Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
VLADO66 - майстор
Може би тук http://aquapump.net/help/samozasmukwa-osobenosti да откриеш отговор на проблема.
quietmadness - специалист
VLADO66 написа:
Може би тук http://aquapump.net/help/samozasmukwa-osobenosti да откриеш отговор на проблема.
Разгледах го, но ...
Работата е ясна, ама хич не ми се подхваща.
Утре след работа цялата постановка на части и тестване на всичко самостоятелно и в комбинация.
Ай как не ми се пуска в шахтата пак старата помпа с трифазен двигател.
Тежи "што" кила. :datz:
hidrazin - майстор
Каква тръба и връзки ползваш за смукателната част?
:partyman:
Връзките са: помпа (1") -> нипел -> холендър -> нипел ->(1") намалител (1 1/2") -> коляно -> тръба 1 1/2 "(сонда) 8м.
Но да докладвам къде е проблема, след като доказах на бащата, че не помпата е виновна със съответния реален тест.
Извадих помпата, пуснах един бидон в шахтата напълних го с вода, боднах един дебел 1 1/4" маркуч и от помпата нагоре вдигнах още 3 метра на покрива на гаража. Ми фърчи тая вода ще те удави, измерих - характеристиките и се покриват. Дават й 80л/мин, аз изкарах 85л/мин, което го отдавам да възможна грешка, все пак мерих за колко вади 10л.
То бащата си призна, че имало мехурчета въздух във водата от есента.
Явно като дръпне помпата се оголва някаква дупка в тръбата, а като спре водния хоризонт я покрива и възвратния клапан си държи водния стълб.

Както и да е, явно ще се вади тръбата. а това направо прецака ваканцията.
Някаква препоръка за тръбата в сондажа или да слагам същата?

PS
Някаква пластамсова да не гние :? или ще се смачка с времето :?
VLADO66 - майстор
По принцип най- добре е смукателя да е направен с полипропиленови тръби,обаче ако нямаш поялник може и да стане с полиетиленови/за водопровод/ при положение че връзките се уплътнят със силикон.
При мен не е в кладенец, а тръба директно в земята.
Притесненията ми са да не се сплеска, ако е пластмасова при наместване на земята около тръбата.
Отделен е въпроса дали ще мога да я натъпча на мястото на старата.

Уф :?
VLADO66 - майстор
Полипропилена няма да се смачка.Другия вариант е да сложиш в металната тръба полиетиленова с по-малък диаметър http://theplan.net23.net/11A2.pdf.Обаче като намалиш диаметъра може да ти падне количеството на изпомпваната вода.
Krass - майстор
Имам сондаж Ф140 с потопяема помпа. На 5-6 метра от шахтата на сондажа имам втора шахта с клапани за капково. Системата работи добре до днес, когато реших да сложа механичен пресостат(5 бара), за да направя нещо като хидрофор. Пресостатът е монтиран във втората шахта преди клапаните. При включване на помпата обаче, при затворена система, започва едно лудо включване и изключване на помпата с около 2 Нz. Опитах се да направя хистерезиса по-голям, но проблема остава първите наколко секунди. След това заработва нормално. Според мен причините може да са: 1. Липса на възвратен клапан непосредствено над помпата. 2. Липса на разширителен съд. 3. Отворът на тръбата към водовземната скоба към която съм свързал пресостата е 3,5мм. Възможно ли е да стане това което съм намислил и къде бъркам.
hidrazin - майстор
:? Може да се наложи да сложиш някакъв малък разширителен съд май. Възвратен клапан има ли някъде преди пресостата?
:partyman:
2 Hz ? Много на често нещо :? , по пътя на логиката да включва и изключва два пъти в секунда мисля, че пресостата нещо не е наред.
Направо звънчев режим.

Тема "Сондаж, хидрофор и ... още нещо :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: