• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
NeoBoss - специалист
наскоро се зачудих, ако лед лента или лампа се пусне да работи на 100 херца, ще се намали ли още разхода на ток със 50%??? :?
hidrazin - майстор
Ще умрете от тънко. :-D
:partyman:
NeoBoss - специалист
въпроса е чисто теоретичен , понеже светлиния поток определено няма да намалее на половина ми е чудно какво става с разхода на ток ;) .
ivanovbg - майстор
Дали ще е на 50херца или 100 няма значение при правоъгълни импулси и еднакво напрежение. При 50 % запълване на импулсите средното време за 1 час пак ще е 30минути тече ток - 30 не тече. Така че би трябвало нито да се промени светлината нито разхода на ток.
NeoBoss - специалист
да де ама лет лентите "вървят" на прав ток и при една минута светене светят 100%. ако се направят да премигват на 100херца няма огромна разлика в осветеноста но времето през което светят е наполовина (на теория). това значи ли че ще има разлика във времето което ще изкара на батерия ?
Тани - модератор
По-горе вече ти отговориха, че не честотата е важна в случая, а коефициента на запълване. От честотата по-скоро зависи дали ще виждаш мигането!
ivanovbg - майстор
NeoBoss написа:
да де ама лет лентите "вървят" на прав ток и при една минута светене светят 100%. ако се направят да премигват на 100херца няма огромна разлика в осветеноста но времето през което светят е наполовина (на теория). това значи ли че ще има разлика във времето което ще изкара на батерия ?
Защо мислиш че осветеността няма да спадне на половина ако мигат на 50% запълване на импулсите? Или се надяваш :wink:

Обикновено двойното намаляване на тока през свето диода дава 5 пъти по малко светлинен добив. Та тока остава същия, но само през половината време, през останалото е тъмно. Знаеш че окото усреднява така че... получаваш евентуално 2 пъти по малко светлина. Виж как ще я възприеме окото... Пробвай и ще кажеш.
ditronix - специалист
А бе хора,що не проумеете най-после че лентите са светоДИОДНИ и вървят и на прав,и на крив ток :? На ток,а не на честота! За да светне,както пише в рецептата,трябва да се прекара съответния ток през диода. При константно съпротивление на прехода на този диод в отпушено състояние познайте каква е консумираната мощност. Примери с измерен ток на един и същи диод включен към батерия,импулсен траф и обикновен изправител не ми давайте- приборите отчитат разлики в консумацията от импулсните захранвания,ама то е писано защо е така.
kozl - майстор
Сложно за обяснение. :? Ако честотата на импулсите при 50% запълване е малка -тъмно/светло се редуват. С нарастване на честотата тъмното изчезва, остава само светлото. Явно с по-високата честота осветлението се увеличило за сметка на тъмнината. :lol:
Да доста икономии са постигнати в резултат от качеството на възприятие на човешкото око. Но всяка икономия си има цена с права и обратна страна. Младостта и здравото зрение се справят по-лесно с малката осветеност. Уви на мен ще са ми нужни повече батерии за фенерчето.
NeoBoss - специалист
така ясно е че по тозин начин със премигването се контролира колко да свети диод (PWM) и там точно важи това колко запълваш импулса, но импулса е твърде каратък и затова се получава този ефект. При другия ефект наречен мултиплексинг (лед матрици )където свети само един в дадена милисекунда но човешкото око вижда че светят 4-5 светодиода които са със еднаква яркост спрямо това когато свети сам.

та ако пак не разбрахте върпоса да приеме че имаме лед матрица 6х6 със половин метрови лед ленти. Какъв ще е ефекта от мултипленксинга и какъв ще е разхода на ток.
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: