От мобилни телефони до цифрови камери
AAsat - специалист
Апарата е произведен в завода в Перник - модела е Т10. Предварително искам да направя уговорката, че описвам проблема както са ми го описали на мене - ще се занимавам с него в неделя и търся ако е възможно някаква предварителна информация. Апарата има регулировка на тока и на времето, за което се подава заваръчния ток. Проблема е че времето за заварка не се регулира - като се натисне педала се подава ток докато се отпусне. Задаването на тока става с въртящи се многопозиционни превключватели - подобни на тези от линка - http://kvazer.com/regulators-and-protec ... tions.html - нищо чудно това да е времереле, което се вгражда в апарата като готов модул. Апарата не е ползуван много дълго време - проблемите може да са и контактни и кабелни и всякакви други (примерно грешка на ползвателя).
Питането ми е за евентуално техническо описание, или ако някой знае - да каже нещо за модела на евентуалното времереле или пък ако някой се е борил с подобен проблем да сподели опит. Засега не мога да дам по-конкретна информация и не търся конкретен отговор на проблема а по-обща информация ( е разбира се ако някой се е занимавал с конкретно такъв проблем може и да каже нещо конкретно).
pansim - майстор
А защо не се помисли за вариант, с електронно управление на времето за подаване на ток?
Найденов - специалист
AAsat написа:
... Задаването на тока става с въртящи се многопозиционни превключватели - подобни на тези от линка - http://kvazer.com/regulators-and-protec ... tions.html - нищо чудно това да е времереле...
...........
... ако някой знае - да каже нещо за модела на евентуалното времереле или пък ако някой се е борил с подобен проблем да сподели опит. Засега не мога да дам по-конкретна информация и не търся конкретен отговор на проблема а по-обща информация ( е разбира се ако някой се е занимавал с конкретно такъв проблем може и да каже нещо конкретно).
Ясно е, че засега не си прегледал "пациента", а се опитваш да го консултираш по телефона.
Не е ясно обаче (както на теб, така и на нас) тези превключватели тока ли регулират или времезадръжката. Според мен оттук се настройва цифрово реле за време ("... Проблема е че времето за заварка не се регулира - като се натисне педала се подава ток докато се отпусне..."), а токът се регулира по друг начин. Може и да съм в грешка :? , ама без схемата- :roll: само догадки :-k.
Изхождайки от моя скромен опит не с този апарат, а с този тип превключватели, мога да споделя това:
За тях е необходим преобразувател на двоично- десетичен код в десетичен- интегрална схема HEF4028 (буквите преди цифровото означение може и да са други в зависимост от производителя), руският аналог е К176ИД1.
Ако може да покажеш поне снимка от предния панел на уреда пак ще е в полза, пък оттам нататък- ще се борим. Ако не си наясно със свързването на този тип превключватели- ще обменяме опит.
Успех!
AAsat - специалист
Наистина съм допуснал грешка в поста си - не тока а времето, през което се подава тока ( времезадръжката, както беше казано в горния пост ) се регулира с превключвателите. Извинявам се за подвеждането и благодаря за корекцията.
Найденов - специалист
Така, сега остава да се уточни въпросните превключватели дали са от този тип, който си показал- кодиращи- с 5 извода или от този
Изображение.
Това има значение, понеже последните са с 11 извода и не се нуждаят от ИС- преобразувател на двоично- десетичен код в десетичен.
AAsat - специалист
Модела е С-10 - грешка в телефонната комуникация. Релето за време е като това от линка - http://prodavalnik.com/photos/ad/14240419/1/ - само че е ЕРВЦ - С10 - предпплагам, че е от 1 до 999 сек - надписа е изтрит. А приблема се оказа предмониторен - баща ми е сложил задръжка 100, а това е вероятно 100 сек. Като се сложи примерно 002 всичко е ок.

Тема "Проблем с апарат за точкова заварка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: