Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
ivanovbg написа:
Прочети повече по въпроса.
Хайде и ти да "почетеш" - опитах се да отклоня възникващия спор:
8180 написа:
В нормални условия, животното си има защитни механизми - напр. омазняване на вълната/перушината - "импрегнация" против влага, а и сами си знаят колко е допустимо да се "напъват".
И личен ямурлук имам - дано още става - да го подаря на киноцентъра. :)
KingLin - майстор
Тя темата като е умряла лошо няма, ама аз пак не разбрах за изолацията, а само за чувствителността на човешката кожа :-D
Та да задам така въпроса: Кое изолира по-добре - 5 см фибран или сандвич 0.5 см фибран, 4 см въздух, 0.5 см фибран ? (приемаме че въздуха е неподвижен)
VLADO66 - майстор
Трудно ще избегнеш конвективния топлообмен.За това хората са измислили материали които затварят въздуха в различна степен.
Pooh - майстор
Ако въздухът беше изолатор, щяхме да уплътняваме херметически окачените тавани/фасади/изобщо конструкциите, а не да полагаме изолационни пластове. Защо се правят 100 камерни профили, като 1 камерна би трябвало да изолира по-добре?
Изобщо много подобни въпроси би трябвало да си зададе човек, преди да се "изхвърли", като gechev, че видите ли - "Въздуха е по-по-най и единственото по-добро е пенополистиролбетона, на определена фирма."
Изобщо, ако въздуха е наистина НАЙ-ДОБРИЯ изолатор - оти се изолираме бре - нали е насекаде?
Седя си и си мисля просто ... :?
8180 - майстор
Pooh написа:
Ако въздухът беше изолатор,...
Пух,
Ако говорим за КОНДУКТИВЕН топлообмен:
- Не съм съгласен с горното - добър изолатор е НЕПОДВИЖНИЯТ И СУХ ВЪЗДУХ;
- Вакумът е по-добър;
- Приемам, че има и по-добри в НАСА - не ги знам (и допускам отчитане на др. показатели - конвекция и лъчение).

Водата е ЛОШ изолатор, особено в течно състояние.
Когато приветствам и подкрепям Гечев, имам предвид, че неговите изделия позволяват доста СУХ въздух в единица обем. Вярно, там има и цимент, което влошава нещата и е някакъв компромис.
Тук май въпросът беше къде, как и доколко да ходи ВОДАТА във ВАТА.
VLADO66 - майстор
8180 написа:
Pooh написа:
Ако въздухът беше изолатор,...
Пух,
Ако говорим за КОНДУКТИВЕН топлообмен:
- Не съм съгласен с горното - добър изолатор е НЕПОДВИЖНИЯТ И СУХ ВЪЗДУХ;
- Вакумът е по-добър;
- Приемам, че има и по-добри в НАСА - не ги знам (и допускам отчитане на др. показатели - конвекция и лъчение).

Водата е ЛОШ изолатор, особено в течно състояние.
Когато приветствам и подкрепям Гечев, имам предвид, че неговите изделия позволяват доста СУХ въздух в единица обем. Вярно, там има и цимент, което влошава нещата и е някакъв компромис.
Проблема в казуса на KingLin според мен е по-скоро в конвективния топлообмен отколкото в кондуктивния.
Pooh - майстор
8180 написа:
Никъде - спираме я преди да "нахлуе", а не после да мислим вентилация на ватата ... не че е лошо като решение, но оскъпява излишно процеса.
Иначе и аз се обърках вече:
gechev написа:
Искаш ли добра термо изолация вземай колкото ти предложат по лека вата. Въздухът е изолаторът, когато не се движи. Раздвижиш ли го, нищо добро не те очаква. Много затворен въздух, по голяма термоизолация. Умирам от смях, като чуя за висока плътност и висока термоизолация, и това не се отнася само до ватата, но и за стиропорите. Много хора не могат да си представят процесите в термоизолациите и поощрявят мненията за висока плътност към по добра изолация, но има Физика и нейното величествено мнение е съвсем друго . Производителите се затрудняват само от едно, как да направят ОТ НЕЩО МНОГО ЛЕКО И ТЕРМОИЗОЛАЦИОННО В НЕЩО МНОГО ЗДРАВО. Дилемата е жестока. Борбата е епична, но хората трябва да са образовани, защото всеки знаещ или незнаещ за термоизолациите българин, трябва да живее природосъобразно.
Колкото се може по-лека вата = без вата.
Многа затворен въздух = херметизация на конструкциите с разни силиконоподобни = перфектната изолация.

"Леки каменни вати 28-40 кг/м3 и топлопроводимост 0,042-0,039; полутвърди от 50-90 кг/м3 и λD 0,035-0,038 и твърди каменни вати с по-висок коефициент на топлопроводимост 0,038-0,040, но големи якости на натиск – 40, 50 до 70 kPa/m2."
Как ли можем да си обясним горния цитат - аз съм глуповат и не се наемам - очаквам включване от разбиращи "Физиката на нещата" люде да ми отворят и на мен очите.

П.П. Всяко прекаляване ми идва в повече, особено споменаването на фирмени продукти, нямащи никакво отношение към темата ...
gechev - специалист
Pooh написа:
П.П. Всяко прекаляване ми идва в повече, особено споменаването на фирмени продукти, нямащи никакво отношение към темата ...
Пух, не бъди толкова докачлив. Не аз, а 8180 цитира сайта ми и марката и трябваше по някакъв начин да я защитя. Дали на теб ти харесва нещо или не, нали знаеш " по вкусу и цвет товаришчи нет". Колкото за количеството въздух в една изолация и нейната якост нещата разнопосочни -колкото повече въздух толкова по малка маса и от там ниска якост. Прочети поста на Владо за конвективния топлообмен и не вярвай на писаниците на разни търговци за еднакви топлопроводности на различни по маса материали.
Pooh - майстор
gechev написа:
Pooh написа:
Пух, не бъди толкова докачлив. Не аз, а 8180 цитира сайта ми и марката и трябваше по някакъв начин да я защитя. Дали на теб ти харесва нещо или не, нали знаеш " по вкусу и цвет товаришчи нет". Колкото за количеството въздух в една изолация и нейната якост нещата разнопосочни -колкото повече въздух толкова по малка маса и от там ниска якост. Прочети поста на Владо за конвективния топлообмен и не вярвай на писаниците на разни търговци за еднакви топлопроводности на различни по маса материали.
:prayer:
Извинявам се - малко грубо подходих, за което съжалявам.
Все пак, всички СТЕ (включвам те в числото на производителите) заинтересовани, да величаете стоката си и да оплюете конкуренцията. Ще повторя - всичко прекалено е ... просто прекалено. В цитата (взет от мрежата), с най-добри топлоизолационни показатели са средните по плътност вати - не леките, не и тежките/подови. ЛИЧНО ЗА МЕН въздуха не е изолатор, ако и практически да е възможно да се херметизира - влагата, която попада в него разваля "манджата".

Тема "Какво ви е мнението за каменна минерална вата 3 см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: