Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,

имам желание да поставя тръбите за поливна инсталация за около 450м2 трева и се двоумя дали е по добре да се направи с полиетиленови тръби (бърза връзка) или с полипропилен. Това което получих като информация от познати че те не са особенно щастливи с полиетилена и биха го направили с полипропилена ако могат да го направят на ново.

Какъв е вашия опит?

Поздрави
BAT_GOIKO
hidrazin - майстор
Какво значи не са щастливи? Поливните системи за тревни площи се правят изключително с РЕ тръби и фитинги бърза връзка.
:partyman:
BAT_GOIKO - специалист
hidrazin написа:
Какво значи не са щастливи? Поливните системи за тревни площи се правят изключително с РЕ тръби и фитинги бърза връзка.
Здравей hidrazin,

Благодаря за кометара.

Получената информация бе в посока че налаягането и дебита по системата е сладнал значително след продължителна употреба на системата (около 4 - 5) години. Чисто лаишки всеки който е виждал и полипропилена с връзка тип поялник по вътрешната инсталация на къща си задава подобен въпрос. Сигурен съм че и разходите при направа на системата с полипропилен ще са значително по високи от тези с PE и бързи връзки.

Поздрави
BAT_GOIKO
Каналски - специалист
BAT_GOIKO написа:
Получената информация бе в посока че налаягането и дебита по системата е сладнал значително след продължителна употреба на системата (около 4 - 5) години.
Яко странно формулирани от някой неща в стил "Баба Пена". Извън конкретиката, имам чувство/спомен, че Полиетилена подлежи на по-добра UV стабилизация. Отделно и вариациите Ниска, Средна , Висока плътност и май ще се окаже , че за поливни съоръжения най се ползват Полиетиленови и не заради цената .... Но тръбата и системата трябва да са за това.
BAT_GOIKO - специалист
Каналски написа:
BAT_GOIKO написа:
Получената информация бе в посока че налаягането и дебита по системата е сладнал значително след продължителна употреба на системата (около 4 - 5) години.
Яко странно формулирани от някой неща в стил "Баба Пена". Извън конкретиката, имам чувство/спомен, че Полиетилена подлежи на по-добра UV стабилизация. Отделно и вариациите Ниска, Средна , Висока плътност и май ще се окаже , че за поливни съоръжения най се ползват Полиетиленови и не заради цената .... Но тръбата и системата трябва да са за това.
Здравей Каналски,

със сигурност "най се ползват Полиетиленови" - тук спор няма. Идеята бе ако за +50% разходи за тръби, в крания продукт се получи едно по сигурна и надежна система и някой от опит (поне 10 системи на полиетилени и поне 3 на поплипропилен действащи поне 3 години) да каже:
1. няма разлика в експлоатацията.
2. да има разлика и тя е в ....

Ако никой не го е правил, значи въпроса ми наистина е за друг раздел - "научна фантастика"

P.S.: UV стабилизация за тръби заровени на 50 см под земята не мисля че е предимство.

Поздарви
BAT_GOIKO
hidrazin - майстор
BAT_GOIKO написа:
Моята поливна работи от три години. на приятеля ми от 5 години. И двете без никакви забележки за дебит и налягане. И няма как да стане. РЕ тръбите са много устойчиви у не задържат нищо по стените. Имам хвърлени на двора две парчета 1" по 10-тина метра показващи се от земята и чакащи някой ден да ги закопая. Две лета ги пече слънцето и нямат видимо стареене.
Тези с с проблема в дебита и налягането да си извикат "майстора" дето им е монтирал бързите връзки. Почти сигурно някоя от тях тече под земята и оттам имат спад на дебит и налягане. Другия начин е да затапят всички разпръсквачи и да оставят системата под налягане за видят дали има осезаем спад при липса на консуматори. Ако имат късмет може и да избие вода над повърхността и да си проличи от къде е теча.
Който не е монтирал никога бързи връзки е нормално да направи грешка при монтажа от недотикване на тръбата във връзката.
mitaka_vk - специалист
А дали са си проверили за запушване на дюзите на поливната система?
pipilica - майстор
Има и некачествени бързи връзки за полиетилена които протичат след време.
VLADO66 - майстор
+1 За полиетилена.Действително трябва да се внимава за връзките а и за тръбите-гледах едни в един маркет тънки като вестник,то бива икономия ама чак толкова :x .

Тема "Поливна система за 450 м2 вода с Полиетилиен или Полипропиле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: