• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
LazarGanev написа:
hr.hristov57, как става самопочистването на горелката - четох, че има такова?
Здравей Лазаре и всички съфорумци,
Самопочистването на пелетната горелка Torch се извършва автоматично, чрез увеличаване на оборотите на вентилатора - става нещо като продухване, като се издухва пепелта от горивната камера но не изхвърля неизгорели пелети. Не знам какви са точно оборотите, но имам чувство, че на различните мощности (3-20 Квт) на които се намира към момента горелката, оборотите на вентилатора в режим почистване са различни.
Както бях писал по-горе, в управлението в меню „Горивни процеси”има подменю „Почистване” и с бутоните се правят корекции на заводски зададените „ интервал на почистване” и „ продължителност на почистване” в доста широки граници в замисимост от качеството на използваните пелети. Освен това в самата горелка има вграден втори шнек който, след като попаднат пелетите (дозите) от първия шнек в горелката с него те се прибутват в горивната камера. Втория шнек работи в синхрон с първия и по този начи по-прецизно се „изравняват” дозите пелети за съответната мощност, постъпващи в горивната камера. Същия този шнек при по-лоши пелети- които имат силикатни примеси и образуват бучка/шлака след изгаряне, вкарвайки нови пелети постепенно избутват образувалата се бучка и тя изпада от горивната камера. До сега не съм имал случай на задръстване на горелката, независимо че предишния сезон бях попаднал на пелети,които изглеждаха добре но правеха доста шлака.
digitalpr - специалист
Струва ми се, че продухването с вентилатора не върши никаква работа, тъй като всичко е залепнало. Виж това с шнека сигурно е доста полезно.
hr.hristov57 - специалист
digitalpr написа:
Струва ми се, че продухването с вентилатора не върши никаква работа, тъй като всичко е залепнало. Виж това с шнека сигурно е доста полезно.
Според мен зависи и от конструкцията на горивната камера и от оптималния/правилния горивен процес. Не знам какво имаш в предвид,че всичко е залепнало?
filmatoplo - майстор
Питам искрено ,ГП четвърто поколение как се справя с почистването .
digitalpr - специалист
Имам предвид че ако има шлака, тя е залепнала за чинийката и с просто обдухване от вентилатора едва ли ще се махне.

filmatoplo, GP4 просто духа. Не се е задръствала, но пък аз не съм и пробвал със много калпави пелети.
Strahil - специалист
Филма ако пелетите са такива,че образуват стопилки /от лоши до лоши пелети разлика много/ единствено Пелетерма според мен ,ще може да ги прекара без проблем .Останалите горелки с каквото и самопочистване да са -особено ако е само вентилатор нищо няма да направят .

https://lh3.googleusercontent.com/-cFtD ... 011020.jpg
syncho - майстор
И на Orligno 100 горелката няма да има проблем. И още доста котли няма да имат проблем. Това, че повечето горелки не се справят не означава, че котлите също няма да се справят.
Strahil - специалист
Звучи добре за котела Orligno 100,

Но в паспорта на прозводитела пише следното:

„1.2. Характеристики на горивото:

-Пелети произведени в съответсвие с DIN 51731.

-Размер 5-8 mm

-препоръчително е да са с калоричност 17500-19500 kJ/kg

-пепелно съдържание 1,5 %

-максимална влажност 12%

-плътност 1-1,4 kg/dm³ „

Така че забрави това, че ще се справи с пелети с лошо качество!

1.2. Fuel characteristics

a)

Pellet granulate made according to DIN 51731

-

granulate 5-8 mm

-

recommended calorific value 17500-19500 kJ/kg

-

ash content 1,5%

-

max moisture content 12%

-

density 1-1,4 kg/dm³
Christo - майстор
На повечето котли предназначени само за пелети огнището има форма на изправен цилиндър, дъното на който е скарата. Когато се чисти, скарата се завъртва от електродвигателче и се нанизва на нещо като гребен. При това движение, от огнището изпада всичко, а скарата се почиства на "гребена". Боклукът пада в пепелника. По околните стени на цилиндричното огнище има отвори за постъпващия въздух. Така горенето става от всички страни и през скарата. Въздухът постъпва за сметка на изсмуквания пушек, а не от отделна турбина. Горелката стои някак в средата на котела а не отвън, както е при "присадените". Така горят всякакви пелети, а не само висококачествените. Просто при по-калпавите трябва по-често да се изхвърля пепелта от пепелника.
naskov - майстор
Strahil написа:
Филма ако пелетите са такива,че образуват стопилки /от лоши до лоши пелети разлика много/ единствено Пелетерма според мен ,ще може да ги прекара без проблем .Останалите горелки с каквото и самопочистване да са -особено ако е само вентилатор нищо няма да направят .

https://lh3.googleusercontent.com/-cFtD ... 011020.jpg
И с горелката BURNIT PELL няма да има проблем. Втория вентилатор издухва всичко :wink:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Комбиниран котел на дърва и пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: