• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
igt - специалист
Аз съм с изолация от 5 см фасаден стериопор на Аустротерм, лепен директно върху тухли четвори, вече 10 г. няма грижа. Но всяко парче изолациа мининум по 5 дюбела за тухла, а на трегерите такива за бетон. Имота в който живея е също на 3 етажа. На таванския етаж имам вата между гредите - 12 см. След изолацията за поддържане на идентична температура преди това намалих температурата на водогрейния котел с 20 градуса.
Препоръките за повече изолация оставям настрани, тъй като всеки човек се простира според възможностите си, а не според желанията си.
Имай предвид, че този, който не е живял в къща не знае нищо за нейното отопление, което е сериозен консуматив, ако искаш наистина да е топло - 22 градуса, а не санитарните 17.
Доколкота съм запознат праграмата за енергийна ефективност подпамага и саниране на цели сгради, какъвто е твоя случай.
Ако си с малки деца задължително алтернативно взими поне по един маслен радиатир с 12-15 ребра, виж в продавалник, или както бе писано по-горе печка на твърдо гориво.
8180 - майстор
dandii,
Добре дошъл при нас.
Въпросите ти са дискутирани многократно във Форума, с категорични и разнопосочни мнения, разхвърляни в темите.
Публикувам една табличка за самостоятелни размишления и решения (дано са ми верни сметките).
Сметките са за 1 m2 площ стени (при тавани/покриви загубите са малко по-големи).
Отоплителният сезон съм приел за 60 дни при 20оС средно дневно вътре/вън.
Охлаждане не отчитам.
За базова "първична" енергия съм приел - електроотопление с конвенционални отопл. уреди - 0,20 ст./kWh (при климатици разходът е доста по-малък с 20-50%).
Данните за материалите са от Интернет.

Прикачен файл

Clip_20.jpg
Clip_20.jpg (41.41 KиБ) Видяна 1898 пъти
Благодаря за топлото посрещане и добрите ви отговори към мен, убеден съм че ви е омръзнало да се повтаряте. Благодаря на всички ви за изчерпателните отговори и за тази таблица :)
  • 1
  • 2

Тема "Tема за "нова" неизмазана къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: