Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Браво супер е!!!!
Chakal - специалист
Здравейте, в последно време се улавям, че не карам с всичката газ, а с около 20-25км/ч. С това печеля доооста по-голям пробег, а и не бързам за никъде. Явно това ми е приятната скорост за придвижване без да се налага да гледам пътя за дупки и тн. Не карам по булеварди и други натоварени пътища, винаги си подбирам маршрути с минимум движение.

Моля за съвет, идея или готов вариант за "проблема" ми. Искам с ЦК ключе да мога да ползвам круиз контрол. Желана от мен скорост е около 20км/ч , да мога да блея и да се придвижвам.

Ключето може да се монтира на врътката за газта, или на отделна конзола за по-бърз достъп.

Имам 3 кабела във врътката - плюс, минус и сигнал. Предполагам трябва някакъв резистор да се сложи на кабела за сигнала.

От тук нататък, моля някой по-запознат с електрониката да помогне.
Ради Тодоров - специалист
Какъв контролер ползваш?
ndinev - специалист
Взимаш потенциометър линеен пет килоома. Единия краи към минус. Сигнала и плюса влизат на цк ключа. От там ги разклоняваш по старумо в едното положение, а в другото плюс да отива в другия краи на потенциометъра а сигнал на средния.

Имай в предвид че газта не случайно е направена да изисква усилие и присъствие от твоя страна. Това с ключа си е риск.
Subsa - специалист
Може с контролер да се направи:
- сигнала минава през него, той се захранва от 3те кабела
- като се натисне бутон, контролера дава в изхода напрежението, което е имал на входа, когато е бил натиснат бутона.
- взима се сигнал от спирачките, за да отпада круиз функцията при натискането им
- може да се добавят други глезотиики, като волтметър и не ми идва друго сега :D

лесния вариант е с делители на напрежение и механично 3-4 бутона да се самоизключват при щракане помежду им, няма вариант да спре без да бутне бутон обаче :|
контролера няма такава функция?

Защита с датчик на в седалката или по дръжките? да следи има ли шофьор :lol: :lol: :lol:
Тани - модератор
А ако си е чист бутон без самозадържане, който да поддържа тази скорост само докато е натиснат?
Chakal - специалист
Контролера е 1000w, незнам да има круиз, а и да има - не съм на ясно.

Ясно е, че за да спра, ще трябва да изключа бутона, това с потенциометъра ми хареса. Ще може да се регулира скоростта (предполагам), ще видя някой познат да ми го изпълни, че с кабелите нещо ...

Или да си разглобя моята врътка , и да помисля за вариант със самозадържане на лостчето.
Subsa - специалист
Ти си с бутон за палеца, нали?
При мен се върти цялата дръжка, като на мотор и не ми пречи.
Изглежда с палеца не е удобно.
Реално, като си хвана дръжката в някакво положение и си я държа като нормална дръжка, не прилагам голямо усилие. Може да пробваш с дръжка в Китай са по 8 юана или 2лв, да дойде за 5...
val4o89 - специалист
Една снимка на жребеца. За съжаление другите снимки са размазани и няма да ги качвам. Също така на снимката все още не съм монтирал предния капак :) Мисля, че стана адски добре.

Изображение
Chakal - специалист
Не, че е зле, но е далече от
val4o89 написа:
Между другото в скоро време ще видите нещо невиждано до момента в сферата на кутиите за батерии :)
Същото изпълнение го е показал колегата на предната страница. Така като го гледам се доближава доста до визията и килограмите на мотоциклет. Абе, важното е да ти върши работа.

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: