Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz1wvm - специалист
Да,искам да ползвам термопомпен бойлер с допълнителна серпентина,за включване към котел през зимния период.Слънчеви колектори,имам вече 11-12 години,те са на друг бойлер.
Помещението,което ще се охлажда през лятото е коридор,с триетажно стълбище.По груби сметки,кубатурата е около 110-130 кубика.Така че през лятото не виждам как ще го охладя този обем примерно с климатик 1 киловат.
Както писах през зимния период комина ще помага(да се ползва излизащата топлина),а допълнителната серпентина,ще се включи към котела.
Въпроса ми беше като надеждност,икономия(най-вече през лятото при температури 22-30 градуса),и ако някой може да сподели мнение или практика,с такъв тип бойлер.
syncho - майстор
Ами както си решил да го ползваш ще останеш доволен. Лятото работят много добре по начина по който си описал.
a_stoev написа:
Идеята да си охлаждаш къщата за да имаш топла вода е тъпа. От някъде ще трябва да вържеш баланса и се обезмисля икономията от термопомпата. Дебита на един комин не ми се струва достатъчен за термопомпа. Де да знам, предчувствувам, че и цената няма да е добра.
Идеята изобщо не е тъпа.Трябва да се помисли добре когато няма нужда от охлаждане енергията да се черпи от друго място(въздуховоди и клапи).Колкото до комина мисля,че е по-трудно.Първо ще има проблем с отделените при горенето сажди и прах и второ с конденз.
lz1wvm - специалист
Да,наистина за конденза във въздуховодите,не съм мислил.Но разстоянията при мен са около 2-3 метра,така че предполагам ще се справя с проблема.
А сажди във въздуховода на бойлера няма как да влезнат.Както писах вече въздуховодите ще минават през СЪЩЕСТВУВАЩ въздушен топлообменник,който е около комина,и може да взема въздух както от котелното,така и от коридора,има възможност и да взема въздух отвън.Но за сега,няма прекарани тръби навън,а и не виждам смисъл за през зимата.
kozl - майстор
Гледам Елдоминвест предлагат нещо за към 1700 лв.
Но има ли комбинирано м-у климатик и загряване на бойлер, което лятото да може да духа студено в стаята, а не на външното тяло, докато загрява бойлера.?
За сега имам оферта за система бойлер - слънчев колектор с цена >3500 лв за 120 л. бойлер :shock: . При това положение, чудя се има ли друго решение (изключвам най-простото само ел.бойлер) по-евтино пък и 2 кв.м панел насочени към Слънчо и < от 1 кв.м външно тяло дето не му пука къде гледа също е от значение за мястото, с което разполагам и разположението на инсталациите.
Четох темата Термопомпа въздух/вода. Ма цени не вид-Ох, а и предполагам към външното тяло трябва да добавя конвектори вода/въздух.
Някакво неистово влечение от подходящото изложение на балкона ме тика към слънчев колектор, но все пак какви са другите възможности. Има и газ до стълбищната клетка. Имам и полиет.тръби с вложка за радиатори заложени в замазката. Обаче за сега се отказвам от газта. Според комшията на климатици е по-икономично. Поне докато цената на тока не е стремиглаво запълзяла нагоре....нагоре.......
kozl - майстор
Благодаря г-н Ганев. От много информация се пообърках. Доколкото схващам системата въздух/вода може или само да топли или само да охлажда. Т.е. лятото бойлер не топли. А има ли система въздух/вода+вода/вода (спец.за бойлера) за през летния режим. Така чрез подходяща автоматизация от топлото за бойлера ще се получи студено за стаята. Е да мога да предположа, че някой вече е осчетоводил сметката и икономията не покрива вложените средства, сметнато за експлоатационни период на съоръжението.
Ако електроенергията беше пазарна стока и зависеше от търсенето и предлагането и сметките щяха да са други. Без всякаква пазарна логика цената на нощната ел.енергия подгони дневната цена. Може би логиката пък е социална - що требе да трополиме с перални по нощите? - по добре за наше здраве е да спим в спокоен и отморен сън.
VLADO66 - майстор
Малко офф..
Реплика от Под прикритие 10 сезон:
-Приятно ми е,гусин Ганев ...Лазар Ганев ,Скайфоу 4 :-D
lz1wvm - специалист
Само да питам,правилно ли е свързването на бойлерите.Гледах в друга тема,че трябва да има възвратен клапан и след циркулационната помпа.
Получава се така че серпентината на бойлер едно,ще топли двата бойлера през лятото,а серпентината на бойлер две през зимата.
Въпроса ми е дали е свързана правилно помпата,и тръбите между бойлерите.

Прикачен файл

Picture.jpg
Picture.jpg (76.49 KиБ) Видяна 6339 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Не че не може, но според мен не е добре това връзване. Така ще се получи хладка вода в двата бойлера, особено ако не управляваш помпата по никакъв начин. Най-добре е помпата да черпи от горещата тръба на соларния бойлер и да я вкарва в горещата тръба на котелния. Така водата ще си остане разделена на слоеве. И трабва да помислиш как да управляваш помпата за да не се изпразни топлата вода от соларния. Тя ще трябва да включва за кратко време - може би от датчик в средата на бойлера.

Тема "Термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: