алуминиевото фолио 30 000, а на ватата е само 2. Нещо не вдявам, помагайте. :?
Колкото до въпроса на КингЛин и аз си го обяснявам с топлинен капацитет на материалите и от там с усещането. Накарах един мой клиент да махне дъска от ламината на стаята си и да пипне отдолу Тивита и той се оказа доста по топъл на пипане /усещане/ от ламината. Човека беше изумен, защото преди това твърдеше че Тивита не изолирал и краката му изстивали. После почерпи, ама и аз от тогава предупреждавам клиентите си за чудните свойства на ламинирания паркет. С истинското дърво е друго.
8180 - майстор
gechev написа:
Гечев,
Точно заради ватата често се налага да се ползва пароизолация. А не обратното.
Доста е писано във Форума. Виж, например:
viewtopic.php?f=2&t=9105

Тема "Какво ви е мнението за каменна минерална вата 3 см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: