Взимаш един черен найлонов чувал. Разрязваш го и правиш дупка по средата и от там прекарваш тиквичката след първото окопаване. Хем не я копаеш, хем държи влагата. А плевелите нямат шанс.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ivanovbg
- майстор
382 мнения в "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..."
Аз използвам друг метод - когато скубя тревата или я кося, събирам оскубаното и го поставям около корените първо на дърветата, когато ги свърша около асмите, после картофите и на края около доматите и пипера. За сега върви бавно но има голям ефект. Държи влага и не растат плевели.
hidrazin
- майстор
Ами да взема като кося райграса да изсипвам кошовете в редовете на пипера и доматите. Така поне това което слагам в редовете няма да има семена които после да поникнат. Това би могло да стане като слагаш оскубана трева с вече оформени семена.
Мен друго ме притеснява - под тревата ще е постоянно влажно и тъмно. Да не почнат да се въдят разни гадове, гъби и мухъли.
Освен това как ще окопаваш почвата за да я разрохкваш?

Мен друго ме притеснява - под тревата ще е постоянно влажно и тъмно. Да не почнат да се въдят разни гадове, гъби и мухъли.

hidrazin
- майстор
Ами то от водата за поливане не се плаша - всичко ми е с капково. Ще взема да я пробвам тая система поне в редовете между доматите и пипера. Там се стъпва и почвата се уплътнява - пак расте трева ама трудно се копае.
Иначе горе на високото почти не ми никне трева или е малко.

VLADO66 написа:Виждал съм я тази система с листа.Почвата няма нужда от разрохкване защото тревата ще я пази от силната вода при поливането и дъжда който я набива а и се задържа влагата в почвата.Точно така. И ми е чудно, че не растат плевели под нея, а очаквах да покълнат семена от оскубаната трева, а скубя всякакви плевели, листа... и др. Ще експериментирам тази година, казват че облекчава работата..
Поглед от горе сухата трева:

Под сухата трева:

ivanovbg
- майстор
Прочетете https://www.google.bg/search?q=%D0%BC%D ... =firefox-a
А след някой ден ще пусна и снимки как го направих.
А след някой ден ще пусна и снимки как го направих.
shishkov78
- специалист
Здравейте и от мен! Ще споделя с Вас информацията, която имам по този въпрос. Този метод се нарича мулчиране. То може да бъде както с органични/слама, кори, борови иглички и др./ така и с не органични материали/нойлон, камъни и др./ В моя кратък опит с това/около 1 месец за сега/ мога да споделя следното:
1. Сложих черен найлон от този за ягодите, който е надупчен фабрично. Малко повече играчка при засяването, но този труд ще се компенсира в последствие. Идеята беше, че вкарах тор и изникна много трева и с този налон и бръкнах в здравето.
2. Друго предимство е икономията на вода/вода по принцип имам от сондаж, но все пак икономия на време и ток/ от както съм ги засял/началото на април/ до сега са поливани при самото засявани с шербет /птича тор размита с вода/ и миналата седмица пак със същото по една кофичка от кисело мляко и си има влага.
Ще кача по-късно някой снимки. За сега толкова ако имате въпроси ще се радвам да бъда полезен с моя кратък опит. Поздрави и лека седмица!
1. Сложих черен найлон от този за ягодите, който е надупчен фабрично. Малко повече играчка при засяването, но този труд ще се компенсира в последствие. Идеята беше, че вкарах тор и изникна много трева и с този налон и бръкнах в здравето.
2. Друго предимство е икономията на вода/вода по принцип имам от сондаж, но все пак икономия на време и ток/ от както съм ги засял/началото на април/ до сега са поливани при самото засявани с шербет /птича тор размита с вода/ и миналата седмица пак със същото по една кофичка от кисело мляко и си има влага.
Ще кача по-късно някой снимки. За сега толкова ако имате въпроси ще се радвам да бъда полезен с моя кратък опит. Поздрави и лека седмица!

Тема "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература