LazarGanev написа: Ще сгрешиш за двете интегрирани серпентини, ама нямам желание да споря - обяснявал съм го поне 10 пъти, не мога да го правя във всяка темаИ все пак аз лично не мога да възприема доводите ти "против" двете интегрирани серпентини.
1. Звучи ми, че някак си умишлено, специално оставяш някакво количество вода неподгрята от котела, за да я подгряваш евентуално на следващия ден от слънцето. Като вероятно целта е да се спестят калории (въглища)

2. Убеден ли си, че водата под горната серпентина не се подгрява? Щото аз не съм! Първоначално загрятата вода се устремява нагоре и наистина има момент със значителна температурна разлика между най-горната и най-долната точка (даже знам, че поставяха една тръба над нагревателя за по-бързо нагряване на малки количества ...). След изключване на топлоизточника, вследствие на дифузията (мисля) температурата се уеднаквява, поне намалява разликата. Така, че не виждам как ще се остави специалния шанс да допринася нещо и колектора

Не се заяждам! Може би съм пропуснал нещо конкретно в обянсенията ти? Дай линк ако смяташ, че някъде си обосновал по-категорично становището си

,но когато бойлера е по малък нещата се обръщат и да грееш с парното само половината на един по малък бойлер само за да се надяваш евентуално на някакво слънце на другия ден/което зимата е доста оскъдно/ за мен е неоправдано.Аз правя така,вечер гледам прогнозата и ако е лоша пускам да се топли на нощна,ако ще има слънце не го пускам малко натоварващо но чакам да измислят електроника дето да предвижда времето и да ме замести
 ,но когато бойлера е по малък нещата се обръщат и да грееш с парното само половината на един по малък бойлер само за да се надяваш евентуално на някакво слънце на другия ден/което зимата е доста оскъдно/ за мен е неоправдано.Аз правя така,вечер гледам прогнозата и ако е лоша пускам да се топли на нощна,ако ще има слънце не го пускам малко натоварващо но чакам да измислят електроника дето да предвижда времето и да ме замести  А между другото когато има слънце градусите не са проблем,по миналата зима една сутрин беше -19гр а следобяд бойлера беше на 60гр/цял ден слънце и студ с два колектора и 150л бойлер/
 А между другото когато има слънце градусите не са проблем,по миналата зима една сутрин беше -19гр а следобяд бойлера беше на 60гр/цял ден слънце и студ с два колектора и 150л бойлер/ .Разбирам, че ти е заварено положение, ама винаги съм твърдял, че хоризонтален бойлер си е голям компромис, а хоризонтален бойлер със серпентина - още по-голям. Пък твоя - хоризонтален с две серпентини и го хвалиш
 .Разбирам, че ти е заварено положение, ама винаги съм твърдял, че хоризонтален бойлер си е голям компромис, а хоризонтален бойлер със серпентина - още по-голям. Пък твоя - хоризонтален с две серпентини и го хвалиш 
 ама така хубаво ми пасна на мястото
 ама така хубаво ми пасна на мястото  Също така винаги казвам че колкото по голям е соларния бойлер толкова по добре,но мястото си е проблем при повечето хора.Всеки вариант си има предимства и недостатъци и то доста прозаични.Например обмислях за горните етажи да сложа един голям бойлер и да ги захраня от него, но като се замислих как ще почнат кавги кой повече вода е изхарчил и как за някой на края няма да има вода
 Също така винаги казвам че колкото по голям е соларния бойлер толкова по добре,но мястото си е проблем при повечето хора.Всеки вариант си има предимства и недостатъци и то доста прозаични.Например обмислях за горните етажи да сложа един голям бойлер и да ги захраня от него, но като се замислих как ще почнат кавги кой повече вода е изхарчил и как за някой на края няма да има вода  Все пак за да се намали този топлообмен между слоевете и нежеланото разпространение на топлината надолу е желателно бойлерът да е вертикален със по-силно изразена пурообразна форма за да се намали контактната повърхност между отделните слоеве. При хоризонталните бойлери има най-голяма контактна повърхност и затова в тях водата най-бързо "изстива", тоест - уеднаквява температурата си. Някои фирми дори поставят междинни прегради в бойлера за да запазят за по-дълго време температурната стратификация (разслоение)
  Все пак за да се намали този топлообмен между слоевете и нежеланото разпространение на топлината надолу е желателно бойлерът да е вертикален със по-силно изразена пурообразна форма за да се намали контактната повърхност между отделните слоеве. При хоризонталните бойлери има най-голяма контактна повърхност и затова в тях водата най-бързо "изстива", тоест - уеднаквява температурата си. Някои фирми дори поставят междинни прегради в бойлера за да запазят за по-дълго време температурната стратификация (разслоение)