• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
255
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 293

darken_nz - специалист
Дори осветлението е в "кюпа"
Да ,обаче е гадно така

Пример - фасунката дава на късо и хоп угасва ти телевизора ,печката или квото е там :-D

или
Пример 2 - жена ти включва един бързовар ,той гърми и ти както си в банята оставаш на тъмно :-D

Май не е хубаво така а :?:
Тани - модератор
Никой не е казал че е хубаво , но е факт ! Да не кажа голяма дума , но в 80% от по-старите къщи е така! В тази в която живея дори на НУЛАТА имаше предпазител , което направо ме изуми и не продължи да съществува дори 5 минути! А пък и тези с по един предпазител са му намерили цаката :-D :-D :-D един пирон или болт вместо предпазител или в най-добрия случай 15-20 телчета от многожилен проводник и проблема е решен!
darken_nz - специалист
А пък и тези с по един предпазител са му намерили цаката Very Happy Very Happy Very Happy един пирон или болт вместо предпазител или в най-добрия случай 15-20 телчета от многожилен проводник и проблема е решен!
Така може да си палнеш къщата :!:
Иначе си много прав ,във голяма част от старите къщи е така :)
Аз предпазител на нулата не съм виждал от много време насам ,но ги е имало преди (така и не можах да ги разбера защо са го правили ,голяма глупост е )
Последна промяна от darken_nz на чет яну 10, 2008 11:08 pm, променено общо 1 път.
Justy - майстор
Когато не можем да променим стойността на предпазителя е необходимо да съобразим сечението на кабела с предпазителя , независимо , че сме изчислили , че е възможно използването на по-тънък кабел за консуматора!

Има ли някой който да НЕ е съгласен с това твърдение?

Никой, който се счита професионалист , няма да се съгласи. А ти прави разни хипотези - от 20 вата до 20 киловата. Изпращам ти една шепа пирони - за бушоните :razz:
darken_nz - специалист
Решил си да го заредиш за дълго време ,а? :-D :lol:
Тани - модератор
Justy написа:
Когато не можем да променим стойността на предпазителя е необходимо да съобразим сечението на кабела с предпазителя , независимо , че сме изчислили , че е възможно използването на по-тънък кабел за консуматора!

Има ли някой който да НЕ е съгласен с това твърдение?

Никой, който се счита професионалист , няма да се съгласи. А ти прави разни хипотези - от 20 вата до 20 киловата. Изпращам ти една шепа пирони - за бушоните :razz:
Е важното е че познавам поне един :-D
Justy написа:
Майтапа настрана, и кабелът с по малко от необходимото сечение, и преоразмереният предпазител са еднакво вредни и водят до едни и същи последствия :feuer:
Justy - майстор
darken_nz написа:
Решил си да го заредиш за дълго време ,а? :-D :lol:
Зимата щяла да е дълга :lol:
crez - майстор
Моето мнение за човека с лампата в хола.
1. Да можеш да ползваш 0.5мм2 проводник,но не на контакт , а на свободна клеемна връзка.
2.Ако смята да слага контакт то тогава трябва да се съобрази с сечението на жилата в кутията от която ще отклонението,то трабва да е равно или по-малко от основното.
Тани - модератор
crez написа:
1. Да можеш да ползваш 0.5мм2 проводник,но не на контакт , а на свободна клеемна връзка.
2.Ако смята да слага контакт то тогава трябва да се съобрази с сечението на жилата в кутията от която ще отклонението,то трабва да е равно или по-малко от основното.
Понеже аз не съм на ТИ с разпоредбите и не съм завършил електротехника , а съм прост модератор ще оставя по-подготвените колеги да коментират. Аз само ще кажа , че не съм съгласен с по-голямата част от твърдението ти!
Palawnik - специалист
darken_nz написа:
Аз предпазител на нулата не съм виждал от много време насам ,но ги е имало преди (така и не можах да ги разбера защо са го правили ,голяма глупост е)
И аз много пъти съм си задавал този въпрос. Направи ми впечатление, че това изпълнение е основно в къщи строени преди или около Априлския пленум на БКП. До колкото знам по това време основно мероприятие за защитата е било заземяването.
crez написа:
Примера за лампата в хола не е фиксиран потребител за да се подходи така както пише ремонтиращия. Днес е лампа, ама утре тъщата може да включи ел.радиатор.
И какво правим в този случай??? Щом нямаме идея за товара? Как определяме сечението?
zz_stefanov написа:
Да попитам на практика обаче в колко от битовите инсталации кабелите са определени според защитата. Какво излиза оттаблото, какви са консуматорите, колко метра кабел е навързан след бушона..... ?
Точно това е идеята на тази анкета. Да накарам практиците и "професионалистите" да започната да мислят. И дано разберат най-после как да определят сечението на кабелите. По мое мнение практиците и "професионалистите" в момента гледат САМО какъв ще е товара. Някак си (вярно или не) определят тока му. По формулата 4А на квадрат. Праскат кабела и хич на идея си нямат, че трябва да погледнат и каква е защитата.
darken_nz написа:
Palawnik,това ,че ти е казал човек ,че ще включи фритюрник е достатъчно
И колко е мощността му? Аз лично съм виждал фритюрници от 2 до 12 kW. А ако после се сети като луд за дома си да сложи нещо друго там???
crez написа:
Малко рисковано да сложиш кабел със сечение 0,5 мм, ако нямаш идея какво ще стане после.
crez написа:
И защо трябва да е по-малко? За мен си е чисто набутване да се тръгва с едно сечение, а после с друго.
Justy написа:
Никой, който се счита професионалист , няма да се съгласи.
Ти като професионалист защо не си съгласен?

Колеги, за сега дискусията не се получава. От една страна даваме, аргументи, цифри, сметки и т.н. От другата страна до сега получаваме аргументи „Ми аз така го правя. Значи така трябва да се прави.”. Има и един много добър аргумент и за сега само той ме оборва. Това с пироните. Липсата на защита не е аргумент, а селско изпълнение. Жалко, че виден професионалист го дава.
Последна промяна от Palawnik на пет яну 11, 2008 10:48 am, променено общо 3 пъти.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: