• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ole4ko - специалист
Е това беше наистина полезно :) Имах притеснения за нивото на помещението да не стане ниско, защото ще правя и окачен таван, но явно така ще се получи. Относно вида на отопление какво бихте казали ? Живея в малък град а общата квадратура която ще отоплявам е около 200 квадрата (първоначално 50кв.м.) Искам да бъде нещо което мога да го ползвам за малко сега но в преспектива за цялата къща в бъдеще (понеже ще живея сам за сега) твърдо гориво ли да е, климатици ли ? Има и газопровод до новата къща, но на фона на всички съседи които искараха един сезон и се върнаха към старите методи за отопление май ще го изключа като вариант...
syncho - майстор
Ако ти се чисти, най-евтиния вариант за сега е на дърва една каминка от рода на прититата, а после като почнеш да ползваш всичко можеш и на пелети да минеш. Климатиците аз лично не ги предпочитам, заради начина по който топлят. Можеш да минеш и с един-два електрически конвектори също докато пуснеш целия апартамент.
Ole4ko - специалист
Най вероятно така ще е. Прегледах тези изолационни панели но излизат нещо от сорта 20 лв. кв. м. което е в пъти по скъпо от фибрана. Някой на ясно ли е с редовните му цени или съм попаднал на нещо скъпо. За 40 кв. м. трябва да направя два кръга от по 100 метра нали ? или по малко . Ще взема от тези белите тръби за отопление които са чул съм че стават за подово отопление
syncho - майстор
Само да не излезе като реклама, но ние имаме такъв на 12лв.
Ole4ko - специалист
Доста по скъпо от фибрана идва. Май той ще си остане по добрата опция ...
syncho - майстор
Ами зависи от гледната точка. Като почнеш да нареждаш тръбата ще разбереш какво имам в предвид :)
Ole4ko - специалист
Да определено с тези ще е по лесно с тези пъпки. Но разликата в парите не е малка
syncho - майстор
Зависи човек как си оценява времето. Аз я използвам, защото времето ми е скъпо и не мога да си позволя 3 пъти (че понякога и повече) по-бавно полагане... заплатите си вървят, а обектите се трупат :)
Ole4ko - специалист
Аз пък имам време то не е проблем :) Само събирам информация сега да видя кое е най доброто и как се прави защото всичко ще правя сам.. :)
hr.hristov57 - специалист
Ole4ko написа:
Е това беше наистина полезно :) Имах притеснения за нивото на помещението да не стане ниско, защото ще правя и окачен таван, но явно така ще се получи. Относно вида на отопление какво бихте казали ? Живея в малък град а общата квадратура която ще отоплявам е около 200 квадрата (първоначално 50кв.м.) Искам да бъде нещо което мога да го ползвам за малко сега но в преспектива за цялата къща в бъдеще (понеже ще живея сам за сега) твърдо гориво ли да е, климатици ли ? Има и газопровод до новата къща, но на фона на всички съседи които искараха един сезон и се върнаха към старите методи за отопление май ще го изключа като вариант...
Ole4ko, от няколко години живея в къща, построена по стопански начин и до много голяма степен по почина „НАПРАВИ САМ”. Всичко в една къща е важно – дограма , врати, подове, изолация, но най-важно е отоплението - отоплителния сезон за района на София е 6месеца. Добре изолираната къща с добра дограма спестява 40-45% от разходите за отопление, но това зависи и от източника на отоплението. За моята къща, 200м2+300л БГВ, 6 см изолация и 5 камерна дограма с К стъкло използвам отоплителна система на пелети, която работи непрекъснато през сезона. Управлението на котела е напълно автоматично с микропроцесорен блок. След като си задал желаната температура на топлоносителя примерно 55- 60*С - той я поддържа с изменяне автоматично мощността на горелката в диапазона 3-20 Квт в зависимост от включените потребители (радиатори,лири) и топлозагубите, можеш да ограничиш максималната мощност, .. и още много други неща. Има ниска консумация на ел.енергия мах 145Вт(при запалване ) и работи автономно с UPS 200Вт и акомулатор 62Ач повече от10 часа. Почистването -1 път на 10 дни и става за около 20-30 мин.
Относно подовото- в чист вид едвали ще е достатъчно с 200м тръба да осигуриш желаната температура, като се има в предвид,че не е ефективно да има подово под дивани ,секции и др, а те са около 15-20% от общата площ на помещението. Още повече предполагам,че не целия хол ще е с терекот, затова помисли дали не е по-добре комбинирано- подово+радиатори. В моята къща имам комбинирано - във фоаието и част от трапезарията , като кръговете (около 30м) са захранени от връщащата вода от радиаторите.Ефекта при подово отопление се чувства след втория час от запалване на котела така, че ако си на котел на твърдо гориво?? едвали ще постигнеш желания резултат. . Всичко това го казвам от личен опит,без да ангажирам или засягам някого.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: