• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kokotrikcs - специалист
Здравейте.Имам проблем,който ме човърка а зная че тук има изключително грамотни хора и ги моля за помощ.Проблемът е следният:горен десен от четирите котлона на плоча със собствено сензорно управление марка:Pelgrim CKT755 не работи.След проверка от моя страна с помощта на фазомер,установих,че след включване на въпросния котлон се чува щракане на реле предполагам,паралелно с това щракане трябва да се захрани с напрежение,и котлонът да загрява(така е при другите 3 котлона).При въпросния котлон обаче паралелно с щракането(пускането на котлона) фазомерът светва и веднага угасва.Има 1 бушон-здрав е.На мястото на неработещия котлон монтирах(само за проба) здрав-отказва да работи.Какво мога да направя?Благодаря предварително.Поздрави на всички.
:supz:
hidrazin - майстор
Откриваш релето и го проверяваш с уреда. После като "По жицата" от Йордан Йовков изхода на релето - жицата - котлона. По-лесно как да ти го обясня?
:partyman:
todortv - майстор
Огледай спойките на изводите на релето.
Gnus - специалист
Май ще трябва да вземеш мултицета, само с фазомер може и да не откриеш повредата.
kokotrikcs - специалист
Първото нещо,което направих беше да прозвъня двата края на реотана с мултимера =D> на мен(гордея се със себе си,но каква полза...?)Къде и какви стойности трябва да измеря с мултимера?Поздрави.
Gnus - специалист
В последователен ред. Щом реотанът е изправен, прозвъни жиците към него. После дали контактите на релето включват. После дали на намотката на самото реле се подава напрежение откъм платката. Визуално провери спойките и ги премери с мултицета, както е препоръчал колегата по-горе.
Ако до намотката на релето няма сигнал, значи управлението е виновно. Там вече си потърси схема или поне визуално огледай дали всичко е наред.
ditronix - специалист
Щом релето цъка и за момент се появява напрежение,най-вероятният виновник е самото реле. Открий го кое е то и ако е на цокъл,което е почти сигурно опитай да го размениш с реле от другите котлони. Ако обаче е на спойки на платката задачата се усложнява.
kokotrikcs - специалист
Благодаря ви за вниманието :prayer:
Не мога да открия кое е повреденото реле а и са запоени и голям зор докато изкарам едно от тях(съмнявах се в него).Прозвъних кабелите-ок са.Реленцата са с 5 крачета(2 в единия край и 3 в другия.на кое краче трябва да има напрежение,само след като то включи?И как да го махна от платката с 1 поялник?? :rolleyes: Май ще се предавам...благодаря ви още веднъж.
pipilica - майстор
Трябва ти вакуум помпа и много лесно се маха. Нагряваш единя крак изсмукваш разстопения тинол после втори и така, ползвай колофон или няква паста.
https://www.youtube.com/watch?v=Aw4lZGk90i4
Gnus - специалист
Там, където са две крачета, трябва да има напрежение, след като се включи. а там, където са 3, трябва да се промени показанието на омметъра при включването. Например, ако ги означим с 1, 2 и 3 и при спокойно положение 1 и 2 дават контакт, то при включено трябва да има контакт между 2 и 3. Но внимавай! Тези крачета, трите, би трябвало да управляват реотана, значи са под високо напрежение и трябва преди това да ги откачиш!
  • 1
  • 2

Тема "Котлон не работи...помогнете." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: