• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pansim - майстор
Много благодаря колега, за отговорите.
Питането ми бе, защото имам самоделна слънчева инсталация с вакумни мокри тръби, та разни хора се опитват да ме вкарват във филми... :)
Evgeniy - майстор
Дай повече информация за системата, ако може?
pansim - майстор
Системата е елементарна - на покрива имам вакумни тръби като затоплената от тях вода, по-точно антифриз се върти с помоща на помпа и диференциален терморегулатор, през серпентината на бойлера.
Просто и елементарно. Системата не е под налягане, и тук е момента да попитам - какво налягане издържат тези мокри тръби? Идеята е да затворя системата с клапан за да нямам загуба от изпарение...
Evgeniy - майстор
От сайта на доставчика на моя колектор:

"Максимално допустимо налягане 0.2 бара." Т.е. 2 метра воден стълб.

Май не е много препоръчително да вдигаш налягане, въпреки че няма какво да им стане.

Моят е с вода, която се оттича от линиите при спиране на помпата и преди да сложа отдушника подналягането от 3 метра оттичаща се вода всмукна тръбите с 10 см навътре в колектора. Чувал съм за изкривена стойка от надуто налягане, тъй като тръбите стават като бутала в тоя силиконов пръстен, но без течове и спукани тръби.
pansim - майстор
Ясно!!!
Няма да правя затворена система, не е и толкова наложително...просто като идея...
syncho - майстор
Evgeniy пропускаш най-успешния модел, а именно U-type колекторите. Те са под налягане и нямат минусите нито на едната система нито на другата. Да не говорим, че тези силиконови уплътнения с времето се спичат и е много вероятно да почнат да пропускат. Това се дължи както на постоянните температурни промени - топло-студено, така и на директната слънчева светлина, която състарява бързо силикона.
Evgeniy - майстор
Да, моя грешка, че ги пропуснах. Те наистина събират предимствата на двете системи. Просто, когато реших да експериментирам с дрейнбек, не успях да намеря такива, които се източват на 100% (обърнати наопаки). А мократа тръба доказа че няма проблеми със замръзването, поне с моя монтаж.

Иначе силиконовите уплътнения са на 35-50 мм навътре в изолацията и дума не може да става за слънчева светлина там. Това, черничкото отвън са гумени пръстенчета, колкото да не влизат оси.
syncho - майстор
Е те всичките могат да се обърнат на опаки (с главата надолу). Това им е едно от предимствата, че могат да се разположат както искаш, защото при тях циркулацията е принудителна, а не на самотек.
Evgeniy - майстор
Да де, но някои от тях имат меандрова структура - една линия обхожда последователно 2 вакуумни тръби, преди да се включи към входящата и изходящата. Това няма да позволи пълно източване при обръщане и останалата вода в коляното ще замръзне. Това е само с цел моите експерименти, иначе с пропилен няма грижи накъдето и да е.
pansim - майстор
Дайте повече инфо за U-type
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Въпрос за вакумен слънчев колектор за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: