Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vsterev - специалист
Здравейте, предстои ми да започна строителство на къща в село недалеко от София. Притежавам проект за еднофамилна сграда, който очаква разрешителното от ДНСК. Почти съм намерил и строителна бригада - решил съм да строя по стопански начин, строежа е пета категория. Остава да намеря технически ръководител, за да започна подготовката по определяна на строителна линия. Смятах, че случих на проектант и то от този форум, остава да случа сега и на технически ръководител. С две думи ако има желаещи да се занимават с нещо подобно да пишат на лични.
vsterev - специалист
Вадиме здравей, очаквам помощ от публиката - телефона ми го имаш :)
ArturDent - Почти Безобиден
vsterev написа:
Притежавам проект за еднофамилна сграда, който очаква разрешителното от ДНСК.
1. Малко си се объркал. Разрешението за 5-та категория не го дава ДНСК, а общината.
2. Съвет - намери технически ръководител, който не е обвързан, нито с "бригадата", нито с проектанта, а най-добре човек който работи във фирма за строителен надзор - ще се оправи с документацията. Ще дадеш ХХХ лв. повече, но ще спестиш ХХХХ лв. и ХХХХХ ядове.
vsterev - специалист
Защо мислиш, че не трябва да се дава от ДНСК ? Има промяна в закона от миналата година и е необходимо дори и за оградата разрешение от ДНСК.
Последна промяна от vsterev на ср апр 24, 2013 6:46 am, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Бах, не бях чел закона скоро. Не ми е работа.
Но чл.177 са го направили доста разтеглив. Все пак пише директно ДНСК за 1,2,3 категория, а за 4 и 5 - "компетентния орган".
Добре че аз попадам в преходните и заключителни разпоредби - демек, по стария (без изменения) закон.
Tsilkov - майстор
То разрешението все още се издава от главния архитект. След Декември 2012 (промяната на ЗУТ) обаче общините пращат цялата документация към РДНСК за да проверяват всяко строително разрешение и имат две седмици да го спрат. Това се случва паралелно с обявяването на строителното разрешение за обжалване.
vsterev - специалист
Точно така, навярно имате скорошен опит с еднофамилна жилищна сграда арх. Цилков? :)
Tsilkov - майстор
С няколко еднофамилни и няколко обществени :-D . Вече "зоркото око" на РДНСК вижда всичко и опъва юздите на онези хаймани вживяли се в ролята на "спахии" - главните архитекти :axe: . Времето ще покаже за добро или лошо .

Тема "технически ръководител за строеж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: