• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
world_explorer - специалист
Има решение, или аз попаднах поне на 3:

http://samou4ka.net/page/vetrogenerator-bez-lopastej

http://www.vesti.ru/doc.html?id=1072037

http://greentech-bg.net/?p=701

А за утрешният ден не се знае какво ново ще се измисли.
fu4ko - специалист
Соларните панели са безшумни :-D
world_explorer - специалист
да ама не. когато нема слънце има ветер и обрато
Тани - модератор
Така е , "не сме дорасли" все още! Енергетиката не е нещо просто и трябва да минем няколко етапа, преди всичко това да се случи. Лошото е, че енергийната мафия няма да позволи някой друг да се облагодетелства от положението. Случващото се с фотоволтаичната индустрия е пряко доказателство за това. В момента, в който китайците сринаха цените на фотоволтаичните панели и направиха технологията достъпна за масовия потребител , само година или две преди момента в който щеше да стане абсолютно рентабилна и да предлага енергия на по-ниска цена от останалите източници на енергия, съсипаха почти цялата индустрия за фотоволтаични панели! Лостовете бяха няколко - рязко спряха преференциите, като ги "отложиха" с няколко години - буквално фалираха повечето производители. Въведоха мита върху панелите в Европа със задна дата. За тоталното потъпкване на законите и по-точно заобикалянето им в България пък, с въвеждането на измислена такса , няма смисъл да коментирам! Това си беше целенасочен удар върху евтината енергия! Препънаха ни още на първата крачка - създаване на алтернативни източници на евтина енергия. Тъкмо цената почти се изравни с пазарната и те взеха , че спряха процеса. Сега ще трябва да чакаме с години не енергията от слънцето да поевтинее, а останалата енергия да поскъпне и да задмине слънчевата, за да стане тя рентабилна!

Следващата стъпка щеше да е да се развият балансиращите мощности, защото това щеше да е рентабилно. Цените на балансиращата енергия щяха да са доста високи , макар и да са необходими за кратко, и се надявам , че ще се развият нови технологии за целта.Сега обаче, това ще лежи на плещите само на страни като Германия.

На един по-следващ етап, когато енергията от ВЕИ ще се развие съвсем и ще поевтинее, ще се изгради световен енергиен пръстен , за да се прехвърля енергия в другите часови пояси и да се разпределят по-лесно излишъците.

Това обаче са стъпки за десетилетия напред!
VLADO66 - майстор
Тани,чудя се в една държава ли живеем :? Я погледни в линка първоначалното формиране на цената при какви цени на инсталирана мощност на kW за панелите е смятана и каква е в момента. http://alemasolar.com/ceni-i-efektivnost.html Игнорирам въобще сравнението на цените за изкупуване в момента които пак са в пъти в полза на фосилните централи.Дали пък не си агент на асоциацията на производители на фолтоволтаичен ток където начело е един виден депутат далавераджия от близкото минало.Изобщо хубавата идея на този вид производство на ел. енергия беше изродена в възможност през една врата да влезат "наши" хора и евентуално да се промъкне някой случаен.Не мисли че нормалната държава яде доматите с колците/не следи цените на фотоволтаичното оборудване/,ама рева е за отлетелите свръхпечалби.
Тани - модератор
Цените на панелите на едро са се понижили за последните 6 месеца от 3,80 долара на ват до 2,50 – 3,10 долара на ват. Докато преди заявките трудно се изпълняваха, в момента почти всички производители на фотоволтаици – и традиционни, и тънкослойни, имат голямо количество готови модули на склад. За фирми като Suntech Power, Gintech Energy, Motech Industrial тези количества достигат до 100 MW.
Това е извадка от линка. Моля те прочети отново предишния ми пост и ми кажи къде ми се разминават разсъжденията с написаното? Добави и малко цифри за цвят ако искаш . Например каква трябваше да е цената на панелите след още 5-6 години , ако се беше запазил тренда. Каква трябваше да е и изкупната цена, ако се беше запазил тренда? Ако ти е трудно да го сметнеш на грубо, кажи какви са били цените на панелите и изкупните на тока преди 5-6 години и колко сега, в страната в която живееш, защото наистина май говорим за съвсем различни неща! Ако искаш, за да донарисуваш картината си , спомени и пазарните цени на тока за споменатите периоди! Можеш да предложиш и други източници на енергия, на които цените им падат в световен мащаб, за да не ме обвиняваш в пристрастност! Аз други не знам и затова приказвам само за тези , защото ми изглеждат най-переспективни ЗА В БЪДЕЩЕ, но все пак това си е мое мнение и може да бъркам! Пак според мен, само тези технологии биха поевтинели, ако започне масово да се инвестира в тях. Твърдението обаче ще е абсурдно ако го отнеса към фосилните горива, ако не вярваш, погледни и цените на горивата за последните години и направи предположение и за тях , ако се повиши потреблението!
fbr - майстор
Смисъл от въвеждането на възобновяеми източници щеше да има, ако преференциите бяха само за потребители, които да произвеждат до мощности, с които да задоволяват собствените потребности, когато я има. Но да вложиш сериозни пари в производството на енергия, която искаш да продаваш, но не можеш да планираш, е меко казано рискова инвестиция. Такова нещо не може да съществува в пазарна среда. Както бях писал в началото на една от темите по този въпрос, възобновяемите източници имат макс, когато потреблението е на минимум. Даже хората са изчислили, че този вид енергия не може да надвишава пряко сили 20% от общата мощност на системата. Тани жалее,че не се развиват балансиращи мощности, но сетил ли се е да провери какъв процент е горивната компонента и какъв % капиталовата компонента на една балансираща мощност. за да не стане така, че като се направи микса от възобновяема енергия и балансираща мощност, да се окаже, че цената е по-висока от конвенционалната енергетика.
Последна промяна от fbr на вт май 07, 2013 9:45 am, променено общо 1 път.
fu4ko - специалист
Фирмите вече предлагат микро мрежово свързани системи на по достъпни цени за намаляване на сметката за обикновените потребители
fbr - майстор
fu4ko написа:
Фирмите вече предлагат микро мрежово свързани системи на по достъпни цени за намаляване на сметката за обикновените потребители
Даже си мисля че натам ще се развие пазара на фотоволтаична техника.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: