Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Ако си сигурен че всички профили са свързани може и на едно място но по-добре на няколко. Поне едното да е до стена за да може да стигнеш профила покрай стените. Използвай възможно по-маломощна пробна лампа. Така ще успее да светне и при лоша връзка между профилите а те не са чак толкова лош проводник. Все пак са поцинковани.
Все още си мисля че имаш само индуктирано напрежение. Пробвай с фазомера как свети на профила при напълно изключени консуматори в жилището и при включени. Така и не каза дали си направил пробата с бушоните и да видиш от кой кръг свети.
:partyman:
alsted - майстор
Emooo написа:
... дадох накъсо тавана и нулата на контакта. Моята логика е че ако имаше фаза щеше да гръмне бушона. Нямаше проблем.

После направих обратното свързах фазата на контакта с профила на тавана и тогава гръмна бушона.
Бих казъл: "не правете това у дома"!
От друга страна, май колегите не са го забелязали това ... Тук нещата по-скоро намирисват на "слаба нула" :?
Emooo - напреднал
Какво означава слаба нула? Остава и други проблеми да има сега... :sad: Викнал съм електротехник да се занимае с тези неща.
PCL82 - майстор
И до тук никой не предупреди, че метални конструкции, по които минават кабели се заземяват! Същото важи и за гипсокартонените конструкции. Най-първо си изясни как минава инсталацията. Имаш ли проект или всичко е майсторски импровизации? Както казаха колегите, най вероятно е от осветлението. Провери първо около излазите за лампите, да не би някой висящ кабел да се опира някъде. После провери дали проблемът е постояннен или зависи от положението на ключа за лампите. И така по метода "разделяй и владей" локализираш проблема.

После взимаш мерки грешката да не се повтаря, заедно с други подобни грешки и заземяваш всички конструкции към РЕ проводника на инсталацията, към кръг контакти или най-добре в таблото. За проводници ползвай жълто-зелени 2,5мм2 ако са механично защитени или 4мм2 ако не са. Връзката с профилите трябва да стане с калайдисани кабелни обувки и федершайби/таралежки на болта. Не се допуска директен контакт на мед с поцинковани части, при нужда се позват биметални шайби.
alsted - майстор
Провери дали имаш офазяване на други места у дома: парапети, водопровод, металните корпуси на всички уреди, самата нула в контактите (най-вече). Кажи ни и ще продължим разсъжденията.
MIRO_073 - майстор
Emooo написа:
... Викнал съм електротехник да се занимае с тези неща.
Най-разумния ти ход.
Emooo - напреднал
MIRO_073 написа:
Emooo написа:
Най-разумния ти ход.
Това беше ясно от самото начало че ще работя с електротехник. Просто исках да съм наясно с опасностите и вариантите които могат да се окажат.

Електротехника свърши много добра работа. Оказа се че в мазилката електрически кабел е забит с пирон, който допира фазата. Тъй като мазилката в тази част беше още влажна през нея се предаваше ток на профила който е хванат за стената. Другите стаи нямаше проблеми. За тези които ще се сблъскат с подобни проблеми, ще кажа още че електротехника хвана кабела като допря сондата до мазилката и тя отчете фаза. Надявам се моя проблем да помогне на други да решат своите.

Благодаря.
MIRO_073 - майстор
Emooo написа:
MIRO_073 написа:
Emooo написа:
Най-разумния ти ход.
Това беше ясно от самото начало че ще работя с електротехник. Просто исках да съм наясно с опасностите и вариантите които могат да се окажат.

Електротехника свърши много добра работа. Оказа се че в мазилката електрически кабел е забит с пирон, който допира фазата. Тъй като мазилката в тази част беше още влажна през нея се предаваше ток на профила който е хванат за стената. Другите стаи нямаше проблеми. За тези които ще се сблъскат с подобни проблеми, ще кажа още че електротехника хвана кабела като допря сондата до мазилката и тя отчете фаза. Надявам се моя проблем да помогне на други да решат своите.

Благодаря.
За нас не беше ясно, че ще работиш с електротехник. Предполагам, че той ти е обяснил всичко което пита тук. Все пак тук е "Направи си сам".

И какво имаш на изпредвид под "сондата"?
Emooo - напреднал
Ами не знам какъв беше този уред :). Като го докосне до фаза и издава звук и святкат някакви светодиоди. За разлика от фазомера имаше кабел за маса.
darken_nz - специалист
Това е бил някакъв тестер за напрежение и верига (най-вероятно)
Тукашните майсторя му викат пробник.

Тема "Офазени профили на таван с гипсокартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: