• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
exvitermini написа:
Модулиращата горелка на Bisolid намаля мощността на горивния процес малко преди да е достигнала необходимата температура, зададена от термостата. Това допринася за максимален температурен комфорт. За да няма непрекъснати температурни разлики, като превишаване зададените градуси и след това спадането им, което се получава при старт стоп режима, затова се използва модулацията. Горелката на Bisolid може да управлява помпата и да я пусне да циркулира в момент когато вече има достатъчно топла вода във водната риза, а не още от самото начало на палене на котела. По принцип Bisolid горелката е по- добра от GP 4 та генерация. Като цяло Bisolid Saver Automatic е страшно добър котел с триходова конструкция и висок КПД.
Колко е модулираща горелката вече го коментирахме! Това,че може да управлява помпата не е кой-знае какво върхово достижение! Че се управлява от стаен термостат е характерно за горелките работещи "он-оф".
Иначе просто добре звучи като продуктово позициониране.
stedi - напреднал
filmatoplo написа:
Имаш 8 броя стайни термостати ли :? :) , след като никой от тях не е свързан с горелката -към кое са свързани сега :? .
Стайните термостати управляват ел. задвижки на подово и конвектори за всяко помещение...
LazarGanev - "Велик майстор"
Горелката на Bisolid си е де факто GP4, но с друг капак и друго управление, може да се каже скрита GP5.
Strahil - специалист
hr.hristov57 написа:
exvitermini написа:
Модулиращата горелка на Bisolid намаля мощността на горивния процес малко преди да е достигнала необходимата температура, зададена от термостата. Това допринася за максимален температурен комфорт. За да няма непрекъснати температурни разлики, като превишаване зададените градуси и след това спадането им, което се получава при старт стоп режима, затова се използва модулацията. Горелката на Bisolid може да управлява помпата и да я пусне да циркулира в момент когато вече има достатъчно топла вода във водната риза, а не още от самото начало на палене на котела. По принцип Bisolid горелката е по- добра от GP 4 та генерация. Като цяло Bisolid Saver Automatic е страшно добър котел с триходова конструкция и висок КПД.
Колко е модулираща горелката вече го коментирахме! Това,че може да управлява помпата не е кой-знае какво върхово достижение! Че се управлява от стаен термостат е характерно за горелките работещи "он-оф".
Иначе просто добре звучи като продуктово позициониране.

Ако искаш да разбереш наистина как работи горелката можеш спокойно да и прочетеш паспорта. Там ще разбереш как точно става самия процес на модулация на горенето. Ще разбереш, че управлението на помпата е една много добра допълнителна възможност.

Ще разбереш, че горелката работи и модулира по температура на изходящата вода и не работи на принципа на „он-оф“.

Все пак тук коментираме неща, които ни интересуват и искаме да научим, като целта е да споделяме вярна информация, което става по-лесно ако се запознаеш с техническата документация, която в този случай е на един клик разстояние.
syncho - майстор
За 5 поколения поне това са направили :)
hr.hristov57 - специалист
Стахиле, ти виждал ли си на живо как работи наистина модулираща горелка?
Много добре и няколко пъти четох написаното за въпросната горелка, но никъде не пише,че модулира по температура на изходящата вода, а точно напротив .... по памет "съвместо със стаен термостат"-т.е. управлението на режима на работа е от стайния термостат, къдета промяната на стайната температура е много по-бовно отколкото температурата на изхода на котела. В потивен случай на горелката ще и се "завие свят" от палене и гасене.
Аз лично имам горелка която автоматично сменя мощността си в диапазона 3-20 Квт и се управлява по обратна връзка от изходящата температура на котела, като поддържа зададената температура +/-2,5*С , а в стаите температурата се определя от термостатичните глави на радиаторите. Моля не ми обяснявай какво е модулираща горелка и коя е такава.
Christo - майстор
За да има плавно и ефективно регулиране на мощността на горелката, температурите трябва да се следят не с контактни термодатчици, а с такива, които дават непрекъсната информация за стойността на температурите. Има доста видове, които не са взаимо заменяеми, Pt100, Pt1000 са най-масовите. Следейки температурите и помнейки предисторията, управлението на горелката намалява плавно мощността, така че да се избегне прегряване. Следят се доста температури. Намаляването става, като се намалява количеството на подаваните пелети. Това изисква да се намали и количеството на подавания въздух, тоест горелката трябва да има инвертор за управление на двигателя на турбината. Още по-добре е да се следи и състава на пушека с ламбда сонда и съответно да се корегират допълнително оборотите. И освен електрониката има и доста "дебел" софтуер. И всичкото това няма как да струва 1000 лева и да е читаво. Щото кафе се прави от кафе. Не става с печена леблебия за съжаление :)
filmatoplo - майстор
Още преди да съм чувал за модулиращи пелетни горелки си постигах подобно регулиране с пиролизни котли Атмос , само че не чрез горивния процес (той си оставаше на оптимал ) а чрез трипътен смесителен вентил с задвижка преди радиаторната помпа , модулирането или промяната на подаваната мощност се извършва по температура на водата .
Christo - майстор
Атмосите имат разработено доста добро собствено управление за помпи, вентили, отчитат външна температура и т.н. Даже като отидеш на сайта им и превключиш на немски език, се оказва, че за германските другари слагат и ламбда сонди и други благинки :? Пък за нашего брата на пулта на мястото на управлението пристига една хубава лъскава тенекийка :lol: Питах чак в Чехия не може ли да ми доставят един котел с всичко по него, като за бели хора. Не можело :x Е ми, продадоха един котел по-малко....Това беше преди две години де. Не знам сега как е.
Strahil - специалист
hr.hristov57 написа:
Стахиле, ти виждал ли си на живо как работи наистина модулираща горелка?
Много добре и няколко пъти четох написаното за въпросната горелка, но никъде не пише,че модулира по температура на изходящата вода, а точно напротив .... по памет "съвместо със стаен термостат"-т.е. управлението на режима на работа е от стайния термостат, къдета промяната на стайната температура е много по-бовно отколкото температурата на изхода на котела. В потивен случай на горелката ще и се "завие свят" от палене и гасене.
Аз лично имам горелка която автоматично сменя мощността си в диапазона 3-20 Квт и се управлява по обратна връзка от изходящата температура на котела, като поддържа зададената температура +/-2,5*С , а в стаите температурата се определя от термостатичните глави на радиаторите. Моля не ми обяснявай какво е модулираща горелка и коя е такава.
Виждал съм. В конкретния случай горелката на Bisolid-а може да работи в 2 режима.

1. Без стаен термостат->Модулация по зададена температура на изходящата вода, където Pt1000 е сензора, който подава информация за температурата ;

2. Със стаен термостат->Модулация при работа със стаен термостат, тогава вече има оптимизация по време.

Така че става дума за 2 различни режима на работа. :drinkers:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Комбиниран котел на дърва и пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: