• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
255
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 293

MIRO_073 - майстор
jekasus написа:
Чудех се де да питам :? От тия доставчици вече почва да ми писва, като развален телефон е. Един руснак няма там, само чучмеки :-D
поръчах си кабел за противопожарни датчици, да мога да ги сложа в стаите. досега са изкарани над вратата.
Поръчах си многожилен, а са домъкнали едножилен. Проблем ли е да се използва или да си правя удължители :-D
Прикачен файл:
DSC_1060.jpg
Прикачен файл:
DSC_1028.jpg
Най ми е лесно като има проект :-D ама когато сам трябва да решавам :?
Кабела ти е идеален. В България се използва Jy(St)-Y 1х2х0,5 или 1х2х0,8 той е по VDE и е с плътно жило и е на ДИАМЕТЪР 0,5 или 0,8мм. Като му гледам изолацията и надписите кабела е безхалогенен, неподдържащ горенето и е на Е-180 по VDE демек гарантира 180 мин работа след пожара, но е по руски стандарт. Ако си направиш удължител с такъв кабел си за "трепане" :-D
jekasus - майстор
MIRO_073 написа:
. Ако си направиш удължител с такъв кабел си за "трепане" :-D
Четох из форума че в хипермаркети се продават евтини удължители с по-малко сечение :-D освен ако има значение, дали едножилен или многожилен :-D Иначе съм грешил да правя тия работи :-D
Сложих си няколко парчета ВВГнг и НУМ в куфара да си сравня с мостов и СВТ в България, че имам чисто усещане че са по-малък диаметър :?
MIRO_073 - майстор
jekasus написа:
MIRO_073 написа:
Четох из форума че в хипермаркети се продават евтини удължители с по-малко сечение :-D освен ако има значение, дали едножилен или многожилен :-D Иначе съм грешил да правя тия работи :-D
Сложих си няколко парчета ВВГнг и НУМ в куфара да си сравня с мостов и СВТ в България, че имам чисто усещане че са по-малък диаметър :?

Повечето кабели са на сечение разбира се. Само бобинажната жица и телекомуникационните кабели са на диаметър Ф. А този е такъв - усукана двойка за данни. Точно за датчици.

П.П. Този НУМ е аналог на този по VDE http://www.cablecommerce.bg/bg/productdetails.php?id=36

ВВГ-то е аналог на СВТ
jekasus - майстор
Говорих за чисто визуално възприятие, все пак съм свикналс това, какво съм виждал в БГ.
MIRO_073 - майстор
jekasus написа:
MIRO_073 написа:
Четох из форума че в хипермаркети се продават евтини удължители с по-малко сечение
Да продават се, но аз имах на предвид характеристиките на изолацията, а не сечението. С такава изолация с такива характеристики е грехота да го направиш на удължители.
jekasus - майстор
pavelari написа:
?т.е.
По-нагоре ще прочетеш за какво е кабела.
petrov_belota - специалист
Сечението зависи от тока, естествено :D та нали той топи изолацията му и самия него :D
предпазителите, самото им име говори, че предпазват инсталацията от нещо :)
но не зависи сечението на проводника от предпазителя :D по-скоро предпазителя се влиае от инсталацията :) понеже няма смисъл 6 квадрата инсталация да има предпазител със стопяема вложка (например) с вложка квадрат и половина :D щот като си пусна само бойлера след няколко часа ще търча за бушон или ще си го майсторя сам :Д
Junak - майстор
petrov_belota написа:
Сечението зависи от тока, естествено ...понеже няма смисъл 6 квадрата инсталация да има предпазител със стопяема вложка (например) с вложка квадрат и половина :D
Петров, вложките са в АМПЕРИ, а кабелите в квадрати :)
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: