Всички въпроси за вилата.
Mitbull - специалист
Здравейте!

Имам една доста стара дървена дограма на вилата, от тия които са с решетки (жележни пръчки през касата). Касите са здрави, но крилата май са от чам, и са в окаяно състояние. Да не говорим че са единични, с по едно стъкло и много бяга топлото. Въпроса ми е, мога ли да сменя само крилата, но със стъклопакет? И по-важното, ще се намери ли фирма която да ми ги изработи?
mitko414 - специалист
То невъзможни неща няма, въпросът е колко пари си готов да отделиш :) .
Намери свестен дърводелец, заведи го място и ще имаш отговор "колко". После ще решиш дали си струва, щото ако ходиш там 5 дни през зимата...
Пусни снимка на дограмата, ще има полза.
Mitbull - специалист
На масата снимки бол, ама на дограмата нямам :)

Изображение
Изображение

Колкото до парите, надявам се да е по-ефтино отколкото ако се сменят изцяло с ПВЦ, а и по красиво. То верно че има и ПВЦ което мяза на дърво, ама там вече цените стават дебели.
mitko414 - специалист
Сякаш дограмата не е в толкова лошо състояние, ако не живееш постоянно там, не виждам смисъл от подмяната ѝ.
Ако се решиш на такава стъпка, имай предвид, че няма да е лесно да намериш кой да ти направи ПВЦ, отваряща се навън (предполагам, че ще искаш да запазиш решетките.)
Caxo - специалист
Според мен трудно ще се направят нови черчевета по стари каси... Не е сигурно колко са прави и те. По-лесният вариант е някой дърводелец да ти направи по-дълбоки канали , така че да можеш да сложиш стъклопакет. Евентуално да ги прогони малко по краищата, слагаш някакви уплътнения от тия на метър и това е. Отваряш ли ги често ?
Илчо Илиев - майстор
Касата е най- евтината част от прозореца,а и за да се монтира стъклопакет ще трябва да се свали и напасне ,което ще е мнооооого по- трудно/скъпо от колкото да се смени нацяло всичко, а ако не са се разпаднали черчеветата,свали стъклата, пребоядисай всичко и смени/затегни ъгловите планки,а ако няма, сложи...
За да не духа, може да сложиш уплътнения,а стъклата да ги монтираш със силикон, но според мен, с тази дограма къщата изглежда по-автентично и битово,а за да не "бяга топлото", може да сложиш по-плътни завеси...
hidrazin - майстор
И на мен ми е интересно. За такива ъглови планки ли става дума?
:partyman:
Илчо Илиев - майстор
Хидразине, не разбрах кои планки имаш в предвид,но аз имах тия-

Обаче, едно време са ползвали по-интересни, с орнаменти и завъртулки, но като цяло винаги са се слагали и с течение на времето гвоздейчетата се раздрънкват и трябва да се притегне на ново черчевето, като за целта се сваля , махат се стъклата, докарва се прав ъгъл и се укрепва с планките, но вече с види, един безир/лак/боя, монтират се на ново стъклата със силикон и....
Ако е много изгнило черчевето, може да се потърси някой стар майстор да направи същото,а защо не и всички да се сменят, но идеята за стъкло пакет на тая каса е малко трудна работа, просто е по-лесно и евтино да се направи на наново цял прозорец.....
Така,че действай според обстоятелствата и.....парите

Прикачен файл

NA.jpg
NA.jpg (10.08 KиБ) Видяна 5369 пъти

Прикачен файл

067 TEK 205.jpg
067 TEK 205.jpg (35.24 KиБ) Видяна 5369 пъти
Svetoslavoff1 - майстор
Аз бих помислил и за следния вариант:
Сваляне на рамките и стъкларията,
почистване,
малки ремонти по рамките,
шкурене,
обработка с подходящ грунд и лак за външна употреба(напр.Сократес) на цялата дървения вкл касите,
стъклата обратно с подходящ силикон(за дограма UV устойчив)
ако има възможност монтаж отвътре на втори кат рамки с отваряне навътре
подходящи уплътнения между касата и крилата
Препоръчвам ти консултация и оглед на място с добър дърводелец, който се занимава и с ремонтни работи а не някой терминатор, който на всяка цена ще те убеждава да изхвърлиш всичко.
Май докато съм писал и други колеги са дали подобни идеи.
Поздрави!
hidrazin - майстор
Илчо Илиев написа:
Хидразине, не разбрах кои планки имаш в предвид,но аз имах тия-...
Уф... Мой пропуск. Да точно за тези питах. Благодаря.
:partyman:

Тема "Дървена дограма - мога ли да сменя..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: