LazarGanev написа:hr.hristov57, как става самопочистването на горелката - четох, че има такова?Здравей Лазаре и всички съфорумци,
Самопочистването на пелетната горелка Torch се извършва автоматично, чрез увеличаване на оборотите на вентилатора - става нещо като продухване, като се издухва пепелта от горивната камера но не изхвърля неизгорели пелети. Не знам какви са точно оборотите, но имам чувство, че на различните мощности (3-20 Квт) на които се намира към момента горелката, оборотите на вентилатора в режим почистване са различни.
Както бях писал по-горе, в управлението в меню „Горивни процеси”има подменю „Почистване” и с бутоните се правят корекции на заводски зададените „ интервал на почистване” и „ продължителност на почистване” в доста широки граници в замисимост от качеството на използваните пелети. Освен това в самата горелка има вграден втори шнек който, след като попаднат пелетите (дозите) от първия шнек в горелката с него те се прибутват в горивната камера. Втория шнек работи в синхрон с първия и по този начи по-прецизно се „изравняват” дозите пелети за съответната мощност, постъпващи в горивната камера. Същия този шнек при по-лоши пелети- които имат силикатни примеси и образуват бучка/шлака след изгаряне, вкарвайки нови пелети постепенно избутват образувалата се бучка и тя изпада от горивната камера. До сега не съм имал случай на задръстване на горелката, независимо че предишния сезон бях попаднал на пелети,които изглеждаха добре но правеха доста шлака.