• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hidrazin - майстор
:-D Интересно медното фолио на каква цена и от къде го взе? Имам едни залежали медни тръби и се каня отдавна за нещо такова. Я сподели размерите и колко успява да стопли?
:partyman:
На този гравитачен принцип си свържи бойлера със слънчев панел на балкона ще ти е най евтино и без всякаква подръжка. Съответно инвестицията ще се върне за два сезона.

Прикачен файл

14042013054.jpg
dimitarg - специалист
при тази цена на тока, тези 100-150лв икономии ги смятам не за година, а за месец, т.е. колектора се изплаща за около 3 сезона.
syncho - майстор
dimitarg написа:
при тази цена на тока, тези 100-150лв икономии ги смятам не за година, а за месец, т.е. колектора се изплаща за около 3 сезона.
Малко си се изсилил :) Ти да не правиш малък реактор, че да спестяваш по толкова?
dimitarg - специалист
syncho написа:
dimitarg написа:
Малко си се изсилил :) Ти да не правиш малък реактор, че да спестяваш по толкова?
ми както и да го смяташ, не са 10г.
Evgeniy - майстор
100лв ток на месец е приблизително всекидневно подгряване на 300 литра вода от 25 до 70 градуса.
vladilen - специалист
предполагам, че колегата няма да се сърди, все пак това мисля не е с комерсиална цел =D>
http://sunenergy.comlu.com/bg/index.html
http://sunenergy.comlu.com/online/table3.html
а сме виждали и други откровенно заблуждаващи (и комерсиални) измервания... :vom:
pansim - майстор
Предварително се извинявам, че може да не е на място въпроса ми - кои вакумно тръби са за предпочитане и защо?
Сухите или мокрите?
Ако може мненията да не са базирани на реклами в разни сайтове, а да са подкрепени с теория =D>
Evgeniy - майстор
Това е една колкото стара, толкова и спорна тема.
Краткият отговор е : "Зависи от целите и задачите".

Ето малко факти и теория, както ги виждам аз (IMHO), а който иска да ги осмисля и коментира.
1. Устройство
Мокра тръба: - Вакуумна тръба със селективно покритие; силиконов уплътнителен пръстен; колекторна част, сравнително добре топлоизолирана.
Суха тръба: Вакуумна тръба със селективно покритие; алуминиева вложка; топлинна тръба; термоконтактна паста; тръбен топлообменник с медна колекторна тръба; изолация от вата.

2. Начин на пренасяне на топлината:
Мокра тръба: - дирктно от съклото контактно към топлоносителя (вода обикновено) (1 преход).
Суха тръба: - от стъклото контактно към алуминиевата вложка; (1) към топлинната тръба; (2) към топлообменника (3); към топлоносителя (4).

Дори ако приемем, че топлинната тръба е един супер топлопроводник, каквато и е функцията имаме 3 гранични прехода (съпротивления) по пътя.
На сайта на Solar Keymark (Престижна сертифицираща организация) има база данни с колектори и ТТ данни от реални тестове. Взех от там 2 конкретни модела колектори с еднакъв брой тръби суха и мокра тръба и мократа има по-голяма мощност. Ето тук съм писал вече за това:
viewtopic.php?f=10&t=40334&start=20#p459596
Причината може и да е само в по добрата изолация на конкретния модел или друга.

Сега е време за "НО" и "Обаче":
- Колектор със суха тръба има около 0.6 - 1 литър топлоносител и е много "пъргава система" - веднага предава топлината.
- Колектор с мокра тръба има голям обем вода (около 50 литра за 20 тръбен), който е поизстинал през нощта. Той ще трябва да стопли цялата тази вода над минималната Т, преди да почне да подава, така че започва с 1-1.5 часа по късно. От друга страна вечерта имаш още 50 литра топла вода, която продължава да топли бойлера и през нощта, когато долния му край изстине.
- Китайските топлинни тръби са пълни с вода във вакуум, и понякога се пръсват от студа, защото системата е пълна с пропилен гликол и вкарва ниските температури до тръбата.
- Температурата на стагнация при прегряване е значителна при сухата тръба (170-190*C) и не по-висока от 100-105 градуса при мократа, като се компенсира с просто доливане на вода, срещу пълнене под налягане.
- Колектор със суха тръба може да достигне работна температура от порядъка на 120 градуса и изисква медни тръби и твърд припой
-Колектор с мокра тръба има максимална температура около 90-95 градуса, което позволява използване на евтини тръби и опростена инсталация.

Това са моите наблюдения по темата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Въпрос за вакумен слънчев колектор за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: