Напишете въпрос свързан със санирането.
pipbel - майстор
Вчера взех 1 пакет минерална вата.
Смятам да изолирам комина в таванската му (неотопляемата ) част.
Самия комин е измазан, а ватата е с малка плътност - 30кг
Идеята ми е да сложа ватата и да е укрепя към комина с гъвкава тел, а напролет като се постопли да я измажа отгоре с теракол.

Правилно ли е или има и по-добро решение ?
tinalex - специалист
Защо,не тегли ли?Според мен няма да има особен ефект.По-добре го удължи малко.
dron4o - специалист
ефекта ще е отрицателен защото ще дадеш пари на вятъа. Както каза tinalex по добре да удалжиш. А и дай малко уточнение по темата да не говориме на вятъра.
pipbel - майстор
Комина ми не е действащ, сега съм на довършителни работи.
Тоест не е проблема че няма тяга комина, просто решил съм да го облицовам с вата в таванската му част и това е.
Може да са на вятъра пари, ама решението си е мое, нали...
Вече реших да е с 5 см вата, после найлон няколко слоя за пароизолация и предпазване на ватата и накрая да си го закрепя всичко с обикновена тел.
Не ми трябва естетичност понеже става дума за "студен" таван дето ще го ползвам главно като склад за какво ли не.
prascho - майстор
идеята ми се вижда глупава. Обяснявам моето виждане. Без вата, част от топлината, която се движи нагоре в комина ще се отделя в студеното таванско помещение. След като го изолираш, цялата топлина ще си излиза през отвора на комина, който е така или иначе близо разположен до таванското помощение. Тъй като въпросното помещение няма да бъде обитаемо ми се вижда все тая да ти кажа :) т.е както сам определи пари хвърлени на вятъра. /топлина, която се губи!!!/.
Разумно би било да сложиш тази вата в отвора между комина и гредореда на покрива, като по този начин не позволиш през критичната зона /отвора на комина се явява нарушаване на покривната конструкция/ да ти нахлува директно студ.
pipbel - майстор
Дааа, така и смятах да направя.
Не става дума само за коминното тяло, а и за отворите дето преминава през плочата на тавана и през OSB-то на покрива съответно.

Ето и снимка на въпросния обект

Прикачен файл

Toploizolacia na Tavana 003.jpg
Toploizolacia na Tavana 003.jpg (100.16 KиБ) Видяна 6475 пъти
prascho - майстор
Ето какво съм направил аз до момента. При мен е гредоред, найлон отдолу, четири слоя вата 20 см /разминати са два по два/ в хоризонталната част, паропропускливо фолио отгоре. Допълнително в скосените части съм сложил още един слой 5см вата.
Последна промяна от prascho на чет окт 01, 2009 10:27 pm, променено общо 1 път.
pipbel - майстор
prascho
Защо си надупчил така ПДЧ-то, като пчелна пита е станало :lol:
За да "диша" ватата ли?
И с тая цел ли ПДЧ-то е на скара, а не си го положил директно върху ватата ?
Иначе браво - 20 см са си супер изолация.
Таман сметнах че U ти е не повече от 0.19
Направо си казал на топлото хич и да не помисля да бяга през тавана.
Евала.
Тани - модератор
Евала и от мен! Една добра инвестиция!
prascho - майстор
Плоскостите са от стари шкафове. От складове в работата баща ми ги изкопа и ги разби, като малките парчета ще се горят в котела а тези големите плоскости им намирам аз приложения. Наподобяват ПДЧ, но са тежки. Скарата е с цел да може да диша ватата през фолиото. Опасявах се, че ако ги лепна директно отгоре и малкото паропропускливи качества на евтиното фолио ще затрия. Както виждаш, плоскостите са в малък диапазон колкото да се сложи някакъв багаш отгоре.

Външните стени имат 6 мм депрон, и ми предстой да правя плаващ под на целия тавански етаж.
Последна промяна от prascho на пет яну 11, 2008 9:34 pm, променено общо 1 път.

Тема "Топлоизолация на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: