Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drastar - специалист
http://upload.bg/?get_file=c331783ae611 ... 671a895f92

ПП. предпазителите не е казано, че трябва да са 16А, но поне тук в белгия по малките са по скъпи, 10А е по скъп от 16А :?
goodkat - специалист
Ей drastar, златни ти ръчички.

Ама много тежко.. те само контакторите (ако са Шнайдер) ще ми излязат близо 600 лв. Няма да ми е по финансовите сили това табло, освен ако не използвам някакви по-евтини марки.
Иначе ако няма контактор и замине реле (недай си да има късо) заминава ли уреда след него ако няма предпазител? То и на БГ пазара като гледам предпазителите 10А имат малка ценова разлика с тия 16А, но аз съм чел, че е хубаво да се изчислят предпазителите според натоварването и да не се слагат по-големи. Между другото на моята схема съм сложил 7 предпазителя а ти на твоята 9? Тая джаджа INVERSEUR ми изглежда като bypass панелите за UPSите ( http://www.apc.com/resource/include/tec ... P5000RMI2U ). Ролята на това устройство е да минава от UPS директно към мрежата за да може да се подмени / ремонтира UPS. Предполагам, че може да се използва и за минаване от един ел. източник към друг (като в моя случай с примерно изгаряне на бушон, ако пускам кабел от разклонителна кутия). Дали може да го прави автоматично?
И контакторите с 220 волта си работят нали? Моите релета взимат 5V +3.3V от контролния компютър за да се пускат / спират. Предполагам че платките с релетата и контролния компютър мога да ги сложа на една текстолитна плоскост и да ги закрепя за шината. Аз имам и два Watt измерватели, като смятам да сложа по един пред всеки UPS за да виждам моментно ползване (може да се направи и схема за да пуска информация онлайн) ( http://media.treehugger.com/assets/imag ... oto347.jpg )
А програмата която ползваш за да ги правиш тия схеми от компанията ли са ти я разработили или е на някаква трета страна?
drastar - специалист
Здравейте,
Иначе ако няма контактор и замине реле (недай си да има късо) заминава ли уреда след него ако няма предпазител?
Не мисля, че ще замине уреда. Моля колеги съфорумци да споделят мнение за да не излъжа питащия.
но аз съм чел, че е хубаво да се изчислят предпазителите според натоварването и да не се слагат по-големи.

Предпазителите са изчисляват по кабела който ще ползваш, в твоят случай за контакти ти е нужен кабел 2,5мм², това означава, че можеш да сложиш до 20А.
Между другото на моята схема съм сложил 7 предпазителя а ти на твоята 9?
Разгледай по обстойно схемата TD UPS, там има 2 предпазителя резерв, ако някой ден ти е нужно нещо допълнително. Естествено може и да се премахнат от схемата, и да не се поставят в таблото.
Тая джаджа INVERSEUR ми изглежда като bypass панелите за UPSите ( http://www.apc.com/resource/include/tec ... P5000RMI2U ). Ролята на това устройство е да минава от UPS директно към мрежата за да може да се подмени / ремонтира UPS. Предполагам, че може да се използва и за минаване от един ел. източник към друг (като в моя случай с примерно изгаряне на бушон, ако пускам кабел от разклонителна кутия). Дали може да го прави автоматично?
#-o вярно bypass #-o в случая е да преминеш на директно захранване. Това което ти показваш или подобно съм го виждал да се монтира за 2 UPS-а. Захранване от двата UPS-а влизат в него, а излиза примерно 1, като ти можеш да избираш на този изход да е захранен от UPS 1 или 2.
И контакторите с 220 волта си работят нали? Моите релета взимат 5V +3.3V от контролния компютър за да се пускат / спират.
Не, на схемата има трансформатор 12-24 волта, с който ще се управляват контакторите, чрез твоите релета.
Предполагам че платките с релетата и контролния компютър мога да ги сложа на една текстолитна плоскост и да ги закрепя за шината.
Да можеш
Аз имам и два Watt измерватели, като смятам да сложа по един пред всеки UPS за да виждам моментно ползване (може да се направи и схема за да пуска информация онлайн) ( http://media.treehugger.com/assets/imag ... oto347.jpg )
Също може, щом ги имаш
А програмата която ползваш за да ги правиш тия схеми от компанията ли са ти я разработили или е на някаква трета страна?
EPLAN, AUTOCAD и FIX-O-CAD са програмите с които работя, не професионално разбира се :-D

На последно място оставих контакторите, защото продължавам да твърдя, че е по добре :mrgreen:
Ама много тежко.. те само контакторите (ако са Шнайдер) ще ми излязат близо 600 лв. Няма да ми е по финансовите сили това табло, освен ако не използвам някакви по-евтини марки
Как не се тих по рано за релета #-o , което не е компромисен вариант, а същото, но значително по евтино. На мястото на контакторите да сложат ето тези релета. Няма да променям схемата освен, ако не поискаш.
http://www.tme.eu/bg/details/56.32.9.01 ... 90120000/#
+
http://www.tme.eu/bg/details/96.72/elek ... 200000000/

Е това за сега, и ще помоля колегите, които съм сигурен, че четат, да се включат и те, защото може и да намерят по добър вариант, за който, аз не се сещам. Па и, ако пиша глупости да ме сритат по кокалчето :weedman:

Айде :drinkers:
KingLin - майстор
Релетата, които си показал, Драстар, са почти същите като тези които има той, само че са за 12А товар. При него е излишно да си купува след като има готови и няма да ги пренатоварва след като ги разделя на отделни кръгове.
Това с байпаса на ЮПС-а добре, ама за какво му е на него да влага излишни пари, щом става дума за хобистика, а не за професионално изпълнение на сървърно помещение. Моя съвет е да не се набутва пари за такива.
Вярно е че предпазитела се избира според кабела но това е когато кабела е вече там. В неговия случай си изчислява необходимата дебелина и съответния предпазител според товара. По-дебел кабел не пречи, но това не значи, че трябва да сложи по-голям предпазител. Как става съм писал по-горе.
goodkat - специалист
Здравейте!

Извинявам се, че ми отне толкова време да отговоря, но съм доста зает напоследък.

drastar,
Ако няма контактор и замине реле, според мен има вероятност да замине уред (ако даде на късо), или поне да замине захранване на някой сървър. Ще съм благодарен ако и други споделят мнение по този въпрос.
За изчисляването на предпазителите, ще взема под внимание кабела тогава и ще сложа предпазители 16А. За допълнителните предпазители ще пусна кабели и ще предвидя място на шината, но за момента не мисля да ги поставям (за да успея по-бързо натрупам нужния финанс за изграждането на таблото).
Относно bypass устройството, на този етап не мога да реша, понеже предполагам, че цената на БГ пазара ще е висока, за това ще чакам да излезе нещо примамливо от чужбина (те обикновено са с уши за монтиране в сървърен шкаф, така че ако си взема по-дълбоко табло ще влезе и там). Все още е под въпрос дали с това устройство ще мога да минавам между 2 отделни ел. източника (от ел. таблото) или само между UPSи, или UPS и директно ел. табло.
Понеже както казва KingLin, решението което се търси не е изцяло професионално, и не ми носи доходи към момента, мисля че ще пропусна контакторите и трафа. А тези релета, които предлагаш не видях да имат бутонче за ръчен режим както контакторите?

Благодаря ти, че ми каза какъв софтуер използваш за схемите, ще си поиграя с него. И аз ще се радвам ако и други разбирачи се включат в дискусията и кажат ако има нещо пропуснато.

KingLin,
И аз смятам същото за релетата, ще видим какво ще каже drastar. Bypass за UPS не са скъпи по западните аукциони, може все пак да се сдобия с такова нещо. Има ли някакъв такъв превключвател между два AC ел. източника, за предпочитане автоматичен, така че при падане на едната връзка да минава на другата? 16А предпазители ще са ОК в крайна сметка.

За се предотврати потенциално умиране на уред след умиране на реле, мога да мушна по още един предпазител след релетата евентуално? Някакво по-евтино решение (като добър заместител на Шнайдера ми говориха за някакви словенски предпазители едни познати, ама не запомних марката, че бях малко пил, та трябва пак да питам и да споделя тук името, за да ми кажете вашите мнения).
KingLin - майстор
Оставам с впечатлението, че пак си не наясно как да си сметнеш предпазителите. Щом си знаеш мощностите и те няма да се променят, предпазителя го избираш според тях, както и кабела. Да сложиш по-дебел кабел не пречи, но да сложиш по-голям предпазител от необходимото може и да навреди.
Допълнителен предпазител след релетата няма смисъл. Помисли как може да се развали едно реле и какво би се получило в отделните варианти и ще стигнеш и сам до този извод.
Относно превключването - един АВР струва доста парички, така че го забравяме. Това което мога да ти предложа е да сложиш контактори само на линиите с UPS, които ще са следните: 1 Нормално Отворен (НО или NO) и един Нормално Затворен (НЗ или NC) контакт. На НО е основната линия, а на НЗ резервната. Управлението на контактора е от основната линия, т.е. на А1 на контактора подаваш фаза от нея, а на А2 - нула. В работно положение НО е затворен, НЗ е отворен и си имаш захранване от основното. Ако спре тока, на А1 няма никой и НО се отваря, но пък НЗ си се затваря и по него получаваш захранване от резервната линия. Като се върне захранването по основната линия всичко си отива пак на мястото. Това е елементарен "АВР", които ако не го сложиш преди UPS може да ти докара беля, защото е все едно да ти "премигне тока" както се изразяват повечето хора. Предлагам ти този вариант само ако ще го правиш както ти спомена по-горе и ще имаш еднородна фаза на двата входа. Ако мислиш да взимаш резервно захранване не от къщата, а от друго място, не го прави.
goodkat - специалист
Здравей KingLin.

Малко объркано звуча, извинявам се за което. По-хубаво ще е да сложа по-големи предпазители сега, защото в бъдеще мога да сложа по-големи UPS-и, за да държат повече сървъри. На някои линии ще са 16А (UPS), на други 10A (отопление, охлаждане). Относно контролните релетата - за това питам, защото аз не съм имал случай да видя счупено реле, та не знам дали не може да даде на късо или просто като се счупи спира да прави връзка.
Това с контакторите, което предлагаш е добро решение. Може да се изпълни и с релета предполагам. Резервното захранване ще идва пак от къщата, да.
АВР е доста скъпо решение, а УМ шалтерът ще се нуждае от някой, който да го врътне, а това не е възможно постоянно. Всичко нежно е зад UPS, а на вентилацията и отоплението дори и да им "премигне" тока, не мисля че ще ги бърка, или греша?

Весели празници =)

Тема "Ел. табло за малко сървърно помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: